Milieuvriendelijk

Wat LED je?!

Inmiddels zijn al onze gloeilampen, spaarlampen en halogeenlampen vervangen door zuinige LED-lampen. Ik had niet gedacht dat werkelijk voor iedere soort lamp een LED-alternatief bestond. Lang leve innovatie!

Spaarlampen en gloeilampen

Dit zet je toch niet in een schemerlamp? Het oog wil ook wat. Tenminste, mijn oog.

Vroeger had je dan de spaarlamp, waar ik dus niet tegen kan. Ik zie ze altijd knipperen en hoor ze. De meeste mensen hebben hier geen last van, en gelukkig maar! Naast het feit dat ze een stuk onzuiniger zijn dan LED-lampen, zijn ze ook nog eens spuuglelijk. Wie herinnert zich deze beauty’s nog?

Gloeilampen zijn slecht voor je energierekening. Het mooiste licht komt van de gloeilamp, ik hou ervan. Als ze niet zo slecht voor mijn energierekening waren, hadden we nog gloeilampen. En als ze nog steeds verkrijgbaar in de supermarkt (mocht iemand ze nog goedkoop zoeken… ik zie ze regelmatig voor een habbekrats bij de grotere kringloopketens) waren, waren ze ook makkelijker te hamsteren.

De laatste onzuinige lampen

Dan had je ook nog de dimbare halogeenlampen, gloeilampen met gas. Ze zijn helaas nogal kwetsbaar, ze worden veel heter dan ordinaire gloeilampen. Het voordeel is dat ze heel klein kunnen zijn, dus in veel meer armaturen passen dan bijvoorbeeld een spaarlamp. Het zijn ook de laatste lampen die ik uit heb gefaseerd. Er zat er een in mijn wake-uplight. Het lampje zat er al bij toen ik dat ding kocht (een van mijn beste aankopen, ik word iedere dag wakker door de ‘zon’), dus zelfs het lampje is tweedehands. Nadeel? Hij wordt warm. En zoemt enorm bij het aangaan.

Net als in mijn prachtige lamp van Vinted, compleet met zoemende halogeenlampjes waar spierwit licht uit kwam. Ik vind dat spierwitte licht alles behalve romantisch, maar blijkbaar vinden ze dat in Italië schitterend. Ik heb de laatste 3 lampen vervangen door LED-lampen waar mooi warm licht uitkomt. En allemaal dimbaar, want ik hoef geen vliegtuiglandingsplaats in mijn huiskamer te hebben. Stiekem komt er nog best een hoop licht uit die kleine geelwitte bolletjes.

Het uiterlijk verandert mee

Gelukkig zie je er niets van als ze aanstaan!

Nou heb ik mijn mond vol over lelijke spaarlampen, maar LED kan ook behoorlijk lelijk zijn. Toen we in ons vorige huis alle GU4-lampen vervingen, waren er nog niet zulke mooie LED-lampen in die maat. We hadden deze pareltjes. Maar toen was er nog weinig op de markt. Of voor €20,- per lamp, dan waren we voor een heel huis €100,- kwijt. Maar dan had je ook echte Philips-spots! Eh nee. Dan maar lelijkere spots in de badkamer en WC.

Er vindt dus ook innovatie plaats rondom het uiterlijk, want een spaarlamp is tegenwoordig een stuk minder lelijk dan vroeger. Het valt ook niet meer op dat het een spaarlamp is.

Hoe bevalt het?

Onze spots waren allemaal al LED-lampen. Een deel hadden wij al vervangen door 2 dezelfde, omdat er 2 verschillende kleuren (ja, dat valt meer op dan je denkt) spots in de koof zijn verwerkt. Die koof was nog een creatie van de vorige bewoner, voor een koof vind ik het wel gezellig staan. We hebben er warmere kleuren in gedaan, vonden we mooier. We hebben best wat spots in huis, dat zat er al in en dat werkt prima. Onze boekenkast wordt er mooi mee verlicht. Voor de rest hadden we in zowat iedere armatuur al LED-lampen, want het meeste wat we hadden kwam nog uit het vorige huis. Het ligt ook echt aan de armatuur, want in sommige armaturen staan heel felle lampen gewoon niet. Ik heb een prachtige booglamp (erfstuk), daar zat een LED-lamp in die omgerekend naar een gloeilamp 100 watt was. De lamp die er nu in zit, is zachter en mooier. En niet zo vreselijk wit!

De vraag die ik had toen ik de halogeenlampen verwisselde, was: zoemen ze ook minder? Bij mijn Italiaanse lamp met de asperientjeswitte halogeenlampen was het effect van de LED-lampen heel mooi. Geen gezoem of geknipper, gewoon mooi gelig licht. Misschien had er een wat minder sterke lamp in gemogen maar ik kan ze altijd nog dimmen, want ik heb dimbare lampen gekocht. Helaas was het effect in de wake-uplight minder prettig, de LED-lamp begon meteen te knipperen, want die kreeg ruzie met de dimmer (weet er iemand hoe ik dit probleem op kan lossen?). Jammer vind ik dat. Maar dat is de enige lamp die ik niet kan vervangen. Dat overleef ik, deze staat niet continu aan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.