D.I.Y.

Het wortelstelsel van een orchidee

Ik woon al vanaf 2016 in dit huis en mijn orchideeën hebben sindsdien nog geen een keer gebloeid. In mijn oude huis (precies zo’n flat, ook op deze verdieping) had ik maar twee keer een bloeiende orchidee.

Waar blijft die bloei?

Mijn orchideeën zijn koppige wezens die een behoorlijke klap hebben gehad van de afgelopen zomer. Alle orchideeën van Ikea hebben het loodje gelegd. Je merkt dat die te snel zijn opgekweekt en daardoor veel zwakker zijn. Helaas zijn ze ook veel vatbaarder voor ziektes. De enige orchideeën die de afgelopen zomer hebben overleefd, zijn de wat duurdere exemplaren. Nu geef ik ze iedere week een plens water. De luchtwortels groeien. