Milieuvriendelijk, Minimalisme

Geef tweedehands een kans!

Zoals men weet: ik verkoop veel tweedehands spullen. Dat schijnt echt typisch iets te zijn voor Nederlanders. Het schijnt dat een stuk minder mensen ook tweedehands spullen kopen, 55%. Dat vind ik best weinig, aangezien bijna heel Nederland wel eens iets tweedehands heeft verkocht, met of zonder internet. Behalve dat je vaak leukere dingen dan in de winkel vindt, scheelt het vaak ook nog enorm veel in de portemonnee!

Wat heb ik tweedehands? Tja, wat niet?

Ik zat te bedenken wat ik niet tweedehands heb gekocht. Dan kom ik uit op ondergoed. En sokken en panty’s? Ik heb ooit St. Patrick’s Day-sokken en panty’s van Yves Saint Laurent gekocht (ik ben een pauper met een dure smaak), tweedehands, in een dichte verpakking. Zonder verpakking koop ik dat soort dingen niet tweedehands. Verder is er weinig wat ik niet tweedehands heb gekocht.

Zo heb ik een deel van mijn nieuwe huisraad wel eens op een scoutingmarkt gekocht. Alles wat ik had, was tweedehands. Op mijn bed na, maar dat had ik al. Sommige dingen uit die tijd heb ik nog. En als ik ze gebruik, ben ik er nog steeds lyrisch over. Mijn retrobruine sinaasappelpers bijvoorbeeld. Het is echt een superklein apparaat, maar ik gebruik hem heel vaak. En iedere keer vertel ik mijn vrouw waar hij vandaan komt en hoe blij ik wel niet ben met mijn pers. Er komt een moment waarop ze zegt dat ze het nu wel weetšŸ˜‚

Het grootste deel van mijn huisraad die ik nu heb is ook tweedehands. Mijn nachtkastje is van mijn oudtante geweest en heeft jaren bij mijn oma gestaan, naast het logeerbed waar ik als kind in sliep. Het kastje op de gang komt nog uit de oude zaak van mijn opa en oma en er zijn 3 kinderen op verschoond. Mijn twee lievelingsstoelen komen weer bij familie vandaan. Ons tv-kastje is tweedehands Ikea uit de jaren ’80. Toen mijn vrouw dat op Marktplaats kocht, was dat het eerste Ikea-meubel wat ik met haar in elkaar heb gezet. De retro lamp erop heb ik van mijn moeder gekregen, tweedehands Ikea. Ik vind hem nog steeds geweldig. De lamp naast de bank komt weer bij oma vandaan. Oubollig? Absoluut niet! Het ligt er maar net hoe je dingen combineert.

Wat je nieuw koopt als je een baby krijgt

Babyspullen koop ik het liefst ook tweedehands, maar het autostoeltje dan weer niet. Je weet niet wat ermee is gebeurd. Klinkt misschien wat wantrouwig, maar het voelt gewoon veiliger om zoiets nieuw te kopen. We hebben enorm kunnen besparen op een fijne kinderwagen en de meubels in de kinderkamer. En een heleboel mensen om ons heen hadden nog dingen over. Die babyperiode gaat zo snel over, dat er altijd wel extra spullen overblijven die doorgegeven kunnen worden. En Marktplaats is onze grote vriend! Het mooie is ook: als we merken dat we iets niet gebruiken, geven we het gewoon weer door aan de volgende ouder(s). Helaas gaat Koningsdag dit jaar alleen door in een afgeslankte vorm. Ik had zo graag kramen af willen struinen. Maar wie weet zijn er digitale koopjes in mijn wijk, net als vorig jaar? Ik woon in een kinderrijke buurt, dus wie weet!

Ben jij een van de 55% van de Nederlanders die wel eens iets tweedehands koopt? Waarom wel… of juist niet?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.