Algemeen, Milieuvriendelijk

Hoe je goed verkoopt op Vinted

Onlangs is United Wardrobe overgenomen door de internationale speler Vinted. Wie kent het niet? De reclames vliegen je om de oren, maar de klachten ook. Ik heb zelf een erg positieve ervaring met Vinted. Sommige mensen willen er niets mee te maken hebben, omdat ze er slechte ervaringen mee hebben. Mensen die een goede ervaring hebben, laten toch minder snel een recensie achter op bijvoorbeeld Trustpilot. Ik begrijp dat. Mocht je het toch aandurven om bij Vinted te gaan kopen of verkopen, heb ik nog wel wat tips voor je.

Een platform met 25 miljoen potentiële kopers

Ik verkocht op United Wardrobe nooit iets. Op Marktplaats met kleding leuren is ook een drama, dus houd ik Marktplaats voor alles wat geen kleding betreft. Maar toen stond er in de krant dat Vinted United Wardrobe over zou nemen. Ik was sceptisch, want ik dacht: leuk, maar is het ook betrouwbaar? Natuurlijk verkoop ik geen heel dure merken, dus ik dacht: iedere euro die ik ervoor krijg, is mooi meegenomen. Ik verkoop vooral retro kleding en drukke printjes, want dat is mijn stijl. Nou, dat liep eigenlijk wel goed. Je kunt als je de prijs wat hoog vindt een tegenbod doen. En als je als koper denkt dat het tegenbod echt te weinig is, kun je vragen of ze een hoger bod willen doen. Dat liep voorspoedig. Mijn te kleine vestje was al snel verkocht aan iemand uit Frankrijk. Diezelfde week verkocht ik ook een legging aan een andere Française. De recensies van deze mensen waren goed, dus ik had er vertrouwen in. De pakjes kwamen aan, ik kreeg een goede recensie en kreeg van Vinted geld.

Ik vond het heel prettig. Het gaat allemaal om kleine bedragen, maar veel kleintjes zorgen voor een groter wordend geldbergje. Al mijn verkopen zijn naar Frankrijk gegaan. Geen problemen, prima communicatie. De Franse taal was ook geen probleem, want de vertaalfunctie op Vinted is prima. Mijn eigen aankopen heb ik tot nu toe allemaal in Nederland gedaan, een mens heeft immers winterkleding nodig!

10 tips om beter te verkopen op Vinted

  1. Verkoop niet te dure dingen op Vinted. Deze spullen zijn gevoeliger voor een ander soort publiek, vaak mensen die niet het beste met je voor hebben. Ik verkoop een heleboel H&M en vintage, maar niet voor de hoofdprijs. Als je graag je heel dure spullen wilt verkopen, verkoop ze dan bij je lokale tweedehandswinkel. De spullen die ik verkoop, zijn meestal spullen waar ze bij de tweedehandswinkel geen interesse in hebben. Om allerlei redenen: onbekend merk, niet de juiste doelgroep, te algemeen… Ik verkoop alleen maar spullen voor kleine prijsjes, dat scheidt het kaf van het koren. Dure merken zoals Ralph Lauren, Chanel en Tommy Hilfiger zijn vaak ook voer voor oplichters. Ik zou die merken ook niet zo gauw kopen op Vinted, want je kunt niet zien of ze echt zijn.
  2. Wees eerlijk. Als er bijvoorbeeld een inimini vlekje op je kleding zit, vermeld dat in je advertentie, het liefst met een duidelijke foto erbij. Dat schept vertrouwen en je hebt achteraf geen woorden van: je hebt niet gezegd dat er een vlekje op zat. Wees ook duidelijk over de staat. Als je iets als ‘zeer goed’ aanmerkt en het kledingstuk is verwassen, dan trek jij aan het kortste eind.
  3. Maak duidelijke foto’s. Je hoeft er echt geen digitale spiegelreflexcamera voor te hebben, een goede telefoonfoto is ook prima. En maak foto’s van details, zodat kopers een goed beeld hebben van je kledingstuk.
  4. Wees je bewust van je voorraad. Dit klinkt heel vreemd, maar er zijn daadwerkelijk mensen die niet eerst even checken of het kledingstuk op Vinted staat alvorens ze het in een kledingzak stoppen. Ik heb dit als koper een keer gehad. Ik kreeg gewoon mijn geld terug; het stond binnen een paar dagen op mijn rekening. Dit gaat via Mangopay.
  5. Je kunt aanvinken dat mensen korting krijgen als ze meerdere artikelen bij je kopen. Dat heeft vele voordelen; je hebt meer kastruimte en mensen kopen sneller bij je. En het scheelt verzendkosten voor de koper (die al laag zijn voor internationale standaarden).
  6. Maak een duidelijke beschrijving, ook van de gebreken. Dan weten mensen wat ze kopen.
  7. Als iemand wil betalen met Paypal, ga daar dan niet op in. Zorg dat je via Vinted betaalt, dan ben je beter beschermd.
  8. Zorg dat je de mogelijkheid hebt om te printen, want dan kun je de verzendlabels printen.
  9. Woon je te ver weg van een bepaald pakkettenpunt? Zorg dan dat je dit niet hoeft te gebruiken. Dit doe je als volgt: surf naar vinted.nl en klik op de foto die je voor je profiel gebruikt -> Mijn instellingen -> Verzending. Hier kun je het pakketpunt aanpassen. Zit je te ver weg van het Homerr-pakketpunt af? Slide Homerr dan naar links. Je kunt natuurlijk ook zelf (Homerr) pakketpunt worden, verdien je ook nog een extra zakcentje!
  10. Wees aardig tegen mensen die vragen aan je stellen! Grote kans dat iemand iets extra’s bij je bestelt als je geduldig en communicatief bent.

2 thoughts on “Hoe je goed verkoopt op Vinted

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.