Opruimen

Ontspullen met je wederhelft

Stellen die regelmatig opruimen, lopen regelmatig tegen het probleem aan dat de een graag ontspult en de ander er een stuk gematigder in is. Of een extremere vorm; als minimalist met een hoarder getrouwd zijn. Dat maakt een huishouden af en toe best ingewikkeld. Het huishouden doe je samen en als getrouwd stel vecht je het samen uit!

Communiceer

Regel één: verplicht je partner nooit om spullen weg te doen. Of mee te minimaliseren. Jij hoeft jouw levensstijl niet op te dringen aan je partner. Je kunt bespreken om verzamelingen keukenapparatuur uit te dunnen, omdat je toch nooit de elektrische citroenrasp gaat gebruiken. Bespreek het gewoon, van communicatie is geen relatie slechter geworden!

Regel twee: blijf van je partner’s spullen af. Dit is uiteraard een verlengstuk van regel één. Maar ik specificeer deze regel, omdat er genoeg minimalisten achter de rug van de partner de kringloopdozen vullen met andermans spullen. Dat vind ik persoonlijk niet eerlijk. Ik vind het een rotstreek. Ja, natuurlijk mag je een versleten koekenpan wegdoen, zeker als je er al drie hebt! Maar bijvoorbeeld een kinderboek waar hij/zij dierbare herinneringen aan heeft… niet wegdoen! En als het jou stoort, bespreek je het gewoon. Communicatie is de sleutel!

Regel drie: ga niet zitten preken over minimalisme. Je kunt natuurlijk wel toelichten waarom je denkt dat het voor jou goed is en waarom het jouw levensstijl is, maar op een rustige manier. Niet je levensstijl opdringen aan een ander. Minimalisme is geen religie; er zijn geen regels waar je je aan moet houden!

Hoe minimaliseren wij?

Ik ben echt heel makkelijk in dingen naar de kringloop brengen of op Marktplaats te zetten (als ik nou ook zo goed verkocht, zou het geweldig zijn). Vrouwlief wat minder, maar dat is niet erg. Ik minimaliseer regelmatig in mijn kledingkast. Soms gaat dat automatisch; ik kwam laatst achter dat mijn spijkerbroek die al wat aan de kleine kant was versleten was bij het achterwerk. Hij is 9 jaar meegegaan!

ontspullen met je wederhelft

Laatst hebben we samen de kledingkast opgeruimd (op haar initiatief), want er waren echt wel wat kledingstukken die niet meer zouden passen of die vrouwlief niet meer zou dragen. We hebben vier stapels gemaakt;

  1. Kringloop
  2. Gaat weg als het niet meer past
  3. Gaat weg als er de vlek niet meer uit te wassen is
  4. Gaat weg als hij niet meer te combineren is

Daarnaast werden er mooie stapeltjes gemaakt van de kleding die over was. Het minst gedragen item voorop; dat stimuleert ook weer dat je zo’n kledingstuk gaat dragen! Het werkt echt!

Boeken zijn minder makkelijk om te minimaliseren. Allebei houden we van boeken en we hebben zo’n beetje dezelfde smaak. Je wilt niet weten hoeveel kinderboeken we dubbel hebben. En wat dat betreft zijn we ook een beetje sentimenteel. Onze zwakke plek! Dus daar gaan we lekker niet op minimaliseren. Of pas als we er klaar voor zijn.

De sleutel van het ontspullen met je wederhelft

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken; communiceer! Het is niet een proces waar je een dagje over doet. Er kunnen jaren overheen gaan! Je bent nooit klaar met ontspullen. En met een partner ontspullen is niet niks; dat maakt het twee keer zo lastig.

3 thoughts on “Ontspullen met je wederhelft

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.