Algemeen

De platen van Mevrouw Tok

Ik ben begin dertig, maar ik ben in het bezit van een stapeltje platen. Ja, die dingen waar oma nog niet mee gezien wil worden. We hebben ooit de oude Pioneer van mijn schoonouders in gebruik genomen. Twee tweedehands houten Philips-boxen erbij (de vorige eigenaar vroeg aan mijn vrouw wat ze in vredesnaam met die dingen ging doen), voorversterkertje… Ik verzamel vooral maxi-singles met mysterieuze B-kantjes en oude herrie van muzikanten die inmiddels een stuk minder haar hebben dan op de elpeehoes.

In de ban van de platen

Ik begon ooit met 4(?) platen. Een had ik er gekocht, omdat ik de hoes prachtig vond. Dat was ‘In de ban van de ring’ van Bo Hansson. Ik weet nog dat mijn moeder zei: ‘Wat moet je daar nou mee?’ Een van de liedjes kende ik uit de film ‘Tillsammans‘ (deze film is trouwens een aanrader). 4 jaar later heb ik de plaat voor het eerst gedraaid, omdat ik toen iemand kende die een werkende platenspeler had. Het is een van mijn favoriete platen geworden. En ik vind de soundtrack van Lord of the Rings mooi, maar deze plaat vind ik leuker. Hier is ‘The black riders’, die ook in ‘Tillsammans’ wordt gebruikt.

Verder heb ik ook een zwak voor mooie en een beetje foute hoezen. Niet té fout, want dan krijg je een ‘Alle 13 goed’-hoes. Ik hou gewoon van een beetje apart artwork. Er moet te zien zijn dat daar moeite in is gestoken.

Een paar jaar geleden vond ik de plaat ‘Sensus’ van Sensus (alias Eddy Hilberts), een plaat uit 1984 over het jaar 2020. Dit zijn video’s die je echt niet meer op televisie ziet.

Frankie goes to Hollywood heb ik ook erg veel staan, waaronder ‘Welcome to the pleasure dome’. Maar de maxi-single ‘Two tribes’ met de protestsong ‘War (what is it good for?)’ op de B-kant is iets wat ik zo weer zou kopen als ik hem grijsgedraaid zou hebben. Vroeger had je Last.fm (het bestaat nog steeds!). Ik kende Bronski Beat al (wederom van een arthouse-film) en ik kreeg Frankie goes to Hollywood aangeraden. ‘The power of love’ is natuurlijk de meest bekende (mijn vrouw zet vaak pesterig een Italiaanse cover op die ik afschuwelijk vind), maar ‘Two tribes’ is mijn favoriet.

Dan hebben we Neil Diamond. De enige plaat die ik van hem heb, is ‘Jonathan Livingston Seagull’. Ik heb de film al jaren terug gezien, met mijn moeder op de bank. De plaat vond ik 3 jaar terug en ik luister hem nog erg graag, vooral als ik me beter wil voelen. Als ik het eerste couplet hoor, voel ik me al gelukkig.

En ik heb een plaat van Nightwish, gekregen van mijn vrouw, onze eerste Kerstmis als stel. Ik ben al vanaf mijn 14e fan van Nightwish en After Forever (een van de bands waar Floor Jansen in heeft gezeten). Toen mijn neef de stijl beschreef, dacht ik: dit is niets voor mij. Maar toen hoorde ik ‘Stargazers’ van het album ‘Oceanborn‘. Dit album betekent nog steeds erg veel voor mij. Onlangs hebben ze een nieuwe plaat gemaakt, ‘HUMAN .:||:. NATURE’, maar deze hebben we alleen nog op Spotify geluisterd. Dit is ‘Élan’, een single van hun vorige plaat ‘The endless forms most beautiful’. Deze single kwam uit voordat Floor Jansen in ‘Beste zangers’ op ging treden en in heel Nederland opeens bekend werd.

Eigenlijk is dit echt een mini-greep uit mijn verzameling. Niet dat ik een enorme kast vol heb, maar ik heb gewoon zoveel fijne platen. Ik voel me af en toe wel een ouwe lul met mijn smaak😂

Wie van jullie draait er nog platen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.