Gezellig kokkerellen, Minimalisme, Voedsel(verspilling)

Terugblik op het oogstseizoen

Mijn tuin is klein en ik heb er heel laat groenteplanten ingezet. Waarom? Het is tot een paar maanden terug een grote woestenij geweest. Een mengsel van geel zand en lelijke tuintegels. Kortom: een luchtplaats voor de plaatselijke gevangenis. De vorige bewoners hadden niets met tuinieren. Wel met tegels en kunstgras. Daar heb ik dan niets mee!

Groenteplanten op zandgrond

In de omgeving wemelt het van de Malva’s en stokrozen. Prachtig, in mijn tuin zie ik ook regelmatig een brutale Malva-plant haar bloemen ontvouwen. Zo lekker tussen de tegels door. Ik laat ze met liefde staan, want het is een van mijn favoriete onkruiden. De planten die op onze grond groeien, zijn meestal planten die het fijn vinden om op zandgrond te staan. Toch opvallend, er heeft hier ooit een rivier gestroomd (in de kruipruimte merk je daar gelukkig niets van). Dan verwacht je toch iets meer vocht in de grond.

We kregen tomaten, paprika, jalapeño’s en pompoenen. Ik had zelf ook bonen gezaaid, maar dat is niets geworden. Aardbeien had ik nog staan in een bak, die hadden we van een vriendin gekregen, speciaal voor Kuiken’s geboorte. Het waren er uiteindelijk niet veel, maar lekker waren ze wel. Zo’n ouderwets ras, heel zoet. Kuiken is er dol op. Ze bloeien nog steeds. En af en toe komt er een vrucht aan. In november, hè!

De tomatenplanten werden enorm groot en er kwamen enkele bloemen aan, maar de tomaten bleven weg. De paprika’s en jalapeño’s bloeiden als een malle, het gonsde er van de bijen. Er kwamen kleine vruchtjes aan. Er zijn al vele paprika’s in wraps, pasta’s en ovenschotels gegaan. Groot waren ze niet, wel smaakvol. De jalapeño’s heb ik verwerkt tot sambal. Er hangen er nog een paar aan de planten, maar die planten zijn best wel op hun retour.

Pompoenen

De pompoenplant is nog een nazaat van een pompoen die we van een overleden vriendin hebben gekregen en zat bomvol vruchten. Hij nam de halve tuin in beslag, ik moest zijn takken regelmatig verleggen, zodat we hem niet stuk lopen of er met de fiets overheen rijden. Volgend jaar mag ik ook geen pompoenen meer kweken, omdat ze de halve tuin in beslag nemen. Nou já. Helaas heeft deze enorme plant, zeer geliefd bij slakken en katten, maar één vrucht groot kunnen brengen. Het is wel een hele mooie pompoen!
De plaatselijke biologische boer bij ons heeft weinig gemerkt van de schrale pompoenenoogst, want die had er genoeg. Je kunt er een lekkere curry van maken, dat dan weer wel. Dit recept is overigens echt een aanrader, ook voor mensen die niet van de typische smaak van pompoen houden… zoals ik. Gratis tip van de chef (haha): eerst de pompoen roosteren in de oven (200 graden, 25 minuten), dan wordt de pompoen nóg smaakvoller.

Plannen voor volgend jaar

Ik wil heel graag onze kas opbouwen voor volgend jaar. We hebben oude kozijnen uit het huis, die gaan we upcyclen naar een kas. Zijn die lelijke kozijnen toch nog ergens goed voor! Misschien lukt het dan om tomaten te kweken. En komkommers! Dat zijn de enige dingen die ik buiten het seizoen ook koop. En er mogen wat meer bessen aan de struiken komen die ik heb geplant. Er komt ook een fruitboom, die zorgt er ook voor dat het in de zomer niet zo intens heet is. Ik heb nog zaden zat, dus dat komt wel goed. Verder ga ik spruitjes, kruiden en aardappelen kweken. Die kunnen uitstekend op zandgrond, die we ondertussen ook nog gaan verbeteren.

1 thought on “Terugblik op het oogstseizoen

  1. Pompoenen, courgettes en komkommer kun je ook omhoog laten groeien. Daarvoor zet je een paar stevige palen in de grond, waar je stevig gaas aan vast maakt. Zodra de planten groeien lijdt je ze voorzichtig omhoog via het gaas. De pompoenen ondersteun je per stuk door ze op te binden met oude panty’s waar je ze in legt alsof ze in een hangmat liggen!
    Dus je hoeft niet te stoppen met je pompoenen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.