Kinderen, Milieuvriendelijk

De weg naar wasbare luiers is lang

Kuiken draagt sinds kort wasbare luiers. Ze heeft er letterlijk schijt aan. Maar voor haar toekomst maakt het wel degelijk verschil, want het milieu hoeft er niet onder te lijden. Ze heeft niet altijd wasbare luiers gedragen. De weg naar wasbare luiers was ook lang.

Wasbare luiers proberen

Kuiken is geboren in het ziekenhuis, waar ze geen wasbare luiers gebruiken. Nee, gewoon papieren luiers van het bekende merk wat niet zo aan duurzaamheid doet. Het was wel handig, alleen was de luieremmer zo snel vol. Het stond me tegen; het overgrote deel van ons restafval bestond uit papieren luiers. We hebben vooral de ‘milieuvriendelijke’ eco-luiers gekocht, omdat het ons toch tegenstond. Maar die berg afval… Het was teveel.

Natuurlijk hebben we uitleg gehad van een andere mama die ook wasbare luiers gebruikte. En we hebben het ook geprobeerd. Maar nadat alle rompertjes vies waren en we een paniekwas draaiden, was het voor mij even klaar. Het omslagpunt kwam na mijn verhuizing, toen ik een paar strikluiers en boosters vond in een kledingzak. Dat was een makkelijk systeem. Toen heb ik eens inlegvellen gekocht. Als het niet beviel, kon ik die altijd nog doorgeven. Kuiken protesteerde niet. Het werkte eigenlijk prima.

Partijen tweedehands luiers

Toen heb ik Marktplaats en Vinted afgestruind voor verschillende systemen. Ik vond in de buurt een doos wasbare luiers voor een mooie prijs. Er zaten overbroekjes en boosters bij. Van Vinted had ik een partij luiers van Little Lamb gekocht, die ik al kende van de wasbare luiers die we geleend hadden. Dus we hebben inmiddels een voorraadje! Ook met een voorraad draait de wasmachine op volle toeren. Helaas zit het weer niet echt mee om de boel aan de waslijn te hangen.

Voor de nacht vind ik wasbare luiers niet ideaal. Hoe deden mijn ouders dit? Nou, dat was heel simpel: hun kinderen sliepen geen van allen door. En laat ons baby’tje nou dol zijn op uitslapen… En voorgevormde nachtluiers heb ik niet op voorraad. Ik heb er één (tweedehands uiteraard) gekocht om te proberen. Die is alleen nog niet binnen, dus een echte review schrijven gaat nu niet lukken. Voorlopig komt ons Kuiken de nacht door met papieren ecoluiers. Ik wil wel over naar wasbare, maar het vraagt een hoop zoekwerk en investering. En bij tweedehands nachtluiers is er gewoon minder keuze, omdat er minder markt voor is. Hoe doen mensen dit met een kind dat wél slaapt? Zijn die zo zeldzaam?😂

Zelf maken

Uiteraard heb ik mezelf ook ingelezen in het zelf maken van wasbare luiers. Er zijn verrassend veel patronen te vinden! Als je de saaie witte luiers zat bent, maak je er gewoon zelf een met een lekker druk patroontje (ik hou van drukte en vrolijke stofjes, dus dat zit wel snor). Ik heb zelf een lockmachine waar ik te weinig mee doe (ik heb niet bepaald een gebruiksvriendelijk exemplaar, maar het is een erfstuk), dus misschien is dit een opstapje om hem toch te gaan gebruiken? Nu nog flanel, elastiek, klittenband en jersey in huis halen en ik kan aan de slag.

Gebruik(te) jij wasbare luiers? Waarom wel/niet? En hoe doen jullie dat ’s nachts?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.