Gezellig kokkerellen

10 vragen over zelfgebakken brood

We krijgen redelijk vaak vragen over ons zelfgebakken brood. Veel mensen denken dat het ingewikkelder is dan in de praktijk. Het is een vaardigheid waar je heel je leven plezier van hebt!

Als mensen onze broden zien, denken ze: hoe krijgen ze het voor elkaar? Schrale troost: we laten van erg mislukte broden geen foto’s zien. Lekker voor de beeldvorming, maar wel de waarheid.

brood op basis van speltmeel en het zuurdesem wat ik voed. het brood is mooi bruin, erg hoog gerezen en er zitten inkepingen in de vorm van een plusteken in

10 vragen over zelfgebakken brood

 1. Wat voor oven gebruiken jullie?
  We gebruiken de goedkoopste oven van Ikea (was wel afgeprijsd). Er zitten geen rare snufjes op, zelfs geen hetelucht. We gebruiken ook zo’n pizzasteen, die komt weer bij Lidl vandaan.
 2. Waar halen jullie desem vandaan?
  Ooit hebben wij het gehad van een goede vriendin, 2 jaar geleden alweer. We voeden het en het leeft nog steeds!
 3. Wat voor meel gebruiken jullie?
  We gebruiken meel van onze lokale molen, het liefst vers gemaald. Hoe verser, hoe beter het brood rijst. We zijn gestopt met het kopen van meel in de supermarkt. Het scheelt vrij weinig in de kosten en de kwaliteit is gewoon zoveel beter!
 4. Welke keukenmachine gebruiken jullie?
  We hebben een Kenwood Chef (gekocht met flinke korting). Daarmee mixen we wel 2 broden tegelijk.
 5. Eten jullie nog wel eens supermarktbrood?
  Nee, dat vinden we toch minder lekker. En het scheelt ook weer verpakkingsmateriaal.
 6. Wat voor gist gebruiken jullie?
  We gebruikten vroeger zowel verse als gedroogde gist van Bruggeman (bij onze Turkse winkel hebben ze grootverpakkingen), maar de wat duurdere gist van de molenaar is gewoon beter. We hebben weinig ingezakte broden gehad sinds we deze gist gebruiken.
 7. Hoeveel water gebruiken jullie?
  Als we 500g speltmeel gebruiken, is 375 tot 400ml vrij gebruikelijk. Dat klinkt veel, maar het brood rijst beter en is stukken luchtiger.
 8. Gebruiken jullie een broodvorm?
  Nee, deze hebben we naar de kringloop gebracht omdat we het brood dan niet uit de vorm kregen! Als we een vorm gebruiken, gebruiken we een gietijzeren pan. Verder bakken we alleen maar vloerbroden.
 9. Wat is jullie favoriete boek over brood?
  Bread‘ uit de River Cottage-serie (wie kent het nog?). Het is het meest complete boek wat ik tot nu toe heb gebruikt.
 10. Hoe maak je zuurdesem voor mensen die een tarweallergie hebben (niet te verwarren met glutenallergie)?
  Op basis van spelt of rogge, of een combinatie ervan. Rogge gaat het beste, want dat vinden de bacteriën het allerlekkerst!

Zijn jullie eigenlijk meer gaan bakken sinds de Coronacrisis? Of is dat gelijk gebleven? En wat is jullie lievelingsbrood?

Stokbrood op basis van spelt en een rond brood op basis van spelt. De inkepingen van het ronde brood zijn in de vorm van een kruis. De broden liggen op een bamboe snijplank, en er ligt een klein takje tijm bij.

2 thoughts on “10 vragen over zelfgebakken brood

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.