Mens & Leven

Test test… Ovulatietest!

Nu we een kind aan het plannen zijn, is een ovulatietest natuurlijk superhandig. Ik heb dan wel het voordeel dat ik weet wanneer ik ga ovuleren. Nou, niet helemaal… Twee jaar geleden voelde ik het nog. Krampen. Nu voel ik 9 van de 10 keer niet zoveel bijzonders. Die ene keer dat ik het wel voel, is ook de keer dat mijn vrouw het weet. Omdat ik dan krampen krijg en bloedchagrijnig ben.

Hulpmiddelen

de hyperactieve interface van de app my calendar period tracker. rechtsboven zie je een zwarte kat, linksboven het aantal dagen voor je komende menstruatie

Ik gebruik al jaren een app, My Calendar – Period Tracker. Er is ook een neutrale interface beschikbaar, anders zit je met een hyperactieve Barbieroze app opgescheept. Superhandig om te plannen of je naar de sauna toe kan of je een familieverpakking tampons mee moet nemen in je handtas.

Waar het ook handig voor is, is om je vruchtbare periode bij te houden. Als ik een poging ga doen om zwanger te worden, wil ik dat niet op de gok doen, dus ik houd bij wanneer ik zou moeten ovuleren. De app zal niet altijd even accuraat zijn, dus ik gebruik ook ovulatietesten. Ik had die dingen nooit gebruikt. Ik weet hoe zwangerschapstesten werken (meidentijdschriften waren in de zero’s nog ergens goed voor), dus een ovulatietest moet niet al te moeilijk zijn. Het is eigenlijk heel simpel: doe een plasje over het testgedeelte. Gratis tip: niet het venster nat maken, want dan doet hij niets meer. Wat ik gewoon heb gedaan is een lege (en schone!) pestopot gepakt voor het ehm… testmateriaal en daarna pas de teststrook erin gestopt. Ik zie mezelf al vloekend op de WC omdat ik de teststrook mis. Ain’t gonna happen.

Ik had echt een supergoedkope ovulatietest van de goedkope troepwinkel. Saillant detail: die testen lagen naast de hondenshampoo (vakkenvullers, hoezo is dit een logische plek!). Bij de kliniek raadden ze me af om te beginnen met zo’n heel dure ovulatietest, want bij sommige mensen werken ze niet. Sommige mensen hebben een laag LH dat ovulatietesten niet werken.

Ovulatietest met of zonder knalstreep

Ik heb twee cycli getest om een beeld te krijgen van mijn lichaam.

test op cyclus 1. de streep is er, maar heel vaag.

Cyclus 1: Op mijn app stond dat ik pas over een paar dagen zou ovuleren, maar dat de kans op zwangerschap nu bij mij vrij hoog is. Na 6 minuten (kookwekker gezet) zag ik de uitslag; de test kleurde heel lichtpaars. De test werkte (dat is goed om te weten, want dan hoef je niet telkens naar de arts om te testen of je een eisprong hebt). Hoe paarser zo’n streepie wordt, hoe dichter dat je bij je ovulatie zit. Maar de dagen erna heb ik geen knaltest gehad. Hier klagen meer mensen over. Is mijn LH dan toch lager dan gemiddeld? Of is die test nou zo ongevoelig? Of moet ik toch aan die dipsticks van Sensitest beginnen (voordeel: die zijn een stuk milieuvriendelijker)? Wat een gedoe!

cyclus 2. de test kleurt mooi donkerpaars en is positief!

Cyclus 2: Ik probeerde het iets minder dan een maand later weer. Mijn cyclus is 27-28 dagen. Volgens dit rekenmodel zou ik in de eerste helft van september vruchtbaar moeten zijn. Ik testte vanaf de eerste vruchtbare dag van de kortste cyclus (dit wordt ook aangeraden in de kliniek). Eindelijk een knaltest! Ik kan niet zeggen dat ik mezelf voel ovuleren. Misschien dat ik die ochtend een beetje kramp in mijn buik had en de nacht ervoor gepiekerd had over wat ik allemaal in mijn leven fout doe (dit heb ik altijd bij hormoonschommelingen), maar dat was het enige. Het zijn te vage klachten, een ovulatietest is dan toch betrouwbaarder.

De dagen erna werden de tests alleen maar lichter. Volgens de app zou mijn LH die dag verhoogd zijn. Conclusie: de ovulatietest zegt wat anders, dus helemaal vertrouwen op de app is niet verstandig.

De Lifecare ovulatietest krijgt van mij de volgende beoordeling;

Gebruiksvriendelijkheid ⭐️⭐️⭐️⭐
Milieuvriendelijkheid ⭐️⭐️
Inseminatievriendelijkheid ⭐️⭐️
Gadgetfactor ⭐️
Budgetvriendelijkheid ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Als ik preciezer wil zijn en we naar de fertiliteitskliniek moeten om te insemineren, dan koop ik wel zo’n Clearblue-smiley-geval met zo’n afgrijselijke baby op de verpakking. Gecombineerd met de Sensitest.

2 thoughts on “Test test… Ovulatietest!

  1. Hi mevrouw Tok! Ben zomaar op je website terecht gekomen vanuit Austin, Texas omdat ik een recept zocht voor sterrenmix thee. Toen begon ik wat rond te lezen op je blog en kwam bij dit artikel uit. Ik heb in de VS kruidengeneeskunde gestudeerd en ben erg geinteresseerd in natuurlijke levenswijzen. Ik zou je aanraden om, in plaats van een app, te kijken naar de zogenaamde Fertility Awareness Method. Hiermee kun je door twee factoren bij te houden (je lichaamstemperatuur en je afscheiding) nauwkeurig weten wanneer je ovuleert of geovuleerd hebt. Het is namelijk zo dat je afscheiding op eiwit lijkt tijdens je eisprong, en de dag na je eisprong gaat je lichaamstemperatuur omhoog. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Je kunt vast een boek vinden bij de bibliotheek over deze methode. Groetjes, Sahar uit Texas

    1. Vanuit Austin helemaal! Wauw! Dat is een eind fietsen vanaf hier 😉

      Ik houd deze factoren ook bij. Ik heb heel erg goed door dat ik een keer per maand een beetje verhoging heb. En dan weet ik dat het zover is!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.