D.I.Y., Reparaties

Gereviseerde elektronica

Ben je toe aan een nieuw apparaat, een laptop bijvoorbeeld? Grote kans dat je deze nieuw koopt. De  bedrijven schreeuwen ‘BTW, weg ermee!!’ en ‘Nu of nooit!!1!’ meer naar je. Zo’n aanbieding vind je vast en zeker nooit meer! Meestal kan het apparaat in kwestie hetzelfde kunstje als een iets ouder model. Maar de gratis USB-stick met een afbeelding van een cactus en het gratis abonnement op de Telegraaf geven de doorslag. Wie ben ik om dat niet te snappen? Maar er is ook zoiets als gereviseerde elektronica, een goedkoper en duurzamer alternatief op die prachtige aanbieding.

Gereviseerde elektronica…?

Gereviseerde elektronica is elektronica die niet versleten is, maar een beetje outdated is. Het wegwerpsysteem wat ze bij smartphones gebruiken, want na twee jaar is zo’n ding natuurlijk hopeloos ouderwets. De laptop gaat gemiddeld vijf jaar mee. Deze elektronica wordt opgekocht door bedrijven als Infotheek Group die de modellen opkopen, opschonen en er nieuwe (en veilige!) software opzetten. Deze apparaten moeten door een strenge keuring heen, want er mag geen sprake zijn van lekken in de software of andere mankementen. Ze krijgen soms 1, 3 of 5 jaar garantie. De apparaten worden ‘refurbished’ genoemd.

Leapp doet dit al heel lang met Apple producten; ze geven 2 jaar garantie op de gereviseerde elektronica. Zelf heb ik gezien dat praktisch álles vervangbaar is bij bijvoorbeeld Macbooks, maar de onderdelen zijn DUUR. Een processor voor €400,-? Is Apple gek geworden?! Zo denken veel mensen: zucht, het is het vervangen niet waard… Ik koop wel een nieuwe. En dat is hartstikke zonde van al die grondstoffen!

Handige vrouw

Goed, ik ben gezegend met het feit dat mijn vrouw me graag laat zien hoe een laptop in elkaar zit. Een harde schijf vervangen? Peanuts. Een toetsenbord vervangen? Prima. Laatst hebben we een donor-laptop gekregen waar de voeding kapot van was (hetzelfde type als de laptop van mijn vrouw). Voor de rest was hij goed. Dus daar is het geheugen uit gehaald, zodat er in mijn laptop wat meer geheugen bij kon. En ik heb er een schijf uit gehaald, omdat die sneller is dan mijn oude (de oude is weer voor een andere computer gebruikt nadat hij geback-upt was). Nu heb ik een snellere laptop die zonder al teveel problemen Photoshop draait. Hij is 6 of 7 jaar oud (een oude Lenovo).

Het toetsenbord kon ik niet overzetten; die heb ik voor een paar dollar van Ebay moeten halen. Het ziet er iets anders uit dan het vorige, maar al mijn letters doen het tenminste weer. CTRL+V wordt op den duur irritant 😉

gereviseerde elektronica

Huishoudelijke apparaten

En een laptop is nog maar het begin. Ik heb ooit een nieuwe stekker in mijn stofzuiger laten zetten. Wat nou wegdoen; hij kan toch voor een klein bedrag gerepareerd worden? Hij kreeg ook nog een gratis schoonmaakbeurt. Als nieuw!

Mocht de vaatwasser (we hebben de defecte vervangen voor een oerdegelijke Miele) kuren hebben, repareren we hem gewoon. We hebben het bij de vorige geprobeerd, maar die kregen we dankzij de elektronica niet meer gerepareerd. De slang hebben we maar gehouden, wel zo makkelijk als deze stukgaat. Die slangenklemmen hebben we op voorraad.

Rubbers van wasmachines en koelkasten, zeepbakjes, knoppen van gasfornuizen, koolborstels… Je hóéft niet meteen een nieuw apparaat te kopen. Als je het kunt repareren en aan de onderdelen kunt komen; repareer het. Als je het niet kunt repareren, vraag dan of iemand anders het voor je kan repareren. Europart en CircuitsOnline zijn je beste vrienden!

3 thoughts on “Gereviseerde elektronica

    1. Ik ook, veel dingen zijn ook echt stuk als ze stuk zijn. Dat had ik laatst met een wake-uplight… Geweldig ding, alleen de elektronica erin sloeg nergens op (ik zou er een nieuwe printplaat en nieuwe bedrading in moeten doen, dan had hij misschien nog gewerkt). Zo jammer! Maar repaircafé’s zijn inderdaad ideaal voor mensen die zich niet wagen aan reparaties 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.