LGBTQI+

Biseksueel zijn; 10 irritante uitspraken

23 september is het de dag van de biseksualiteit! Omdat er op deze geaardheid best wel een stigma heerst, wil ik het hier graag over hebben. En dat vind ik moeilijk, want ik ben zelf biseksueel. En ik praat er niet zo heel graag over met mensen die ik niet ken, want ik ben bang voor de vooroordelen die ze zelf hebben. Eigenlijk best vreemd, dat je bang bent voor de gedachten van mensen. Toch ben ik niet de enige die hier last van heeft. Ik heb geen last van mijn biseksualiteit, wel van het stigma.

Omdat mensen niet zo goed weten wat het inhoudt om biseksueel te zijn, doen ze rare uitspraken. De laatste maanden vallen de opmerkingen mee, want ik ben tot mijn grote spijt wat voorzichtiger geworden met het uit de kast komen. Als voorlichter is het geen probleem, als een collega vind ik het lastiger. Vooroordelen zijn een bitch. Vandaar dat ik een leuke verzameling heb opgesteld van opmerkingen rondom mijn geaardheid. Zijn ze irritant? Ik vind van wel.

10 irritante uitspraken over biseksualiteit

 1.  ‘Niemand hoeft te weten dat je biseksueel bent. Je kan het ook gewoon verzwijgen.’ Ja, dat kan. En dat heb ik gedaan, maar dat is heel moeilijk en heel slecht voor je. Als ik er open over mag zijn, is dat gezonder. En het zorgt voor meer zichtbaarheid. Wat zorgt er voor acceptatie? Juist, meer zichtbaarheid!
 2. ‘Je bent nu met een vrouw getrouwd, dus je hebt een kant gekozen.’ Ik heb voor mijn vrouw gekozen, en voor al het moois wat zij met zich meebrengt. Met wie ik ook ben getrouwd, het maakt me niet minder biseksueel.
 3. ‘Oh, dan houd je zeker wel van trio’s!’ Er zullen vast biseksuele mensen zijn die hiervan houden, maar dit is niet gebonden aan je geaardheid. Hetero mensen kunnen hier ook van houden.
 4. ‘Je zit zeker nog een beetje in de kast hè, stiekem ben je gewoon lesbisch.’ Nee. Ik val gewoon op meerdere geslachten. Ik weet het, het is niet voor te stellen, maar ik ben toch echt een biseksuele vrouw. Als je een relatie hebt, wordt je geaardheid onzichtbaar. Biseksuele mensen worden dan ook onzichtbaar.
 5. ‘Is dat een excuus om vreemd te gaan?’ Dit is zó schadelijk. Vreemdgaan gebeurt bij alle geaardheden. Je geaardheid is nooit een excuus voor dat gedrag.
 6. ‘Dat is handig, want dan heb je meer keuze.’ Helaas valt dit in de praktijk vies tegen. Ik val sowieso niet op mannen die mijn geaardheid als hun fetisj zien, maar ook niet op vrouwen die mijn geaardheid als een bedreiging of iets viezigs zien. Dan blijft er een klein vijvertje over om uit te vissen.
 7. ‘Oh, dan val je dus niet op non-binaire personen?’ Dat sluit ik niet uit, want ik val uitsluitend op mensen.
 8. ‘Ja, maar hoe weet je nou dat je bi bent? Je hebt het nog nooit met iemand van het andere geslacht gedaan.’ Gelukkig is dit alweer jaren geleden dat ik dit heb gehoord. Hoe weet jij eigenlijk dat je hetero bent terwijl je het nog nooit met iemand van hetzelfde geslacht hebt gedaan? Denk daar maar over na.
 9. ‘Alle biseksuele vrouwen eindigen toch bij een man.’ Er zijn veel biseksuele vrouwen die eindigen met een man, maar ook genoeg die de rest van hun leven willen delen met een vrouw. Zoals ik. Hoi!
 10. ‘Het is een fase.’ Wist je dat dit nooit tegen hetero mensen wordt gezegd? Best wel raar eigenlijk.

Bonus: ‘Mis je het dan niet om het met een ander geslacht dan je partner te doen?’ Nee. Maar meestal ga ik eerst met mijn ogen rollen, want ik vind het zo’n aparte vraag!

Bi yourself

Biseksualiteit is normaal, maar mensen maken er vaak rare opmerkingen over. Afgelopen jaren ben ik best goed geworden in het geven van repliek op vreemde opmerkingen. Ik hoop dat biseksualiteit in de toekomst meer terrein wint.

biseksualiteit

Voor meer informatie over biseksualiteit, klik hier. Hier kom je ook alles te weten over de activiteiten bij jou in de buurt, mocht je daar behoefte aan hebben (het is soms heel prettig om met gelijkgestemden te praten, ook als je twijfelt).

4 thoughts on “Biseksueel zijn; 10 irritante uitspraken

 1. Waarom moet bijna iedereen haar/zijn geaardheid openbaar maken? De mensen,
  die belangrijk zijn voor mij, kennen mijn geaardheid en wat
  de rest van de mensheid denkt of verwacht maakt me niet uit.
  Alleen op een rechtstreekse vraag zal ik een antwoord geven!

 2. Ik vond het indertijd bij iemand mooi die zei ik hou van mensen niet van geslacht…….duurde even voor het kwartje viel bij mij……Ik kan zelf wel voorstellen dat het heel lastig kan zijn hoe mensen over je denken. Probeer daar niet te veel van aan te trekken, maar te kijken naar wat voor jouw gezond is en fijn voelt.

 3. Ik kan me biseksualiteit prima voorstellen, ook al ben ik dat zelf niet. Maar het moeten ‘uiten’ ervan, daar heb ik niks mee. Welke seksuele voorkeur je ook hebt: het hoeft niet openbaar, tenzij iemand er op een normale persoonlijke manier interesse in toont.
  Sowieso overal open over moeten kunnen zijn krijg ik de kriebels van. Alles moet maar bespreekbaar zijn op elk moment en op elk medium.
  Er hoort sowieso geen afkeer van te zijn en het zou fijn zijn als (domme) vooroordelen er ook niet zijn. Maar die hou je toch. Maar steeds maar moeten horen hoe ieder z´n leven leidt… nee, van mij hoeft het niet. Als hetero en getrouwde vrouw deel ik mijn slaapkamerzaken ook niet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.