Mens & Leven

Jij bent mooi!

Je eigen lichaam is prachtig, maar heel veel mensen zijn enorm kritisch als het om hun eigen lichaam gaat. Er zijn teveel mensen die zichzelf met anderen vergelijken. Waarom is dat eigenlijk? Het lichaam van dat model of je beste vriendin is totaal anders dan dat van jou. En toch kijk je minder kritisch naar een ander lichaam dan dat van jezelf. En naar je eigen gezicht. Waarom zijn we zo kritisch?

Ik waardeer mezelf

Toen ik een pubermeisje was, was ik lang, dun en had ik twee erwtjes op een plank. En ik kon eten wat ik wilde, maar er kwam niets aan. En de klasgenoten konden me wel eens heel erg confronteren met het feit dat ik niet een heel doorsnee uiterlijk heb. Ik voelde me echt een lelijk eendje, terwijl dat niet eens zo was. Maar als het telkens bevestigd wordt, ga je erin geloven.

Ik had vaak het gevoel dat mijn gezicht niet klopte. Grovere trekken, totaal anders dan de gezichten van mijn klasgenoten. En waar bleven mijn rondingen? Dat laatste is helemaal goedgekomen. De grove trekken zijn niet veranderd, maar ik ben ze wél gaan waarderen. Ik heb een geweldig gezicht voor hoeden, make-up en van die ouderwetse brillen. En ik heb prachtige ogen en goede wenkbrauwen.

Ik kan overigens nog steeds eten wat ik wil. Er komt niets aan. Ik ga ook niet naar de sportschool, daar vind ik niets aan. Ik vond mezelf 10 kilo zwaarder ook mooi, maar nu ook. Ik ben blij met mijn lichaam en dat het zo mooi kan zijn, of ik nou maat 36 of 42 heb. Het interesseert me ook geen reet meer wat een ander denkt van mijn lichaam. Ik ben blij dat mijn vrouw het mooi vindt, dat vind ik dan wel belangrijk. Ze vindt het vooral mooi dat ik straal als ik naar mijn eigen lichaam kijk.

Spiegel

Ooit had ik een vriendin die zich telkens druk maakte over haar uiterlijk. Ze haatte haar neus, haar oren en haar krullen… En ze was een prachtige meid. Maar zij zag vooral wat er aan haar mankeerde. Dat vind ik zó zonde! Maar ze hield me onwust een spiegel voor; dit deed ik zelf ook.

Nu vind ik mezelf mooi en ik ben blij met mezelf.

Alle lichamen zijn goed

Af en toe hoor ik mensen zeggen wat ze niet goed aan zichzelf vinden. Wow, wat een waslijst! Ik vraag liever wat mensen mooi aan zichzelf vinden. Heel veel mensen vinden het makkelijker om te zeggen wat ze minder mooi vinden. Je zult zien, dat als je de dingen opnoemt die je mooi vindt aan jezelf, dat het er op den duur steeds meer worden.

En kijk niet teveel in die catalogi en vermijd Instagram. Kijk om je heen. Veel verschillende gezichten, veel soorten lichamen. En het mooie is: ze zijn allemaal goed.

Hier is nog een muziekstuk wat mijn gevoel illustreert;

4 thoughts on “Jij bent mooi!

 1. Ik kan van mezelf geen positieve punten opnoemen omtrent mijn uiterlijk gewoon omdat die er totaal niet zijn : ik was als kind een lelijk eendje en ben dat als volwassene nog steeds. maar nu een oudere, gerimpelde en grijzende versie…..
  Het enige wat ik als positief punt kan aanhalen is dat ik zeer hulpvaardig ben en altijd klaar sta om anderen te helpen vaak ten koste van mezelf….

 2. Als ik tv kijk zie ik nu allemaal mensen die vroeger een beugel hadden, en nu gebleekte tanden, met rimpelloze gezichten, volgeverfd met makeup en tatoeages en bij de eerste gedachte aan een rimpel wordt er opgespoten en gelift en haar geïmplanteerd. Die mensen vinden zichzelf zooo mooi. En ik vind ze totaal niks, steeds weer dezelfde eenheidsworst. Schreeuwende robotjes.
  Doe mij maar mensen met rimpels, met een scheef gebitje, met een manke poot of in een rolstoel. Zoals bij de BBC of in de Scandinavische series.
  En nee zelf ben ik niet mooi of knap, dat hoeft ook niet, ik ben tevreden.

  1. Ik ben zelf ook niet van de tatoeages. Laat ik het zo zeggen: bij anderen vind ik het mooi, bij mezelf zie ik er de toegevoegde waarde niet van. Ik snap ook het opspuiten van de rimpels niet; iedereen ziet er hetzelfde uit! Ik had vroeger ook een beugel, maar mijn tanden staan nu ook gewoon een beetje scheef. Ach, ik vind het wel iets hebben…

   Dat viel me ook op bij de BBC. Wat ik zo fijn vind, is dat het niet om hun bijzonderheden gaat. Nee, het zijn gewoon mensen die de antiekzaak runnen of bij een quiz zitten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.