Mens & Leven

Plannen in het Kabinet omtrent Wajong

Tamara van Ark (VVD) heeft grootse plannen om de Wajong in zijn huidige vorm te veranderen. Ik zeg niet dat de regels van nu voor iedere Wajonger ideaal zijn, maar zijn bezuinigingen op jonggehandicapte mensen nou echt nodig (mevrouw van Ark zelf noemt het liever geen bezuiniging, merkwaardig genoeg bevat het alle eigenschappen van een bezuiniging)? Wajongers kunnen niet meer dan het minimumloon verdienen, het maakt niet uit wat voor baan ze hebben of hoeveel ze werken. Het plafond is er toch wel.

Wat de Wajong mij heeft gebracht

Mensen die me al een tijdje volgen, weten dat ik een arbeidshandicap heb. Daarom heb ik al jaren een Wajong-uitkering. De Wajong heeft mij veel gebracht; ik heb er van op mezelf kunnen wonen, waardoor ik rust vond. Ondertussen werkte ik vrijwillig, maar daar kon ik helaas geen cursussen volgen om mezelf te ontwikkelen (was telkens geen budget voor). Later kreeg ik een andere begeleider. Door die begeleider ben ik bij mijn huidige baan gekomen. Dit is mijn eerste echte baan, na al die jaren onbetaald werk te hebben gedaan.

Ik heb echt wel gesolliciteerd op reguliere banen. In al die jaren heb ik welgeteld één gesprek gehad bij een bedrijf. Ze hadden me zelf benaderd, maar besloten dat ik geen professionele ervaring had en te duur was.

Verandering in de Wajong

Iedereen die een beetje het nieuws volgt weet dat de Wajong op de schop wordt genomen in 2020; van 11 verschillende regelingen gaan we naar 2 regelingen. Deze zijn om het overzicht te bewaren; een Wajongregeling voor duurzaam gehandicapten en een Wajongregeling voor niet duurzaam gehandicapten. Als je meer dan 80% arbeidsongeschikt bent verklaard, ben je duurzaam gehandicapt. Je krijgt dan ook een volledige uitkering, die maximaal 70% van het minimumloon is.

Verdienen Wajongers minder dan het minimumloon? Ja, tenzij je in de Bremanregeling of Maatmanregeling valt. Die ook verdwijnen. Een greep uit de bezuinigingen van de afgelopen jaren;

 • De wegbezuiniging van de Sociale Werkplaats in 2015. De zorg dat de mensen met een arbeidshandicap toch konden werken lag nu vooral in het bedrijfsleven.
 • De Participatiewet. De Wajongers met arbeidsvermogen werden doorverwezen naar de gemeente. Leuk dat je huisgenoot ook geld verdient, dan kan hij je mooi ook financieel onderhouden.
 • De 5% minder uitkering bij iedere Wajonger in 2018, want iedereen zou een beetje arbeidsvermogen hebben. Dat scheelt voor mensen met een volledige uitkering al €50,-. Dat is een kapitaal voor de gemiddelde Wajonger.

Wajongers zitten al dik onder het minimumloon. Hoe kunnen ze nog meer uitgeknepen worden? Nou, met de nieuwe regels verdienen Wajongers maximaal het minimumloon, de achtergrond van de Wajonger maakt hierin geen verschil. De opleiding en ervaring hebben geen effect op eventuele stijging van het loon.

Arbeidshandicap en ambitieus

Ik had eerlijk gezegd nog heel graag een hogere opleiding willen doen. Dat kan nog wel, maar voor het grote geld hoef ik het niet te doen. Ik hoor regelmatig dat ik moet zorgen dat ik die Wajong uitkom, als ik meer wil verdienen. Maar potverdorie, daar ben ik nog niet klaar voor! Ik heb mezelf afgelopen jaar opnieuw moeten uitvinden; ik ben er zelfs achtergekomen dat ik behoorlijk ambitieus ben. Dat had ik helemaal niet verwacht!

Mensen zeggen ook: ‘Je hebt een arbeidshandicap, natúúrlijk verdien je niet meer dan minimumloon.’ Vreemd genoeg zijn dit altijd mensen zonder arbeidshandicap. Wees blij dat je wat krijgt, ongeacht hoe hard je werkt en ondanks het feit dat je niet gekozen hebt voor je handicap. En dat je misschien wel meer zorgkosten en bureaucratische rompslomp hebt dan de gemiddelde werknemer, dat is dan maar jammer. Hoe kun je net zoveel genieten van een promotie als je collega? En als je een huis wilt kopen, hoe gaat dat dan?

Het enige wat prettig aan de nieuwe wetgeving is, is dat je gewoon kunt studeren naast je uitkering. Dat kon met Wajong 2015 niet meer (bedankt Jetta Klijnsma). De oude Wajong en de Wajong 2010 hadden deze regeling nog wel.

Ik ben net zoveel waard als een reguliere werknemer, geen goedkope arbeidskracht omdat ik toevallig pech heb gehad bij mijn geboorte.

2 thoughts on “Plannen in het Kabinet omtrent Wajong

 1. Ik vind Wajong als woord vaak onduidelijk, mensen snappen het vaak niet. Het is Wet Arbeidsongeschiktheid van JONGsafaan, (voor 18de jaar ontstaan)zoals je ook WAO Wet ArbeidsOngeschikt voor Ouderen(na 18de jaar ontstaan) had vroeger, niet meer fltime kunnen werken na jaren wel werken.
  Dus geen Wajong bij versleten rug van een stratenmaker, maar wel een open ruggetje vanaf je geboorte, geen Wajong bij burnout omdat je naast werk ook gezin studie sport en sociaal actief moet doen, maar wel Wajong als je altijd energie tekort hebt vanwege iets medisch wat aangeboren is.
  Mijn dochter was als kind zo ziek dat ze zelden een hele week op school kon zijn, ik was zo blij met Wajong als opvang want ze kan nooit vijf dagen in de week werken…haar ziekte gaat echt niet over vanaf achttien jaar…maar zeg je dat ze Wajong heeft, dan is ze ineens een profiteur? Je gunt het Tamar van rk niet om een kind met ernstige epilepsie, ernstige astma of een openruggetje te hebben…maar voor het begrijpen wat Wajong is, en dat je kind dan als mens wel meetelt, ipv weggezet te worden als tweedehands burger, zou het wel fijn zijn.

 2. Vooropgesteld dat ik de veranderende regelgeving op z’n minst uitzichtloos en slecht vindt. Nul motivatie, slecht doordacht.

  Maar: als ik deze opmerking lees:

  ” Maar potverdorie, daar ben ik nog niet klaar voor! Ik heb mezelf afgelopen jaar opnieuw moeten uitvinden; ik ben er zelfs achtergekomen dat ik behoorlijk ambitieus ben. Dat had ik helemaal niet verwacht!”

  dan denk ik: koudwatervrees? Wat moest je ineens opnieuw uitvinden? Is dit niet iets wat al die jaren al kon? Ik haal niet uit het verhaal wat de reden is van de uitkering, maar ik zou in jouw situatie de koe bij de hoorns vatten. Jezelf uitvinden kan nl ook niet in alle rust als je in loondienst bent. Dan moet je ook door, ondanks eventuele slechtere periodes door werk of privésituatie.

  Voor het geval er dan weer mensen zijn die hierover steigeren: ik bedoel hier niets respectloos, slechts verwondering en vragen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.