Milieuvriendelijk

Lekker duurzaam! Over lenen en huren

Ik ben ook voor het delen van spullen, maar daar zitten ook uitzonderingen tussen; gereedschap bijvoorbeeld. Al is het lasapparaat al maanden uitgeleend aan een vriendin die haar hekje wilde repareren. Wij lassen niet zo vaak. Maar aan onbekenden gereedschap uitlenen? Niet zo snel.

In het verleden leende ik wel eens iets uit via Peerby (wie kent het nog, het ideële platform waar nu een commercieel randje aan zit?). Maar er zaten mensen bij die niet zorgvuldig konden zijn en het geleende artikel stuk teruggaven, zonder maar iets te zeggen. Dat vind ik lullig, ik ben zuinig op mijn eigen bezit, maar ook op andermans bezit. Sindsdien leen ik alleen nog aan vrienden en familie uit.

De auto

Onze auto is waarschijnlijk een van de meest geleende items van ons huishouden. We wonen in de stad en onze auto is een doos op wielen. Ideaal voor een keer naar Ikea te gaan of voor de verbouwing. Niet iedereen in onze familie heeft een auto, op de fiets of op de motor wordt een kast vervoeren wel heel ingewikkeld. Lenen mag, mits er maar mee wordt betaald aan de benzine en wij hem niet zelf nodig hebben. Dat laatste is zelden, aangezien we vooral in de stad zelf moeten zijn. Zelfs met een jong kind kun je een heel eind komen. We hebben immers ook een fietskar met kinderzitje waar we een hoop in kwijt kunnen. En als het niet een enorm eind is, is dat prima (ik ben nog niet helemaal ontzwangerd, de weg naar m’n vroegere conditie is lang).

We hadden ook onze auto kunnen leasen, maar dat was vele malen duurder dan de auto die we nu hebben. En het is bovendien niet handig als je een hypotheek moet afsluiten. We rijden er ook niet heel vaak mee. Ja, als we echt ver moeten. Maar zelfs daar denken we dubbel over na als je de huidige benzineprijzen ziet.

Verbouwen

We wonen alweer een paar maanden in onze bouwval, en we moeten verbouwen met een beperkt budget. We lenen wat af. De verhuiswagen leenden we (aangezien we plotseling met een lege accu stonden, lenen we die de volgende keer bij een ander huurbedrijf). We hebben meerdere aanhangers geleend (en de parkeerplaats van iemand die geen auto heeft), de sloopboor van mijn vader, de ladder van vrienden (die zo goed beviel dat we er zelf ook een hebben gekocht als zolderladder), een keukentrapje om toch dat stukje muur te verven… We hopen over een jaar klaar te zijn. Over een halfjaar zou het huis grotendeels af moeten zijn. In ieder geval de benedenverdieping en de dakkapel… Tot die tijd zullen we spullen moeten lenen. En we lenen ook zelf dingen uit. Want met zo’n verbouwing heb je een hoop specialistisch gereedschap wat niemand heeft. Psst… pijpenbuiger lenen?

Waarom lenen als je het ook kunt kopen?

Ja, je kunt ook kopen. Maar waar laat je het als je klein behuisd bent? Wij hebben geen 2 parkeerplaatsen voor de deur. Ons schuurtje is zo klein dat ik er nog geen tiny house van zou kunnen maken. En de zolder heeft niet oneindige opslagcapaciteiten. Aangezien we dichtbij een industrieterrein wonen, zouden we een opslagruimte kunnen huren. Maar dat is toch redelijk prijzig. Niet goed voor je portemonnee en niet voor je ecologische voetafdruk. Als je het allemaal wel kwijt kan, krijg je toch op een gegeven moment een vol huis. En het is niet duurzaam.

Lenen heeft voordelen. Je kunt ook iets uitproberen, zoals bijvoorbeeld een bakfiets. Dat is een behoorlijke investering, maar is het ook iets voor jou? Of weet je niet zeker of je hem kwijt kan? Dan is het lenen van zo’n ding echt aan te raden. Of wil je een nieuwe duurdere (muzikale) hobby beginnen? Leen het instrument of de hulpmiddelen eerst, gewoon om te kijken of het wel wat voor je is. Als het niets voor je is, hoef je het niet te verkopen op Marktplaats.

Lenen en huren is goed voor het milieu, sociaal en ook nog eens ruimtebesparend. Hieronder enkele leenplatformen;

  • Peerby. Ideaal voor schuurmachines en statafels. En je leert je buren kennen!
  • Nextdoor. Een burenplatform wat goed wordt bezocht en er altijd wel een aardige buur is die jou diens kruiwagen of schop wil lenen
  • Snappcar. Voor als je een keer een auto wilt lenen of uitlenen in je buurt!
  • Blablacar. Ideaal als je niet een hele auto nodig hebt, maar alleen een ritje
  • Couchsurfing. Deel je bank (of bed in de logeerkamer)!
  • Stek.app. Deel je plant met mensen door heel Nederland!
  • GO Sharing. Scootertje huren? Of een fiets? Het kan allebei bij Go.

Ken jij nog meer platforms? En van welke platforms maak jij gebruik?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.