Mens & Leven

Medicatie afbouwen

Ik schrijf dit blog voor mijzelf, maar ook voor anderen, die mogelijk ook hun medicijnen willen afbouwen. Bespreek het met je specialist als je af wilt bouwen. Bouw nooit op eigen houtje af en houd je aan het schema van de specialist.

Wij willen graag kinderen. Dat is voor een vrouwenkoppel al een uitdaging. Maar als ik zwanger wil worden, moet ik een van de medicijnen die ik slik afbouwen. Het andere medicijn mag ik blijven slikken, dat is zwangerschap-proof.

Afbouwen

Ik slik medicijnen tegen een lichte vorm van epilepsie (absenses van een fractie van een seconde. Niet te zien in mijn handschrift of andere werkzaamheden). Ik slik al ruim 10 jaar Ethymal, ook bekend onder de namen Ethosuximide of Zarontin. In het begin had ik enorm veel last van de bijwerkingen. Ik heb een week last van de hik gehad, last van mijn maag, jeuk… Toen woonde ik in een studentenhuis, een stressvolle tijd, ik zat daar niet op mijn plek. Ik heb nog steeds bijwerkingen, na al die jaren. Als mijn bloed wordt geprikt, is er nog amper iets over van de oorspronkelijke waarde waarmee ik ooit begonnen ben.

Mijn huidige neuroloog vroeg vorig jaar of ik al gedacht had om af te bouwen. Alle medicatie? Ja, alle. Dat zag ik niet zitten… Ik was bang dat ik een terugval zou krijgen. Onze situatie veranderde; na meer dan 2 jaar een minder stabiele situatie waren we er eindelijk uit dat we gezinsuitbreiding wilden en hoe we dat vorm gingen geven. Er was een voorwaarde: bouw de Ethymal af, want dat medicijn is niet goed voor de ongeboren vrucht. Duidelijk. Ik vind het eng. Afbouwen is lastig, want ik heb al zo’n lage dosis. Capsules met een lagere dosering zijn er in Nederland niet te krijgen. Ik moet er dus ‘gewoon’ mee stoppen.

Ik besloot pas te stoppen als ik minder last had van mijn hormonen. Na mijn laatste menstruatie. Het werd snikheet dat weekend, dus echt heel ontspannen afbouwen werd nog een uitdaging. Nu heb ik het geluk dat ik goed tegen hitte kan en er geen minuut minder slaap door krijg. Rust is belangrijk, vooral bij het afbouwen is dit cruciaal.

En het andere medicijn dan?

Mijn andere medicijn heb ik natuurlijk gewoon nog, dat blijf ik voorlopig nog slikken. Dat medicijn brengt geen risico’s met zich mee en staat bekend als hét medicijn voor vrouwen met epilepsie die zwanger willen worden. Daar heb ik dat toentertijd overigens niet op uitgekozen (ik was 19), want ik had niet verwacht dat ik ooit nog met een partner zou zijn met wie ik kinderen zou willen. Ik heb die medicijnen in een kwade bui ooit beschreven als ‘rotzooi waaraan ik nooit ga beginnen’. Rotzooi die mijn leven veranderd heeft.

De eerste nacht is het engst

De eerste nacht zonder Ethymal verliep eigenlijk hartstikke goed. De avond ervoor heb ik me nog wel zorgen gemaakt… Hoe pakt zo’n rigoureus afbouwschema uit? Ik viel vrij snel in slaap en werd opvallend goed wakker. Normaal heb ik er meer moeite mee om wakker te worden. Ik was goed helder (mijn vrouw kan dit zien aan mijn ogen) en vervolgde mijn ochtendritueel. Het ging goed met me, die nacht had ik maar mooi overbrugd! Die dag ging ik naar mijn ouders en voor zover ik weet hebben zij niets afwijkends aan me gezien.

De tweede nacht verliep ook soepel. Daarna was er geen spoor meer over van de Ethymal in mijn bloed, want het blijft maar 60 uur in je bloed zitten. Ik heb niets extra’s gemerkt. Geen last meer van mijn maag of boeren. Ook geen plotselinge moeheid. Ik voelde me… helder.

Rijles

Op een gegeven moment had ik rijles. Dat vond ik best spannend, maar mijn rijinstructeur was er gewoon bij, dus er was geen reden om bang te zijn. Maar dat ging heel gemakkelijk, informatie verwerken ging een stuk sneller. Mijn rijinstructeur zei dat ik veel helderder was dan normaal. Ik bekende dat ik een van de medicijnen had afgebouwd.
‘Ik zie het aan je ogen. Zie je het zelf dan niet?’ Ik keek in de binnenspiegel en zag een stel groene kijkers onder een stel bezwete wenkbrauwen (het was buiten 37 graden en de airco stond nog net niet op standje vrieskist).

Misschien moet ik gewoon eens een selfie nemen en die vergelijken met een oude selfie. Ik haat het om selfies te maken (ik heb vaak een Medewerker van de Maand-uitstraling, verschrikkelijk vind ik dat), maar in dit geval kan het nog wel eens helpen.

Nu is er een week voorbij. Ik heb me eigenlijk al tijden niet meer zo ontspannen gevoeld. Ik heb echt zoveel zin in de komende tijd. 2020 is wat mij betreft al geen verloren jaar meer, want ik heb dit maar mooi geflikt!

5 thoughts on “Medicatie afbouwen

  1. Super dat je zo goed op afbouwen reageert!
    Ik heb jaren geleden een antidepressivum afgebouwd. Ik las op internet dat dit ook vaak problemen geeft. Ik zag er tegen op om dat te doen, maar gelukkig ging dat langzaam afbouwen bij mij prima!
    Veel succes met zwanger worden!
    Aaf (Zuinigaan)

  2. […] wel een pillenstrip extra liggen, zodat ik toch nét uitkwam als de medicijnen weer binnen kwamen. Er is wel minstens 10 jaar worsteling aan te pas gekomen om de ideale cocktail van medicatie te vind…. Ik heb volgens mij wel 10 verschillende medicijnen geprobeerd in de afgelopen 22 jaar, waarvan er […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.