Mens & Leven

Trots zijn op je partner

Mijn vrouw en ik laten elkaar mondeling merken dat we trots op elkaar zijn. Om wie we zijn, om wat we doen… En we laten dat meerdere keren per dag aan elkaar merken.
‘Maar dat is toch normaal, dat je trots bent op degene van wie je houdt? Moet je dat echt mondeling tegen elkaar zeggen?’ vroeg iemand laatst.

Ben jij trots op je partner?

Ik vind dat je dat regelmatig mag laten merken aan degene van wie je houdt. Je hoeft elkaar niet de hele dag complimentjes te geven of te bedelen om waardering. Dat lijkt me niet de bedoeling. En je hoeft je partner ook niet als showmateriaal te zien. Vind ik verschrikkelijk en het voegt niets toe aan je relatie. Ik denk heel vaak: wauw, wat is ze toch leuk en sexy! En wat kan ze dit goed… en wat lost ze dit toch goed op. Ja, ik ben oprecht trots op haar! Die kleine overwinningen wil ik maar al te graag vieren. Ze is wie ze is en ik vind haar een lieve vrouw. Ik ben heel gek op haar.

Ik kwam dit concept tegen, en wilde hier graag bij aanhaken. Dus hierbij jat ik de bovenstaande tekst van mijn vrouw. Voor mij is er namelijk nog een andere reden om te laten merken dat ik heel trots ben op mijn vrouw.

Want ze is gewoon geweldig, en dat wil ik elke dag aan haar laten merken. Maar ook, mijn vrouw heeft de neiging om heel erg aan haar eigen kunnen te twijfelen. Zeker als het gaat om intellectuele prestaties. Terwijl dit nergens voor nodig is. Ze kan zoveel meer dan dat ze vaak zelf doorheeft. En juist daarom laat ik haar weten dat ik trots op haar ben als ze iets heeft bereikt. Omdat ik heel graag haar gelukkig zie. En ik zie haar gelukkig als ze beseft dat ze iets heeft gedaan wat ze eerst niet kon.

Haar zelfvertrouwen neemt toe, doordat ze de laatste paar jaren veel kansen heeft aangegrepen en altijd dingen wilde leren. Dat was al duidelijk op onze tweede weekend samen. Ik was bezig in mijn (nu ons) huis en er moest aan de elektra worden gewerkt: ze had nog nooit een stopcontact aangelegd maar ze wilde dat heel graag leren. Dus dat weekend heeft ze dat gedaan, want hoe kan ik nee zeggen als een hele lieve vrouw aan me vraagt of ik haar dat kan leren? En ze was zo trots dat ze dat nu had geleerd.

Dat gevoel dat ze trots mag zijn als ze iets bereikt, vind ik belangrijk. Naast dat ik haar graag wil laten weten dat ik van haar houd: ik wil ook altijd aan haar laten weten dat ze vertrouwen in haar zelf en haar kunnen mag hebben.

4 thoughts on “Trots zijn op je partner

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.