Gezellig kokkerellen

Ingemaakte peertjes

Vrouwlief en ik zijn gek op groente en fruit inmaken. De resultaten die we tot nu toe hebben gehad, zijn over het algemeen zeer smakelijk. We vinden inmaken een ideale methode om groente en fruit wat we niet meteen op kunnen, toch langer te bewaren. Vrouwlief kwam tijdens het verzorgen van de catering van onze eigen trouwerij op het idee om ingemaakte peertjes te gaan maken.

Een ingemaakte zaak

Het weggooien van eten is nooit onze sterke kant geweest. Dat is maar goed ook, want er wordt al zoveel voedsel onterecht weggegooid. In 2016 was dat al 2 miljard kilo eten in heel Nederland, dus ongeveer 135 kilo per persoon. Dat vinden wij helemaal niets, dus hebben we een gigantische hoeveelheid ingemaakte bolcourgettes (van die schijnpompoenen van 2,8 kilo… We hebben ze gewogen!), augurken (zure zeemijn in plaats van zure bom) en zuurkool. Maar naast het werken met azijn en pekel maken we ook gebruik van een redelijke hoeveelheid suiker, want we willen dat heerlijke fruit goed houden.

We maken overigens gebruik van de zogenaamde ‘Buitenbeentjes’ die ze bij Appie hebben. Voor degenen die het niet weten; Buitenbeentjes zijn groente en fruit die niet door de keuring komen omdat ze gewoonweg… mwah… er niet uitzien. Of niet zwaar genoeg zijn. Er gaat 25% van de prijs af. Het zal aan onze reet roesten of ze er niet uitzien, lekker zijn ze toch wel. En ze worden al extra lekker als je ze inmaakt. Als je ze toch al in huis hebt, waarom zou je ze dan niet gebruiken om in te maken?

Ingemaakte peertjes

Vrouwlief heeft zich laten inspireren door Auguste Escoffier, die zich weer liet inspireren door Offenbach’s operette La Belle Hélène. Ze heeft de volgende ingrediënten gebruikt;

  • Weckpot van de kringloop of meubelzweed . Gesteriliseerd uiteraard!
  • 1,5l koud water
  • Vanille-extract (vanillestokje is ook prima, maar dat hadden we niet in huis)
  • 150g suiker
  • Buitenbeentjes peren, geschild, maar met de steeltjes er nog aan
  • Kardemompeulen, opengesneden

Ze heeft het mengsel van water, vanille-extract, suiker en peren 20 minuten laten koken. Het wordt een heerlijk ruikende siroop. Ze heeft alles in de weckpot gedaan, samen met de kardemompeulen. Het originele recept is een beetje anders, maar dat kenden we al. En nu? Gewoon lekker laten staan!

Bij deze hebben we de basis voor een lactosevrij toetje. Eenvoudig als je het hebt voorbereid, een heerlijke verrassing voor als je bezoek hebt.

ingemaakte peertjes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.