D.I.Y., Milieuvriendelijk, Minimalisme, Reparaties

Waardeer het, repareer het!

Vroeger repareerden mensen nog hun eigen spullen. Nu zijn er repaircafé’s, waar een klein deel van de kapotte huishoudelijke apparaten terecht komt. Maar apparatuur wordt tegenwoordig zo gemaakt dat je iets niet kunt repareren zonder het te slopen. Het bekendste apparaat is het Senseo-apparaat. Maar altijd een nieuw apparaat kopen, is dat wel zo goed voor het milieu? Stichting Sire heeft een relatief nieuwe campagne lopen: ‘Waardeer het. Repareer het’.

Houtje-touwtje

Ik weet nog dat ik enorm de pest erin had dat mijn fijne Wake-uplight van Naf Naf opeens niets meer deed. Na 5 jaar was hij dus gewoon uit het niets gestorven. Ik heb nog geprobeerd hem uit elkaar te halen en te kijken wat er mis mee was, maar de draadjes van binnen zou ik stuk voor stuk moeten vervangen. Ze waren zo ontiegelijk dun, dat er geen beginnen aan was. Dat zag ik toen niet zitten. Nooit heb ik meer zo’n fijne gehad. Ik heb hem overigens tijdelijk vervangen door een Philips wekkerradio uit 1994, gekocht voor €3,- bij de Emmaüs. Die ’tijdelijke’ wekkerradio werkt nog steeds. Het enige nadeel is dat ik niet meer wakker word met licht en (realistische) vogelgeluiden, maar met het nieuws van half zeven.

repareren

Maar de Wake-uplight is niet het enige apparaat wat ik gepoogd heb te repareren. De huidige vaatwasser ook. En dat is gelukt. Hij werkt weer uitstekend, al is het met goedkopere materialen. We zijn vrij minimalistisch in onze uitgaven en sommige dingen zijn te duur om te repareren, dus hebben wij een vaatwasser die met ductape, tie-wraps en teflontape aan elkaar zit. Hij werkt uitstekend. Het is nogal een houtje-touwtje oplossing, maar met ons budget is het prima. Het lek in de wasmachine is ook gerepareerd op een… nogal bijzondere manier, want hij werkte verder nog goed. Ik heb diverse analoge camera’s gerepareerd (niet al te houtje-touwtje, want voor de meeste camera’s heb ik gewoon onderdelen liggen) om er weer plezier van te hebben. En weet je, ik realiseerde me ook dat ik enorm veel voldoening haalde uit het repareren van het desbetreffende voorwerp! Asha ten Broeke schreef een prachtig stuk over dit gevoel.

Het verbeteren van je vaardigheden

Wij hebben een stapel met kleding waarvan de naadjes zijn geknapt. Dat gebeurt nou eenmaal. Graag zit ik een middagje naadjes te stikken of knopen aan te zetten. En als mijn vrouw dan thuiskomt en ze ziet dat ze haar favoriete jasje weer naar een afspraak aan kan doen… die blik is goud waard. Daarvoor doe je het. Daarnaast leer je ervan en verbeter je telkens je eigen proces.

Een van de weinige dingen die ik nog nooit heb gerepareerd aan kledingstukken, zijn sokken. Die stopte je vroeger. Maar dat heb ik nog nooit gedaan. En mijn moeder vertelt nog regelmatig over hoe onaangenaam de reparaties aanvoelden als kind (op een gegeven moment was er weinig van de originele sok over). Toch word ik wel eens nieuwsgierig, vooral omdat ik zelf stopwol heb liggen in de meest bonte kleuren.

Repareren, minder gebruikelijk dan vroeger?

Dat lijkt er wel op. We nemen gewoon het voorbeeld van mijn oma’s strijkijzer erbij.

Het strijkijzer van mijn oma is twee keer gerepareerd. Eerst door haar vader (er bleven 2 schroefjes over) en een keer door mijn opa. Hij gebruikte hem nooit, want oma streek altijd. Het snoer wat hij er aan zette was ook veel te kort, waarna oma schamper opmerkte dat ze wel merkte wie er nooit streek. Het strijkijzer werkt nog steeds, mijn moeder heeft hem geërfd (geen idee of het snoer inmiddels voor een langer exemplaar is vervangen).

Als je apparatuur van vroeger vergelijkt met de apparatuur van nu, zie je dat de apparatuur van nu een stuk ingewikkelder in elkaar zit. En dat de onderdelen vaak ook een stuk kwetsbaarder zijn. De reserveonderdelen zijn stukken duurder geworden en je wordt eigenlijk ontmoedigd om je apparaat te (laten) repareren. Het leek ook wel of garantieperiodes vroeger een stuk langer waren en spullen degelijker gebouwd werden. Als je als fabrikant voor pure winst gaat, dan is het niet handig als een apparaat een leven lang meegaat (bijzonder genoeg speelde dit al in de jaren ’20 in de gloeilampenindustrie). Maar het is beter voor het milieu en voor de goede naam van de fabrikant.

Het zou de consument enorm helpen als de vervangende onderdelen betaalbaarder zouden worden. En dat we eens minder weg hoeven te gooien, omdat het gewoon goed gebouwd is.

Repareer jij wel eens iets? Hoe snel vervang jij je spullen?

6 thoughts on “Waardeer het, repareer het!

  1. Jazeker repareer ik, en daarbij is voor mij vooral het kostenplaatje de belangrijkste reden. Sokken stoppen is niet moeilijk en met vrolijke kleurtjes kun je zelfs een leuk patroontje op je sok maken. Ik brei mijn sokken zelf (sokken die je in de winkel kunt kopen zijn te dun om mijn voeten warm te houden), en als de tenen dun worden, brei ik vaak gewoon nieuwe tenen eraan in plaats van te stoppen. Eerder deze week weigerde ons eenvoudige printertje dienst. Daar ga ik maar eens naar kijken, of dat te repareren is.

  2. Wij repareren (bijna) alles. Mijn man is super handig en ikzelf ben ook niet onhandig 🙂
    Ben het wel met je eens dat de spullen van tegenwoordig niet meer gemaakt worden om gerepareerd te kunnen worden.
    Mijn man is bezig geweest met onze (10dehands) maaimachine. Na veel moeite en gebel een vervangend onderdeel gevonden. Dat erin gezet en tijdens het inzetten brak er een plastic dingetje af wat nodig is voor het toerental te regelen.Niet meer te repareren….. Hij heeft nog gemaaid, maar het was net of er een vliegtuig opsteeg van ons grasveldje. Hij staat nu bij het oud ijzer en we zijn op zoek naar een nieuwe (tweedehandse).

  3. Ik stop sokken, herstel kleine gaatjes van kledij en herstel de barbiepoppen van onze dochters (haar kammen, vlekken verwijderen, arm of been vervangen indien nodig). Mijn man en ik repareren de meubels: houten stoelpoten terug lijmen enz. Een lamp repareren zou ik ook nog durven. Al de rest zie ik niet zo zitten: broodroosters, wasmachines, haardrogers enz…als die stuk zijn kijken we wat een professionele hersteller kost, en als dat te duur is, kopen we tweedehands.
    Zo fijn dat jullie AL die dingen kunnen herstellen zeg! Dat zie je niet vaak.

  4. Met een handig reparatie-handboek van de Consumentenbond bij de hand en evt instructie van Youtube kom je een heel eind met apparaten (en spullen) repareren. Ik ben alleen nog steeds op zoek naar een goede instructie om de Airfryer weer aan de gang te krijgen…Ik houd me aanbevolen als iemand er een heeft!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.