Minimalisme

Minimalisme in de tijd van corona

Dankzij de Coronacrisis zijn er dingen veranderd. Veel mensen werken thuis en de meeste lessen worden van afstand gegeven. En dan moet je ook nog anderhalve meter afstand houden in de supermarkt. Logisch toch? Corona is geen griepje zoals veel mensen beweerden (ik hoop in ieder geval dat diegenen van gedachten zijn veranderd). We moeten ons flink aanpassen.

Aanpassen aan elkaar en Corona

Het is voor mij enorm wennen om weer thuis te zijn. De tijd van Corona is een vreemde tijd. Ik werk niet eens fulltime. Mijn werklaptop werkte niet mee; ik had er al snel schoon genoeg van. Toen heb ik het anders opgelost en hebben we besloten geen ruzie te maken over wie het tweede beeldscherm mocht gebruiken. Nu hebben een heleboel mensen thuis geen tweede beeldscherm (wij hebben er een, omdat we die gebruiken voor fotobewerking), laat staan een werkplek. Voor de meeste mensen blijft thuiswerken toch lekker aan de keukentafel zitten (voordeel: je koffiezetapparaat staat niet zo ver weg en je kan tijdens dat saaie overleg ook nog piepers jassen). Wij hebben het eigenlijk hartstikke gezellig. De een zit lekker te studeren op kantoor en de ander zit lekker in Excel te werken.

Opruimen

Ondertussen ruimen we op. Erg veel. We haalden de inbouwkast een keer leeg, om er een plankje in te zetten voor de router en dvd’s. De hele woonkamer lag vol met spullen! We zetten verschillende dingen op Marktplaats. Dat verkocht redelijk snel, wonderbaarlijk genoeg. Het schrikt mensen toch niet af om op Marktplaats te kopen. Veel spullen belandden overigens niet op Marktplaats, maar in kratten. We waren 5 kratten voor de kringloop verder. 2 dozen oud papier. Het oud papier werd opgehaald, maar onze kringloop neemt nog amper spullen aan in verband met Corona. We slaan het voorlopig op in onze kleine berging; we wachten wel tot de kringloop weer open is. Dit doet niet iedereen in de buurt; veel mensen zetten hun oude rotzooi gewoon bij de containers. Dozen met servies, oud speelgoed… Dat vind ik zo ontzettend asociaal! Gebeurt dit ook in jullie wijk?

Maar we hebben gestofzuigd, gedweild… Ik was zelfs van plan de ramen te gaan lappen (wie ben ik?! Ik haat ramen lappen!). Er is toch tijd zat! Ik vind het ook wel prettig, deze tijd. Ja, je zit veel thuis, maar dat maakt ook plaats voor bewustwording van waar je woont. En hoe je woont. En wat je hebt en niet nodig hebt. We hebben sowieso veel spullen… ook veel spullen die spontaan binnenkomen. Ik moet vaak denken aan een scene van Brigitte Kaandorp.

Herkenbaar? Ja hè! Het is moeilijk om poortwachter te zijn in je eigen huis, vooral als je met anderen samenwoont. Ik beschouw mezelf overigens beslist niet als een heilige, want ik ben er ook gewoon goed in om spullen in huis te krijgen. Ik hou van de kringloop en van kamerplanten.

Tapijten

Het is gewoon heel verfrissend om weer eens door het huis heen te gaan. Zo is de inhoud van onze 3 enorme Ikea-bakken gekrompen naar de inhoud van 1 Ikea-bak. Onze tapijten zijn gereinigd met tapijtreiniger (oké, we hebben een iets ouder model, maar de werking met het bijbehorende middel is ongeveer hetzelfde). We schrokken van het zwarte water in onze reiniger, maar we zijn enorm blij met het resultaat. De kleuren kwamen weer tevoorschijn!

En dan is dit nog maar het begin. De rest is gewoon bijhouden en.. zorgen dat er weinig mogelijk spullen binnenkomen. Moet toch lukken, zeker als we van meneer Rutte hebben gehoord dat we beter thuis kunnen blijven!

1 thought on “Minimalisme in de tijd van corona

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.