Algemeen

Wat wordt het leven duur!

We merken het allemaal in onze portemonnee; we kunnen opeens een stuk minder kopen voor hetzelfde bedrag. Dit verschijnsel wordt inflatie genoemd. De lonen stijgen een stuk minder snel dan de prijzen in de supermarkt. Ik krijg zelf wel loonsverhoging vanuit mijn CAO, maar dit is niet genoeg om de kosten die ik extra maak te dekken. De lagere lonen voelen dit het het meest.

Alles is duur

We weten dat gas duurder wordt. Tuinders moeten hierdoor de prijzen verhogen van groente en fruit, waardoor dat in de supermarkt duurder wordt. Weet jij nog wat je vorig jaar voor een komkommer betaalde? Een stuk minder dan in 2022! Brood wordt duurder. Rusland viel de graanschuur van Europa binnen. Daarvoor werd het al duurder. Pasta is duurder, zonnebloemolie is duurder, benzine is onbetaalbaar… Wat is er eigenlijk niet duurder geworden? Nou, thee, appels, ijsbergsla en vruchtendranken zijn in prijs niet gestegen.

Groente

We hebben geen topinkomen. Ik werk op een afdeling waar ook mensen werken met een topinkomen. Zelfs zij klagen over hun boodschappenbonnetje! Maar hoe doen wij het?

Wij kopen vooral groente en fruit uit het seizoen. Soms kunnen we aan groente en fruit komen door TooGoodToGo. Soms krijgen we ook wat van familie en kennissen. We moeten behoorlijk creatief zijn, want er zitten soms echt dingen bij waarvan je denkt: wat moet ik hier nou mee? Dit zou ik zelf nooit kopen! Een voorbeeld van de winter: we hadden enorm veel boerenkool. De halve week eet je boerenkool, maar dat word je echt wel zat. Op een gegeven moment vond ik een recept voor boerenkoolpesto. Noten had ik nog, die had ik nog geraapt in het najaar. Met de app Wildplukwijzer kun je de dichtstbijzijnde notenboom vinden. Heb je een boom gevonden die nog niet in de app staat? Dan kun je die toevoegen!

Verder proberen we zelf groente te kweken. Daar kunnen we niet met het hele gezin van eten, maar alle beetjes helpen. We zouden ook naar de markt kunnen gaan, maar deze valt altijd op de drukste dag van de week. Juist op de dag dat we niet kunnen!

Ik koop veel groente in de Turkse winkel, we hebben er zat in de omgeving. Ze hebben vaak een divers assortiment en zijn goed betaalbaar. Maar ik houd er rekening mee dat deze groente niet lang houdbaar is, dus dat ik ze het liefst dezelfde dag opmaak. Pasta en rijst koop ik daar ook. Altijd handig voor in de voorraad en daar is het wél te betalen.

Invriezen en olie

Ik vries veel in. Brood van gisteren is vaak erg goedkoop (50 cent voor een heel brood, 25 cent voor een half brood), daarvan gaat de helft de vriezer in. Hebben we een keer erg veel soep? Vriezen we lekker in. Teveel witlof? Blancheren en invriezen. We eten het op ons eigen tempo wel op!

Zonnebloemolie gebruiken we amper. Telkens als we die fles gebruiken, zeg ik pesterig: ‘Weet je wel hoe duur we nu eten?’ We gebruiken ‘vast’ frituurvet. Niet eens zoveel, aangezien ik snacks uit de oven vaak lekkerder vind. Maar kroepoek en zelfgemaakte loempia’s zijn lekkerder uit de friteuse. Koudgeperste olie voor in de salade heb ik altijd wel in huis, omdat ik er maanden mee doe.

Rijden maar

Benzine is ook duurder geworden. Wij gebruiken onze auto zo min mogelijk. Soms tanken we over de grens, omdat we dan toch dichtbij zo’n tankstation zijn. We weten ook niet of we een andere auto willen kopen als deze stuk gaat. Hij is tenslotte al 20 jaar oud. We fietsen vooral en ik heb een ov-chipkaart voor de langere ritten. Als we iets groots moeten vervoeren in de binnenstad, hebben we nog de aanhanger voor de fiets. En fietstassen (ik heb er laatst gratis een gevonden, dus dat was mazzel hebben)! Scheelt allemaal parkeergeld en benzine. Als het regent, heb ik altijd nog een regenpak.

Bouwmaterialen

Wij zijn in verbouwing. Bouwmaterialen zijn duur en schaars. En aannemers zijn helemaal niet te vinden zonder er de hoofdprijs voor te betalen. Het grootste deel doen we zelf, soms met kennissen die ervaring hebben met de klus. We maken veel gebruik van de laagste prijsgarantie bij de bouwmarkt met het oranje logo. We gaan ook voor duurzamere oplossingen, want op de langere termijn scheelt dat geld. Ik zal hier binnenkort uitgebreid over uitweiden, ik schrijf hier nog een aparte blog over.

Wat doe jij om te besparen met deze inflatie? En lukt dat?

2 thoughts on “Wat wordt het leven duur!

  1. Wij merken het inderdaad ook!
    We proberen nog beter op te letten. Is een aankoop wel nodig? Kan het niet goedkoper? 2e hands? En over de boodschappen hoop ik een blog te maken (waarschijnlijk eind van deze week)

  2. Als het gaat om eten probeer ik alles van een product te gebruiken zoals bijvoorbeeld de stronk van brocolli en bloemkool, ik schil mijn aardappelen niet en ook wortels en komkommers en appels worden alleen goed gewassen en ongeschild gebruikt. Kliekjes gaan hier ook de vriezer in net als brood dat daardoor langer vers blijft. Verder maak ik azijn van appelschillen en klokhuizen en ook van peren. Van bananen gaan de schillen een week of wat in water en dat water is dan weer goed voor je tuin. Van de schillen van citrusvruchten kun je ook azijn maken. Verder let ik veel op aanbiedingen. Verder koop ik qua spullen veel 2e hands zoals potten voor mijn planten in de tuin en decoraties voor in huis en kleding. En ik ben niet te beroerd om lege flesjes op te rapen op straat ondanks dat er ook op keine flesjes tegenwoordig statiegeld zit worden er nog aardig wat weggegooid, het gaat niet om grote bedragen , maar alle beetjes helpen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.