Algemeen

De Thuischallenge; wat extra aandacht verdient

Je wordt somber als je te vaak het nieuws leest. Sociale media zijn ook niet altijd even gezond; soms word je er helemaal somber van. Soms is het gezond om die laptop dicht te klappen (moet ik nodig zeggen met m’n blog).

De intelligente lockdown™ vraagt heel wat creativiteit van ons. We werken thuis en zitten veel binnen, vooral tijdens rotweer. Ik vond het eerst heel lastig om niet meer naar kantoor te gaan, maar het wende. Ik klaagde wel, maar iedereen op mijn werk klaagde (op een gegeven moment hadden we het in Teams over het klaaguurtje). We zaten allemaal in hetzelfde schuitje. Voor sommige activiteiten hebben we nu meer tijd.

 1. Poetsen. Daar hebben we nu gewoon meer tijd voor. Dan zullen er vast mensen zijn die roepen: ‘Doe normaal, je werkt toch parttime?’ maar hé, soms heb je gewoon geen zin om na een stressvolle dag die afwas te doen. Nu is iedere avond het aanrecht leeg. En onze schoonmaakmiddelen gaan eens een keer op (we hebben er heel veel gekregen toen oma kleiner ging wonen)!
 2. Handwerken! Ik zit aan mijn borduurwerk (ik heb ooit een heel oud borduurpakket op de kop getikt) en mijn vrouw besloot de sjaal die ze aan het breien was eindelijk eens af te maken. Ik heb trouwens mezelf ook leren breien, want ik kon alleen maar breien met de breiring (die van Prym kan ik aanraden).
  borduurwerk, landschap met een reiger. het is nog niet voltooid, maar ik ben op de goede weg!
 3. Planten in het huis aandacht geven. Ik heb ze gesnoeid en mest gegeven. Ook de orchideeën kregen mest; een van mijn orchideeën bloeide al, maar 2 andere planten krijgen nieuwe bloemstengels. Een andere orchidee krijgt een extra stek. En mijn Chinees lantaarntje krijgt na een grondige snoeibeurt allemaal nieuwe frisgroene blaadjes!
  een vierluik van de planten die het goed doen. linksboven: een stek van een orchidee, ook wel keiki genoemd. rechtsboven: een beginnende bloemstengel van een orchidee. linksonder: een bloemenstengel van een orchidee waar de knoppen al duidelijk zichtbaar zijn. rechtsonder: groene hartvormige blaadjes van het chinees lantaarntje
 4. Stoelen opknappen die in de berging staan. Meer werk dan je denkt, maar het wordt prachtig!
 5. Het huis verven. Helaas was de verf alleen nog maar verkrijgbaar in scharlakenrood en in prachtig schoolbordzwart. Dat zijn niet echt de kleuren waarin ik de kozijnen van de slaapkamer wil verven! Deze plannen werden verschoven, totdat de coronaklussers hun huizen af hebben.
 6. Vrienden, collega’s en familie gesproken vanaf afstand. Skype, Zoom, Teams, Jitsi… Het kwam allemaal voorbij. Het blijft onwennig, want je ziet jezelf telkens in beeld. Ik ben overigens heel blij met het bestaan ervan, begrijp me niet verkeerd. Zo kan mijn vrouw haar colleges volgen en ik mijn werkoverleggen hebben (nou ja, vrijmibo’s). En ik bel heel veel. Ook met mijn neuroloog. Ze was het ermee eens dat het toch lastiger was, want je mist lichaamstaal en gebaren.
 7. Boeken lezen. Nog meer? Ja, nog meer. Ik ben nu bezig in ‘Karakter‘ van Bordewijk (ik snap niet dat ik dit boek nooit voor mijn literatuurlijst heb gelezen, vind het ontzettend mooi geschreven). Deze tijd is ideaal voor wat zwaardere kost.
 8. Wandelen en spiermassa opbouwen. Ik had na een paar weken vrijwillige quarantaine geen conditie meer, waardoor mijn astma op begon te spelen. Nu heb ik gewoon iedere keer na het wandelen spierpijn, alsof ik in Zwitserland bergen heb beklommen.
 9. Mijn balkontuintje onderhouden. Dankzij mijn werk hield ik het soms slecht bij. Nu zie ik iedere dag meer groen in de bakken, onder andere kruiden, eenvoudig op te kweken groente en gladiolen!
 10. De voorraad beter beheren. We hadden een grote voorraad, ook veel houdbaar spul. Maar onze voorraadkast is een lief klein ding wat uit een drogisterij komt. Ooit zijn we begonnen met een houten kratje, maar dat stroomde al snel over. We dachten: de lang houdbare spullen houden we op voorraad voor het geval we ziek zouden worden. Maar al snel stroomde de kast over. We maakten de boel eens op en dat bevalt goed. En als we ziek worden, zien we het dan wel weer.
 11. Kaarten sturen. We hebben nog nooit zoveel kaarten gestuurd. Hebben jullie dat ook? Wat dat betreft vind ik het een persoonlijke en intieme tijd.
 12. Podcasts luisteren. Dat deed ik al vaak, omdat ik het geduld niet heb voor video’s. Maar nu nog meer. Podcasts luister je via Spotify, Google Podcasts en Itunes. Ik heb wel aanbevelingen, maar daar wil ik een keer een apart stukje over schrijven, mits jullie dat natuurlijk interessant vinden.

En dit is ook wat ik doe naast werken, af en toe een coronaproof wandeling maken en natuurlijk boodschappen doen. En er wordt veel op Marktplaats verkocht, wat zo heerlijk opruimt. Wel merken we dat we best minder achter de computer zouden willen zitten. Voor mijn werk zit ik al veel achter de computer, maar nu nog alleen maar. Voordat je het weet zit je de hele dag achter dat ding, dus het is een welkome afwisseling om ook van de bezigheden uit het lijstje te genieten.

1 thought on “De Thuischallenge; wat extra aandacht verdient

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.