Kinderen, Mens & Leven

Wat ze je niet vertellen over de zwangerschap

Ik ben zwanger. Ik heb echt een relatief relaxte zwangerschap en eigenlijk heb ik niet zoveel te klagen. Toch doe ik het, omdat ik het heerlijk vind om af en toe lekker te zeuren. En omdat ik graag van die obligate artikelen schrijf voor de ontspanning.

10 dingen die ze je niet vertellen over de zwangerschap

 1. Koffie kan enorm smerig worden. De versgemalen bonen ruiken nog wel lekker, maar als die espresso eenmaal gezet is… Nee, dank je feestelijk. Gelukkig bestaat er zoiets als de anderhalvemetersamenleving, want dat houdt de mensen met goedkope kantoorkoffieadem lekker op afstand. Ksst!
 2. Hielspoor. Iedere ochtend heb ik pijnlijke hielen, vooral op koude tegels. Gelukkig helpen mijn dikke wwollen sokken enorm. Sexy is anders, maar pijnlijke voeten zijn erger.
 3. Carpaaltunnelsyndroom. Ooit was ik heel sterk, nu heb ik al moeite om een pak suiker op te tillen. Bij sommige bewegingen doet het zoveel pijn in mijn polsen, dat ik geneigd ben een voorwerp te laten vallen (niet handig bij een volle theepot). Het komt door vocht in je polsen. Maar weet je? Dit gaat ook weer over. Na die zwangerschap krijg ik al die augurkenpotten moeiteloos open.
 4. De moeheid. Ik heb serieus 9 uur slaap per nacht nodig. Dat is voor mij bizar veel, ik heb sinds m’n tienerjaren niet meer zoveel slaap nodig gehad. En een ritje naar de supermarkt lijkt kilometers lang. Naar het ziekenhuis of de huisarts fietsen is een wereldreis.
 5. De hoeveelheid Disney-gerelateerde zwangerschapskleding bij de bekendere en goedkopere kledingketens. Ik snap daar echt helemaal niets van. Zal wel een kwestie van ‘smaken verschillen’ zijn. Iemand anders zal over mijn kledingkeuzes wel denken: ‘Heb je dat rare mens met die hysterische printjes weer!’
 6. Ongevraagde adviezen. Of het nou over borstvoeding, alternatief genezers, draagzakken, doula’s of het idealiseren van de thuisbevalling gaat… En ik geef toe: een thuisbevalling lijkt me ook mooi. Ik heb geen keuze, omdat ik een medische indicatie heb. Ik heb voor het gezelligste ziekenhuis gekozen en het voordeel is ook dat je daar iedereen bij de hand hebt.
 7. De rugpijn, echt niet te doen. Gelukkig heb ik een vrouw die met liefde mijn rug masseert. De volgende ochtend heb ik nergens last van. Dan begint het weer in de avond. Mijn dikke donzen kussen met afzichtelijke hoes is mijn grote vriend!
 8. Hoe vergeetachtig je wordt. Ik dacht: dat zal wel meevallen, ik vlieg daar doorheen met m’n collectie post-its. Er zijn dagen waarop ik zeer helder ben en erg veel details kan benoemen over muziek en mijn werk. Wat mensen 5 jaar geleden aanhadden, inclusief de accessoires. Maar dan ga ik iets bestellen en heb ik geen idee meer wat de naam van mijn woonplaats ook alweer was. Of neem ik mijn computermuis mee naar de keuken in plaats van de kookwekker.
 9. Dilemma’s omtrent autostoeltjes. We ontdekten dat de gordels van onze Volvo 10cm te kort waren. Een gordelverlenger mag verkocht worden, maar je mag ze verzekeringtechnisch niet gebruiken in combinatie met een autostoeltje. Dus we moesten over op een duurder systeem. En dan is er zoveel keuze. Wat kies je? Welke veiligheidsstandaard? Draaibaar? Bekerhouder erbij? Ehhh… help!
 10. Pijnlijke ribben. Auw! En alle houdingen zijn even vreselijk. Vooral na het eten. En ik heb een erg beweeglijk kind wat regelmatig een voetbalfeestje houdt in m’n baarmoeder, dus dan kan ik alleen maar liggen. Pijnloos zitten? Haha, sprookjes bestaan niet!

6 thoughts on “Wat ze je niet vertellen over de zwangerschap

 1. Mijn zwangerschap is al bijna 45 jaar geleden en toen was er nog niet veel zwangerschapskleding, eigenlijk mocht je het niet zo erg zien.

  Ik heb een tijd grote maten kleding moeten dragen en ook daar had je het idiote verschijnsel dat er heeeel veeeel truinen met beertjes etc waren. Hoezo dik is meteen infantiel?

 2. Ik had 3 relatief gemakkelijke zwangerschappen, afgezien van het feit dat ik in de 1e zwangerschap 9 maanden lang misselijk was. Daarnaast had ik een hoge bloeddruk waardoor ik zoutarm moest eten. Ze kunnen beter zoutloos zeggen: zoutarme kaas, zoutarm brood, zoutarme vleeswaren, zonder zout wordt eten toch wel onsmakelijk! Maar van handen, rug en ribben had ik nauwelijks last. Wel van harde buiken overigens 😉
  Afgezien van jurken en blouses model “tent” was er nauwelijks zwangerschapskleding.

  Mijn dochters hadden wel veel pijnen tijdens de zwangerschap, die krijgen vreselijk last van ribben en rug.

  1. 9 maanden misselijk lijkt me ook verschrikkelijk, ik ben blij dat ik dat nog niet heb mee hoeven maken. Ik heb het bij een vriendin gezien, ze moest opgenomen worden in het ziekenhuis😱

 3. Ik ben zelf twee keer van zwanger geweest van zoon en dochter en herken niet veel van je klachten. Wel vergeetachtigheid.
  Zelf had ik enorm last van maagzuur. Dat ging wel beter na het nemen van een drankje met pepermuntsmaak.
  Koffie vond ik nog lekkerder dan daarvoor, maar ik hield me in. Wel had ik bij beiden een favoriete snack en die moest man nog wel eens gaan halen. Zo at ik bij zoon alleen boterhammen met sandwichspread en tomaat. Bij dochter at ik dunne maiswafels met Philadelphia. Pakken at ik weg. Ook moest ik duizend keer plassen, beide waren groot en lagen flink op mijn blaas.
  Ik vond alles even schattig in de winkel. Vooral de Disney printjes, haha misschien komt het ook omgekeerd voor. Zoonlief ziet er enorm schattig uit in zijn tarzan truitjes (hij had een enorme bos haar en op het kdv noemde ze hem kleine tarzan).
  Die pijnlijke ribben lijkt me niet fijn, sterkte daarmee.

 4. Grappig, al die dingen vertellen ze juist wel, lees je ook overal. Maakt het alleen niet leuker 🙂
  Ook jammer: die moeheid… gaat nooit meer over. Dan weet je het vast.

  Disneykleding voor zwangeren. Dit heb ik nog nooit gezien, maar ik gruwel even met je mee.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.