Gezellig kokkerellen

Knäckebröd 2.0, een verbeterde versie

In maart heb ik geprobeerd knäckebröd te maken. Ze waren niet erg knapperig. Hoe beter ze droogden aan het keukentouw, hoe beter ze werden. Maar omdat ik vandaag toch brood aan het bakken ben en het supermarktknäckebröd op is, heb ik besloten weer een poging te wagen.

Ander recept voor knäckebröd

Dit keer heb ik een minder traditioneel recept gebruikt. Nog geen knäckebröd op basis van zuurdesem, want dat durf ik nog niet aan. Eerst maar eens wat zelfvertrouwen kweken na het laatste eh… ‘succes’. Ik heb dit recept gebruikt. Als je een veganistische variant van dit recept wilt maken, raad ik je aan om de honing te vervangen door appelstroop of dadelstroop.

Ik heb tarwebloem en speltmeel gebruikt; dat rijst altijd hartstikke goed en ik vind de smaak altijd zo lekker! En ons tarwebloem is spotgoedkoop (in tijden van crisis is AH Basic een stuk betaalbaarder dan versgemalen van de molen, ook al had ik liever dat het anders was). Daarnaast had ik nog pompoenpitten uit de reuzepompoen van vorig jaar. En zonnebloempitjes van de Turkse supermarkt, waarvoor ik te lui ben om ze te pellen voor salades. In de anderhalf uur at het moet rijzen, kan ik mooi pitjes gaan zitten pellen. En geloof me, met Youtube en pitjes die dan gepeld moeten worden, ben je zo anderhalf uur verder.

knäckebröd

Rondjes!

Ik vind de traditionele vorm van knäckebröd erg tof; een cirkel met een gaatje erin. Ik heb ze mooi rond gekregen met een plastic bakje, het gat kreeg ik erin door de achterkant van de spatel in het midden te duwen. Het versieren was niet zulk monnikenwerk als ik dacht; ik had maar 18 schijven. Maar ik heb die pitten gewoon in de schijven geduwd. Laten rijzen (waren veel beter gerezen dan de vorige keer!) en daarna in de oven gedaan. 225 graden is goed, maar ik vraag me af of ze er niet langer in moesten (heb ik wel gedaan).

Ze zijn overigens echt een stuk fotogenieker dan mijn vorige creaties. Ze voelen ook luchtiger aan. Een stuk dikker ook! Het nadeel is dat ik ze te mooi vind om aan een stuk keukentouw te hangen. Ik ben echt wel trots op mijn mooie luchtige knäckebröd!

knäckebröd

2 thoughts on “Knäckebröd 2.0, een verbeterde versie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.