D.I.Y., Reparaties

Hoe word je handig?

Ik ben een tijdje uit beeld geweest, want ik ben aan het klussen geweest. In mijn eigen huis? Welnee! Het huis van anderen natuurlijk! Maar dat gaf me meteen de inspiratie voor dit artikel; hoe kun je handig worden?

Wat zijn de voordelen van handig zijn?

Er zijn meerdere antwoorden voor deze vraag, maar de antwoorden komen allemaal op hetzelfde neer; door veel te doen! Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, want hoe vind je het zelfvertrouwen om dat ook te doen? Alvast drie gedachten die door je heen kunnen gaan:

 1. Straks doe ik het fout, dan is de klus verpest.
 2. Dat ga ik nooit netjes krijgen.
 3. Ik snap niet hoe je met dat gereedschap om moet gaan!

Dit zijn allemaal gedachten die ik begrijp. Je bent er niet de enige in; heel veel mensen denken zo. Dat schrikt mensen af om dingen zelf te doen. De klussen in huis blijven liggen of worden idioot lang uitgesteld. Zelf klussen doen in huis scheelt tijd en geld. Je krijgt er zoveel voor terug; extra tijd om leuke dingen te doen, een net huis, je houdt geld over en je kan ook nog eens trots zijn op je eigen werk. Dat laatste is het grootste rijkdom wat je kunt hebben, want dat betaalt zich uit in zelfvertrouwen!

Ja, maar… Hoe begin je?

handig worden

Het klinkt heel simpel (en dat is het ook), maar begin eens met kleine klusjes. Verzamel je eigen gereedschap, je zult zien dat je eerder geneigd bent iets op te pakken als je zelf gereedschap in de buurt hebt.

Ik wist wel wat van techniek (ik zat in mijn tienerjaren op techniekclubjes) en solderen, maar dat was wel alles. Ik kon misschien net een Ikea-boekenkast (de budget-Billy) in elkaar zetten. Maar toen ik in een studentenhuis vol mensen zat die nog geen hamer vast konden houden, was ik het beu. Er zat een kleine doe-het-zelfwinkel om de hoek, die ik regelmatig sponsorde.

Wat helpt om handig te worden, is om veel mensen te helpen. Laminaat leggen (gratis tip: nooit het Slätten-laminaat van Ikea kopen!), schilderen (overschilderen kan altijd), meubelen in elkaar zetten, simpele elektra… Ik heb het geluk om mensen om me heen te hebben die vertrouwen in me hebben. Als je de kans krijgt om iets aan te pakken, leer je hoe je een klus aan moet pakken.

Je mag fouten maken

Wat je zult leren, is dat je fouten zult maken. Dat is niet erg; materiaal is vaak vervangbaar. Of over te schilderen. Soms gaan er dingen ook minder goed. Daar moet je rekening mee houden; zo zijn de beste klusjesmannen ook ooit begonnen.

Daarnaast zul je af en toe ook tot de pijnlijke ontdekking komen dat je iets écht niet kunt. Jammer, maar nu weet je het. Als je daar de grens trekt, heb je minder kans om in ‘Help, mijn man is klusser’ te komen 😉

Welke basisgereedschappen heb ik nodig?

Naast een simpele gereedschapskist (ik heb een simpel geval van Action), heb je dit nodig;

 • Elektrische schroefboormachine. Ideaal voor iedere Ikea-kast!
 • Inbussleutels. Ook ideaal voor je fiets.
 • Klauwhamer
 • Waterpomptang
 • Bahco. Of de kopie ervan.
 • Waterpas
 • Schroevendraaiers in diverse maten
 • Zaagje
 • Schuurpapier

Op den duur leer je met meer gereedschap omgaan; stapje voor stapje. Niet overmoedig worden en meteen met de cirkelzaag beginnen als je nog geen handzaag vast kunt houden. Je leert op den duur hoe je nette gaten in de muur krijgt of de bedrading van een lamp vervangt, maar het vraagt tijd en geduld. Doe het samen; uiteindelijk leer je van elkaar.

Pak jij ook wel eens klusjes aan in huis? Of laat je het liever anderen doen?

5 thoughts on “Hoe word je handig?

 1. Écht niet mijn hobby, klussen. Behangen en verven lukte nog nét. Zélfs een lamp bedraden lukt me, want in een niet zo ver verleden ontwierp en maakte ik mn eigen lichtarmaturen. Maar daar stopt het handig zijn voor mij. Deze week moest ik voor het eerst gyproc helpen ophangen en opschuren. Maar gewoon al het stóf en viezigheid die bij klussen horen! Bleh! Géén voldoening hoor! Geef mij maar genoeg geld zodat ik een professional kan betalen voor dat soort spul 😉

 2. Ook op y.outube zijn veel filmpjes te vinden over hoe je een doe het zelf klus kan aanpakken. Bijvoorbeeld over het kitten van een voeg in de badkamer of keuken. Handig als de oude kitlaag beschimmeld is geraakt in de loop der jaren. Grtjs, Astrid C.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.