Gezellig kokkerellen

Lekker Zweeds! Zelf Knäckebröd maken

Mijn vrouw en ik halen nooit brood in huis, omdat we al ons brood zelf maken. Nou ja, bijna alles… Al het brood, behalve het knäckebröd. En vandaag dacht ik: zou ik het ook zelf kunnen maken? Ja, laat ik mijn eigen knäckebröd maken!

Hoe moet je knäckebröd maken?

Op touchofsweden.net zeggen ze dat het makkelijk is. Dat laat ik mij geen twee keer zeggen! Het knäckebröd wat wij van de aanbiedingen kennen, is helemaal niet rechthoekig, maar rond. De variant die ik ga maken, komt uit Jämtland. Uiteraard ben ik wel een beetje eigenwijs en doe ik het op mijn manier. Dat is vragen om problemen… of uitdagingen 😉

Men neme:

  • 50g verse gist. Of 20g droge gist
  • 2.5dl melk (of een veganistisch alternatief)
  • 2.5dl bier van lage gisting
  • 2tl venkelzaad
  • 1tl komijnzaad
  • ½tl zout
  • 3dl roggemeel
  • 3dl gerstemeel
  • 5dl tarwemeel

Heb je alles in huis? Mooi, aan de slag!

Hoe je te werk gaat

Weeg de gist af. Als deze vers is, verkruimel je deze en doe je het in een ruime kom. Warm het bier en de melk op tot handwarme vloeistoffen. Ik heb zelf geen thermometer gebruikt; dit soort dingen doe ik op gevoel. Als het warm genoeg is, voeg je het toe aan de gist. Voeg ook het venkelzaad en komijnzaad toe (ik heb dit eerst in de vijzel gedaan, want voor mijn gevoel waren deze specerijen wat aan de grove kant). Dit kan natuurlijk eindeloos gevarieerd worden met sesamzaad, lijnzaad, kardemom…

Meng het roggemeel, het gerstemeel en het tarwemeel bij de vloeistof. Zelf heb ik gerstemeel vervangen door speltmeel, omdat ik gerstemeel niet in huis had. Wie weet werkt het en is het heerlijk! Meng het totdat het een soepel deeg wordt. Verdeel het in ongeveer 30 kleine balletjes en doe er een theedoek overheen. Laat het ongeveer een halfuurtje tot een uurtje rijzen.

knäckebröd maken

Zet de oven op 225 graden (200 graden als je een heteluchtoven hebt).

Bestuif je werkoppervlak met bloem. Maak van de kleine bolletjes schijven met de deegroller. Laat deze schrijven 2mm dik zijn, en 15cm doorsnede. Niet iedereen heeft een deegroller met puntjes, maar gaatjes maken in het deeg gaat ook met een ander puntig voorwerp. Ik heb zelf de achterkant van een van de kloppers van de mixer gebruikt. Het is ook gebruikelijk om in het midden een gat te maken, zodat je ze aan een stok in de keuken op kunt hangen. Dit heb ik met de achterkant van een pollepel gedaan. De eerste 8 gingen bij mij langzaam, maar het gaat steeds sneller!

knäckebröd maken

Ik heb ze versierd met sesamzaad en nigellazaad (zwarte komijn). Zien ze er een beetje luxe uit 😉

Bak ze op een plaat midden in de oven. 7-10 minuutjes is voldoende, het is belangrijk dat ze licht gebruind uit de oven komen.

Zijn ze gelukt?

knäckebröd maken

Op het eerste gezicht wel.

Ik moet wel bekennen dat ze niet zo goed gelukt zijn als ik dacht. Sommige zijn wat taai, sommige kom je niet met je tanden doorheen (krijg je heel sterke kaakspieren van, dat dan weer wel). Te kort gerezen? Absoluut niet crunchy in ieder geval. Verdorie!

Of het in de vuilnisbak belandt? Ammenooitniet! Ik gooi niet graag eten weg, dus ik besloot het te laten drogen. Aan de lucht weliswaar (dit doe ik ook met kastanjeboleten), aan een stuk keukentouw. Eens kijken of dat werkt.

6 thoughts on “Lekker Zweeds! Zelf Knäckebröd maken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.