Algemeen

Groene vrienden; over planten en stekjes

Vanaf mijn jeugd stek ik al planten. Ik zorg al vanaf mijn zesde voor planten. Soms succesvol, soms minder succesvol. Sommige planten matchen niet zo goed, de meeste wel. Ik heb van mijn huiskamer een kamerplantenparadijs gemaakt. De vensterbanken zijn alleen te zonnig voor de meeste planten, maar cactussen vinden het er heerlijk. Gelukkig heb ik een plantenrek en diverse hoekjes waar de bladeren van planten niet verbranden.

Plantenliefde

Ik ben opgevoed met het verzorgen van planten. Mijn moeder had er altijd een hoop staan. Een hoop planten die ze vroeger al had, heeft ze nu nog steeds. Het Chinees lantaarntje in de zeegroene bloempot heb ik zelf ooit gestekt en heeft totdat ik op kamers ging op mijn slaapkamer gestaan. Daar heb ik een tijd geleden een stek vanaf gehaald en die is alweer 4 meter lang. De grote Ficus in mijn ouders’ huis is nog steeds kerngezond. En groot! Ik denk dat ik de liefde en het geduld voor planten van mijn ouders heb geĆ«rfd. En een aantal stekjes, want je moet toch klein beginnen.

Stekjes

Ik stekte al vroeg planten van mijn moeder (wel onder haar toezicht). Nog steeds doe ik dat met liefde. Ook voor anderen. In de tijd dat ik op Facebook zat, zat ik ook in een ruilgroep voor stekjes. Ze gingen een envelopje in en reisden 200 kilometer om te worden vertroeteld door een nieuw baasje. Nu ik niet meer op Facebook zit, ruil ik via stek.app of andere social media (mocht je willen ruilen, kun je hieronder een berichtje achterlaten!). Ik vind het geweldig om een nieuwe vriendschap te starten vanuit zoiets kleins als een stekje. Het voelt een beetje als het vriendschapsbrood wat je vroeger had.

Bloei dan!

Wat op zal vallen als je bij mij binnenkomt, is de hoeveelheid niet-bloeiende orchideeƫn. Een deel heb ik opgevangen of gered uit de kliko. Ik heb ze al jaren niet gekocht; vanaf dit jaar heb ik er zoveel opgevangen (niet eens zielige exemplaren, ze waren gewoon uitgebloeid), dat ik gewoon weer ga wachten tot er een bloeit.

Mijn flamingoplant vergt ook wat geduld. Bloeien, ho maar. Wat wel bloeit? Het Chinees lantaarntje, Rhipsalis Cruciformis, de Begonia Rex en de Echeveria Pulidonis. En de eerste orchidee die ik ooit heb gekregen komt langzaam weer tot bloei. Hij is er al een paar maanden mee bezig, maar geduld loont!

veel planten in een Ikea-rek. op deze foto bloeit er helaas niets

Planten geven veel plezier in huis, maar ook heel veel rust en voldoening. In het weekend verzorg ik ze meestal. Ze zijn de beste groene decoratie die je kunt hebben. Ik heb veel planten, maar ik zou graag wat variatie willen hebben. Ik verleen heel wat orchideeĆ«n asiel, maar ik zou ook graag nog een Clivia (oh, de retro vibes!) en een Monstera Deliciosa willen hebben. En een stippenbegonia. Het is maar goed dat ik meestal begin met stekjes, anders was mijn huis nu een jungle gewordenšŸ˜›

8 thoughts on “Groene vrienden; over planten en stekjes

 1. Wat tof! Ik heb vorig jaar een peperomia proberen te stekken, maar dat was geen succes. Nu durf ik eigenlijk niet meer.

  Ik heb sinds kort een heleboel Groene Kneusjes in huis. Ik hoop ze allemaal een lang en fijn leven te kunnen bieden!

  1. Soms heb je stekken die faliekant mislukken. Ik heb dat met het erwtenplantje. Dat staat er al maanden zo zielig bij! En Euphoria’s doen het erg slecht bij mij.

   Die Groene Kneusjes heb ik ook overwogen te bestellen, maar ik heb al zoveel planten. En stekjes. Maar er zitten mooie planten bij die boxen!

 2. Het lantarenplantje is mijn favoriet, die heb ik door heel het huis. ook monkey mask, sanseveria en hangplant waarvan ik de naam steeds vergeet. Zoveel mogelijk retro bloempottenā¤ļø En veel in macrame hangnetjesšŸ˜‹
  Een stek van Stipbegonia en monstera heb ik wel voor je, mag je gratis af komen halen in Zeeland. (Mailadres staat in mijn gegevens)

  1. Superlief, maar ik woon echt veel te ver weg van ZeelandšŸ˜…
   Ik ben ook gek op de macramĆ© hangers en retro potten. Hoe mooier van lelijkheid, hoe beteršŸ˜‚

 3. Ook ik ben gek op planten. Ik heb nu zelfs een orchidee die ik zelf uit een stek heb opgekweekt van een orchidee die ik mocht meenemen uit het huis van mijn overleden vriendin. Ik houd er ook van om vanuit pitten planten te kweken. Zo heb ik nu een loquat plant. Als het goed ik mag hij komende herfst de tuin in dan is hij anderhalf jaar oud. Het lantarentje heb ik ook heel lang gehad tot dat hij opeens de geest gaf, net als de wasbloem die ik meer dan 15 jaar had. Mooie Constructie heb je voor je planten!!!!
  Groeten, Marie

  1. Uit pitten kweken is leuk; ik had vroeger een citroenplant en een grapefruitplant. Ik heb het dit jaar geprobeerd met bloedsinaasappelen, maar dat project mislukte helaas!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.