Milieuvriendelijk, Minimalisme

Energie besparen met een minibudget

Wij wonen in een flat uit de jaren ’60. Nog niet zo tochtig en lawaaiig als de jaren ’30-huizen in de wijk verderop, maar toch merken we dat er een hoop energie verliezen. We zitten vaak met onze vesten aan in de huiskamer en soms klaagt het bezoek dat het zo vreselijk tochtig is. Onze verwarming stoken we regelmatig op tot 21 graden! Energie besparen is altijd prettig, maar het wordt toch makkelijker als het huis beter geïsoleerd is…

Dubbele beglazing… Kan dat goedkoper?

Ooit hebben we een offerte laten maken voor dubbele beglazing. We hebben heel veel glas in huis, maar het is allemaal enkel glas. We hebben geprobeerd een balletje op te gooien in de VvE-vergadering, want met tien flatgebouwen dubbel glas inkopen kan toch voor een aardige korting zorgen. De enige bewoner met die dubbele beglazing had zag het niet zitten; de prioriteiten lagen nu ergens anders. Toch hebben we de glasboer uitgenodigd. We zouden bijna €4000,- kwijt zijn voor ons kleine huisje. Dat vonden we erg veel. Dit was de goedkoopste glasboer van deze omgeving. Onze kozijnen hoefden niet vervangen te worden; deze waren al geschikt voor dubbel glas.

Maar dubbele beglazing zou mooi zijn om toch energie te kunnen besparen, want we willen die koude stroom uit de kamer hebben. Het was te duur voor ons. Shit. Hoe kregen we die kou uit de kamer? We willen niet vernikkelen als we zitten te computeren. Vernikkelen in je eigen huis… dat klinkt verre van ideaal. We hebben gedacht aan voorzetramen, net als bij het vakantiehuisje van mijn oma. Dat zag er netjes uit en het werkte. Maar waar vind je die enorme ramen voor een prijsje wat bijstandsniveauvriendelijk is? Nou, nergens!

We besloten om het anders aan te pakken; raamfolie van Tesa was een oplossing voor ons tochtprobleem. Het zou niet helemaal onzichtbaar zijn, omdat we weten dat de bomen voor ons huis donkerder zijn. Je ziet dat het wat spiegelt. Maar dit spul is makkelijk aan te brengen (wel eerst je ramen zemen!) en werkt. Het is niet hetzelfde als dubbel glas, maar voor mensen die geen budget hebben en die vreselijke tocht weg willen hebben is het ideaal. De ramen beslaan niet meer en de grond is niet meer zo koud. Onze vesten hoeven minder vaak aan!

energie besparen
Het linkerraam heeft folie. Het rechterraam nog niet!

Energie besparen met CV-tuning

We hebben sinds twee jaar een andere thermostaat. De thermostaat was een aanbieding van de VvE (€50,-, inclusief 10 LED-lampen, een of andere duurzaamheidsactie). Het voordeel van onze nieuwe thermostaat is dat we een programma en een preciezere temperatuur in kunnen stellen. Bij onze oude was dat altijd gokken; je kon niet zien hoe warm het was in huis. We hebben de nieuwe thermostaat trouwens wel ontzettend beperkt, want we hebben geen behoefte aan een ‘slim’ huishouden. We wilden gewoon een goedkope en makkelijke thermostaat!

En sinds een jaar hebben we een nieuwe CV-ketel. De oude CV-ketel was al 10 jaar oud. Dat zagen we op onze rekening. En onze nieuwe ketel is zuiniger en neemt minder ruimte in. Handig! Toen besloten we een stapje verder te gaan; op naar de CV-tuning.

