Gezellig kokkerellen

Brood bakken

Het meeste brood wat ik eet maak ik zelf, want dan weet ik wat er in zit. Het is ook stukken lekkerder dan het brood uit de supermarkt. En goedkoper. Dan smaakt het ook nog eens twee keer zo lekker ­čśë
Brood bakken is een rustgevende bezigheid, en ook nog eens hartstikke leuk om te doen!

Kies je meel

Wij halen ons meel bij de watermolen. Daar zit een lief klein winkeltje met wel honderd soorten meel. Glutenvrij, spelt, rogge.. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het. Een ideale basis om een goed brood te bakken, al zeg ik het zelf! Wij hebben meestal iets met heel veel granen, 5-granenmeel, 9-granenmeel… Als het maar goed vult. We hebben ook geen specifieke dieetwensen qua brood. In dit huis hebben we tot nu toe geen glutenallergie of tarweallergie gesignaleerd. Vriendinnen van ons hebben dat wel, dus hebben we altijd wel spelt in huis. Zij hebben geen glutenallergie, maar wel een tarweallergie. Als mijn tante op bezoek komt, zorg ik wel dat ik glutenvrij meel in huis heb. Dit is altijd wat duurder, maar ik maak haar er gelukkig mee, dus waarom zou ik dat niet doen?

Het verschilt iedere keer wat we qua meel kiezen. Het is altijd spannend ­čśë
Spelt is wat duurder, maar het smaakt wat nootachtiger. Ik vind het heerlijk als broden wat nootachtiger smaken, dus prefereer ik altijd een of andere speltmix. We halen vaak 2 a 3 zakken van 5 kilo, ligt er maar net aan hoe vol onze fietstassen zitten. Wij zijn met z’n twee├źn en we eten met z’n twee├źn vaak een heel brood per dag op, dus zo lang doen we daar niet mee. En als we brood gaan maken, gebruiken we een kilo per keer. We maken meerdere broden per keer, want dat kan onze Kenwood Chef makkelijk aan. En het is toch zo op.

Minimalistisch brood bakken

Toen ik in mijn eerste eigen woning begon met brood bakken, was het een stuk minimalistischer dan nu. Ik haalde het goedkoopste meel bij de lokale super en ik had nog wat gist van mijn moeder meegekregen, als uitzet. En daar maakte ik dus een witbrood van in mijn kleine oven (volgens mij was dat voordat ik mijn grote fornuis met mega-oven had). Dat ging al per halve kilo meel, want in je eentje eet je niet zoveel. Ik had een mixer met deeghaken, overgenomen van een oud-huisgenootje die zou verhuizen naar een studentenhuis waar ze een complete keuken hadden. Het mixertje heb ik nog steeds, maar ik gebruik hem niet meer om broodmix te maken. De broden waren betrekkelijk eenvoudig en gemaakt met de middelen die ik toen had. En goedkoper, maar toch minder lekker. En ik was nog niet zo goed in het vormen van broden.

Maar je kunt brood dus prima maken met een oud mixertje met deeghaken, weegschaaltje van Action en een klein oventje van de rookschadewinkel, dat wil ik er alleen maar mee zeggen.

Luxe met een Kenwood Chef

Nu ben ik twee huizen verder en vrouwlief heeft iets meer luxe in haar keuken dan ik had. Ze heeft ooit een Kenwood Chef gehaald, wat echt een verademing is. Niks mixertje vasthouden totdat je kramp krijgt, je kunt een kilo broodmix zonder al teveel problemen mengen. De Kenwood heeft een enorme beslagkom en er zit een enorme deeghaak bij. Het plastic deksel met de opening om nog wat losse ingredi├źnten bij te doen is ook heel fijn. Het brood wordt altijd erg luchtig.

Genoeg over chique keukenapparatuur, terug naar de ingredi├źnten. Ik gebruik een kilo meel per keer. Dit recept staat ook in het boek ‘Bread’, River Cottage Handbook no.3 van Hugh Fearnley-Whittingstall.

  • 1kg meel naar keuze
  • 600ml water (wij gebruiken vaak net iets meer. Je deeg is natter, maar je brood rijst sneller)
  • 10g gedroogde gist (wij halen onze gist per halve kilo bij de Turkse winkel) of 20g verse gist
  • 20g zout
  • Olijfolie. Of ander vet zodat het niet aan de kom blijft plakken.

Wat ik lekker vind, zijn kruiden door het brood. Ik gebruik bovenstaand recept als richtlijn, maar mijn broden zijn nooit hetzelfde. Ik gebruik oregano, peterselie, paprikapoeder fenegriek, nootjes… Net wat ik in huis heb. Voor het brood wat ik recent heb gemaakt heb ik fenegriek en walnoten gebruikt.

Ok├ę, en nu?

Ik zou zeggen: gooi het hele zooitje bij elkaar in een beslagkom. En nu mix je het net zo lang totdat het een grote klont is die aan de deegha(a)k(en) blijft hangen. Klaar? Overdek de beslagkom met huishoudfolie of een theedoek. En nu is het wachten tot het gerezen is. Gelukkig is het een ideaal seizoen, wij zetten het brood bij de radiator en gaan een serie op Netflix kijken. ‘Outlander’ is perfect, want die duurt bijna een uur.

Als het brood gerezen is, kun je de oven op gaan warmen op 250 graden. Maak je aanrechtblad schoon en vrij en gooi er bloem op. Ik pak zelf het goedkopere en simpele bloem voor het terugslaan en het vormen van het brood. Je broden kunnen wat nattig zijn, maar het bloem op het aanrecht vangt dat wel op. Sla het terug en vorm het. Leg het op bakpapier op de bakplaat en leg je gevormde broden erop. Wij leggen er een theedoek overheen, zodat het nog even na kan rijzen. Het duurt meestal toch vrij lang totdat onze oven de 250 graden heeft bereikt, dus dat gaat prima.

Zodra je oven de 250 graden heeft bereikt, haal je de theedoek van de broden af en maak je met een broodmes meerdere sneden in de broden. Nu kunnen je broden de oven in. Zet je kookwekker op 10 minuten. Zodra deze afgaat, draai je de oven terug naar 175 graden en zet je de kookwekker op 35 minuten. Zodra je kookwekker afgaat, kun je met een ouwe breipen of een fondueprikker testen of het brood gaar is, net als bij een cake. Als je brood gaar is, blijft er niets achter op de prikker. Als je brood ongaar is, zou ik hem nog even in de oven laten staan.

brood bakken
Mijn telefoon had een ochtendhumeur.. Het lijkt wel alsof de foto met een aardappel is genomen… maar het is toch een heel lekker meergranen brood met fenegriek en walnoten geworden!

Gaar? Klaar!

Je oven mag uit. Je bent de trotse eigena(a)r(esse) van een versgebakken brood!

1 thought on “Brood bakken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.