Milieuvriendelijk

Gas besparen, hoe dan?

Ik heb ooit een post geschreven waar ik zelf nog steeds erg tevreden over ben. Die post deed het erg goed en is nog steeds erg actueel. Helemaal met de energieprijzen die de pan uitstijgen. En je zult maar bij Welkom Energie of een andere kleine aanbieder zitten die op omvallen staat… Zie je dan nog wel je geld terug? Wij zitten zelf bij een grotere groene aanbieder met een contract wat we een paar jaar geleden hebben vastgelegd, toen de energie nog goed te betalen was. Dit contract hebben we meegenomen naar ons nieuwe huis.

Nieuw huis, nieuwe situatie

We zijn verhuisd, onze nieuwe situatie is dat we wel dubbel glas hebben, maar dat dat slecht isoleert. Het is redelijk oud. Wel beter dan enkel glas, maar het is in zo’n erbarmelijke staat dat vervangen noodzakelijk is. Hier hebben we budget voor (overwaarde uit het vorige huis), maar we zitten minstens een winter met deze kozijnen vol met kieren (tijd om aandelen te kopen in tochtstrips). En nu de gasprijs zo hoog is, willen we gewoon besparen.

kozijn met kier, je kijkt zo naar buiten
Zoals je ziet komt er daglicht naar binnen, door de kozijnen. Volgens mij is dit niet gunstig voor je gasrekening.

We wonen in een rijtjeshuis, en we hebben aan beide kanten buren die behoorlijk enthousiast stoken. En we hebben een goed geïsoleerde vloer. In ons vorige huis hadden we een onderbuurman die de verwarming altijd hoog had staan, dus die zorgde ook voor warme voeten.

De isolatie in het dak is een lachertje (deze is non-existent), bij ons oude huis hadden we een bovenbuurman. Nu hebben we een ongeïsoleerde zolder, die ook op de planning staat om geïsoleerd te worden. Maar… pas nadat daar ramen zijn gemaakt, dan kunnen we het beter afwerken. We missen ook nog spouwmuurisolatie. Staat ook op de planning. Maar bijna iedereen met een koophuis wil isoleren en gebruik maken van de subsidies (als je lid bent van een VvE val je onder een andere regeling). Werk zat voor vaklui, alleen zijn er handen te kort in deze branche.

Gelukkig ben ik van de warme truien, merinowol en pantoffels. Maar het is nou niet dat ik de thermostaat op 17 zet. En om Kuiken nou de hele tijd een jas aan te doen en het bezoek dekentjes aan te bieden… Nee. Het mag ook een beetje aangenaam zijn in huis.

Minder gas

We gebruiken 5% minder gas, omdat we nu op inductie koken, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Het verwarmen vraagt het meeste gas. Ik kan wel met oliekachels op wieltjes aan komen zetten nu we weinig isolatie hebben, maar dat kost ook veel elektriciteit. Je bed opwarmen kan dan wel voordelig, Zuinigaan schreef laatst over de elektrische onderdeken. Die hebben wij ook, een erfstuk van opa en oma. Maar die leggen we alleen in bed als het extreem koud is. Voor Kuiken gebruiken we een ouderwetse kruik. Verder hebben we zoveel mogelijk proberen te isoleren wat we zelf konden isoleren. En oh ja, we moeten natuurlijk iets korter douchen. Ik denk dat een douchewekker voor ons een uitkomst zou zijn. Bij ons thuis gebruikten we een kookwekker (in de vorm van een koe) om niet te lang onder de douche te staan. Toen die stuk ging, hield niemand zich meer aan de regel om kort te douchen…

Hoe hoog wordt jouw energierekening? En heb jij nog een tip om te bezuinigen op gas?

3 thoughts on “Gas besparen, hoe dan?

  1. Als er zoveel kieren in de kozijnen zitten, die je pas na de winter aan kunt pakken, zou ik ernstig overwegen om een paar bussen PUR-schuim er tegenaan te gooien. Het is geen fraai gezicht, maar voor tijdelijk moet dat kunnen en als het echt de spuigaten uitloopt kun je het overtollige of ontsierende ervan wegsnijden. Bovendien kruipt PUR overal tussen doordat het uitzet en zal daardoor effectiever zijn dan tochtstrip.
    He3t zal in ieder geval de tocht een stuk minderen en daarmee het woongenot vergroten, zonder dat het extra verwarmingsenergie kost.
    Als je na de winter het glas of de kozijnen vervangt zul je ook zien dat PUR een breed toepassingsgebied kent.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.