Stel: je hebt een radiator in de keuken die altijd gloeiend heet is. En die radiator zit pal naast de CV-ketel. Maar de radiator op het kantoor wordt bijna niet warm, waardoor je liever niet thuiswerkt. Herkenbaar? Tijd voor CV-tuning, want het lijkt erop dat de temperaturen niet in balans zijn. Als je gas wilt besparen, zul je de radiatoren opnieuw in moeten regelen. Je hebt voor deze actie wel een infraroodthermometer nodig. Wij hebben deze, maar je kunt natuurlijk ook rondvragen of je hem van iemand kunt lenen (Peerby is je vriend!). En pen en papier, voor de berekeningen. Voor de instructies hebben wij dit Tweakers-topic gevolgd. En we hebben er al heel wat gas mee bespaard!

What’s next?

Ik weet dat er een heleboel mensen zijn die de verwarming op 17 graden zetten. Het scheelt inderdaad een hoop gas, maar wij hebben heel snel last van de kou. We zullen het beter moeten isoleren. En het mooie van een koophuis is, dat je dat niet van een woningbouwvereniging af hoeft te laten hangen.

We hebben in de slaapkamer een koude zone ontdekt, onder het raam. Het is er niet geïsoleerd, maar er zit wél een holle ruimte. We hebben wel natuurlijk isolatiemateriaal liggen. En hardboard. Het kost ons niets extra’s om het te isoleren, dus waarom zouden we het niet doen? We zijn handig genoeg en we werken het mooi af.

Heb jij nog betaalbare tips om energie te besparen, maar er toch aangenaam bij te zitten?

8 thoughts on “Energie besparen met een minibudget

 1. Ik ben zelf van plan om de twee ramen op de koude kant te voorzien van rolluiken. En dan rolluiken die extra isolatie geven(er is verschillend materiaal voor die rolluiken, ik wil rolluiken voorzien van PUR schuim aluminium lamellen)

 2. Ik heb voor allebei mijn buitendeuren gordijnen, voor de voordeur zelfs 2. Voor mijn open trap hangt een gordijn en bij extreme kou komt er voor mijn enkel glas ramen op mijn slaapkamer bubbeltjes plastic wat op mijn werk weggegooid word. S’ avonds gaan de gordijnen dicht. Om de verwarmingsbuizen in onverwarmde ruimtes zit isolatie materiaal . En in de winter ligt er een kleed op de vloer. En ik draag warmere kleding en gebruik een dekentje op de bank en een uur voor ik naar bed ga, gaat de verwarming al laag. Ik heb een huurhuis dus investeren in isolatie is geen optie aangezien ik ook nog eens niet echt een ruim inkomen heb.

 3. Toen wij jaren terug in een vooroorlogs huis woonde waren de ramen ook zo ontzettend koud, de bloemen stonden er in de winter gewoon op en de wasmachine bevroor in de keuken als we niet oppaste.
  We kochten bij de doe het zelf winkel een héél groot stuk dik doorzichtig plastic, knipte dat op maat en spande dat voor iedere raam en ze creeerde we onze eigen dubbele glas ramen, na de winter vouwde we het plastic op tot de volgende winter.
  Nu in ons huidige woning hebben we gelukkig dubbele ramen maar in het trapgat hangt wel een groot dik gordijn anders trekt de warmte zo naar de zolder.

  1. Tegenwoordig wel, maar in een flat is het minder vanzelfsprekend (misschien ook omdat mensen minder lang in een flat wonen dan in een eengezinswoning?). Het is ook moeilijker om zelf dubbel glas in het huis te zetten, omdat we voor bijna alle ramen een steiger nodig hebben. En omdat de ramen enorm zijn. Anders hadden we denk ik zelf wel wat bij elkaar gesprokkeld.

   Onze laatste aanwinst is onze slaapkamerisolatie, ons hardboard (wat eigenlijk MDF is) met schapenwol. Werkt erg goed, moet alleen nog geverfd worden 😉

 4. Wij hebben een houtkachel en hout uit eigen tuin. Overdag heb ik alleen de verwarming aan in mijn kantoortje, en de woonkamer doe ik met de kachel. Dat scheelt best. Maar ik woon op het platteland. Ik heb inmiddels begrepen dat houtkachels erg vervelend kunnen zijn voor buren anders.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.