Kinderen

Geef je nou nog steeds borstvoeding?

Ons Kuiken is ruim een jaar oud. Ze krijgt nog steeds borstvoeding. Blijkbaar is dat bijzonder, want ik krijg wekelijks de vraag: ‘Geef je nou nog steeds borstvoeding?’. Jazeker!

Waterige stinkende bloemkool

Kuiken drinkt nog iedere dag bij me. Vanaf 4 maanden mocht ze hapjes krijgen om te wennen aan het feit dat er meer dan borstvoeding bestaat (waterige stinkende bloemkool bijvoorbeeld, gelukkig wel biologisch). De interesse van haar kant was er. Het eten ging niet zo goed, want ze duwde alles met haar tongetje naar buiten. Fruit, groente… We hebben na een paar maanden aanklooien de Rapley-methode geprobeerd, om haar zelf te laten ontdekken. Dat resulteerde in een groot broccolifestijn. Het eindigde overal, behalve in haar mond. Twee weken erna vond ik nog steeds restanten aan de onderkant van de eettafel. Het heeft grappige foto’s en een bad wat groen kleurde van de broccoli die van haar was afgeweekt opgeleverd, maar ze had er geen zin in. Waar ze wél zin in had? Een borst leegdrinken.

Opeens ging het beter

Bij de opvang at ze regelmatig fruit. Muizenhapjes weliswaar, maar vele muizenhapjes zorgden dat ze toch fruit binnenkreeg. We probeerden wel eens zo’n broodkorst in haar wangzakje te stoppen, maar dat vond ze ook niets. Yoghurt dan? Ja, dat vond ze lekker! Thee zonder cafeïne? Ze dronk de hele beker van mama leeg. Water? Als ze maar zelf de fles mocht vasthouden. Op de opvang kreeg ze brood. Dat was te merken, want thuis at ze een halve boterham op. In stukjes en ze deed er anderhalf uur over, maar geduld is een schone zaak.

Nu eet ze zowat alles. En als ze iets lekker vindt ook VEEL. Als ze niet te moe is. Want als ze te moe is, drinkt ze liever aan de borst. Ook als ze pijn heeft of ziek is. Na het opstaan? Aan de tiet. Naar bed? Lekker drinken aan de borst. Daar kan geen boterham met pindakaas tegenop.

Borstvoeding geeft gedoe

Het is heel handig als je onderweg bent. Altijd op temperatuur, (bijna) altijd een voorraad… Ideaal vind ik het. In het begin vond ik het eng om Kuiken borstvoeding in het ‘wild’ te geven, maar het lieve kind moet toch eten… En ik heb er schijt aan. Ik zorg dat mijn kleding borstvoedingsproof is. Ik heb geprobeerd met voedingsshirts en zwangerschapskleding te werken, maar dat is mij teveel gedoe. De combinatie voedingsbeha met een shirt er overheen vind ik ideaal. Kleding met lagen stof en een gebruiksaanwijzing waar Ikea nog wat van kan leren sla ik liever over. Kuiken wil eten. En meestal is dat NU, niet na een kwartier hannesen omdat je je voedingsshirt niet open krijgt.

Ik heb ook een tijd gekolfd, mijn hele vriezer zat vol. Toch ging dat een keer op. Toen werd Kuiken een jaar, toen hebben we geprobeerd of ze koemelk lustte. Niet dat ik niet wilde kolven (nou ja, het was niet bepaald m’n hobby), maar het lukte gewoon niet meer. Het leverde teveel frustratie op en ik was geneigd mijn kolfset gratis op Marktplaats te zetten. Kuiken lustte ook koemelk. En thee en water. Ik heb wel gekeken naar een soort opvolgmelk, maar ik zag de toegevoegde waarde er niet van in.

Mensen zeggen rare dingen

Het is bizar wat je te horen krijgt als je laat vallen dat je nog borstvoeding geeft. Dat je moederskindjes krijgt van lang voeden (was geen grapje). Klinkt allemaal heel wetenschappelijk onderbouwd en zo. Mensen die het raar vinden dat je in het openbaar voedt, mensen die al na een week afgehaakt zouden zijn… Weet je? Houd je mening gewoon voor je. Ik ga ook niet mijn mening luidkeels ventileren omdat jij voorbij loopt met je stinkende broodje frikadel.

Ik ben blij hoe het uiteindelijk gelopen is met Kuiken. Ze is een goede eter maar drinkt nog heel graag bij mij. En af en toe mag dat ook.

6 thoughts on “Geef je nou nog steeds borstvoeding?

 1. Heerlijk toch! Ik mis die tijd nog wel eens, zulke fijne momenten samen. Jammer dat je zo geregeld commentaar krijgt, nergens voor nodig. Volgens de WHO is borstvoeding tot 1 jaar hoofdvoeding!

 2. Mooi om te lezen. Ik stond er ook zo in. Ongeveer 10 jaar achter elkaar borstvoeding gegeven. Soms aan 1 kind, maar ook perioden dat ik er 2 aan de borst had. Baby en kind daarboven. Twee jaar en een paar maanden; dan was het meestal klaar. Op een natuurlijke manier. Mijn vader vertelde altijd dat hij als jongste kind nog herinneringen heeft dat hij bij zijn moeder dronk. Hij dacht tot zijn vijfde levensjaar. Ik had wel het geluk dat ik nooit hoefde te kolven; altijd thuis bij de kinderen

 3. Mooi dat je het op verzoek geeft.
  Onze jongste wil sinds kort niet meer bij me drinken. Net voor hij één jaar werd. Ik had graag nog langer borstvoeding gegeven, maar ja…hij is er klaar mee.

 4. Bizar dat mensen altijd even moeten ventileren over wat zij zouden doen. Ik heb geen BV gegeven, deels omdat dat technisch niet mogelijk was (en achteraf blijkt, 15 jaar later dat het voor m’n dochter ook echt schadelijk geweest zou zijn) en deels omdat ik daar geen behoefte aan had.
  Dat levert gedurende zwangerschap en net na de bevalling ook de nodige discussie en vooral verantwoording op.
  Gelukkig kan jij lekker doen wat voor jou goed voelt. En fijn dat die kleine nu ook goed eet.

  1. Waarom zou jij je moeten verantwoorden? Je deed waar je je goed bij voelde en wat bij jou paste. Of dat nou uit een borst of een fles komt, maakt niet uit. Als je kind maar te eten krijgt!

  2. Heel graag wilde ik borstvoeding geven, maar dat lukte niet. Dus flesjes, waar ik vaak commentaar op kreeg. Heel vervelend, waar bemoeien ze zich mee!
   Trek je vooral helemaal niets aan van alle meningen, doe wat voor jullie het beste voelt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.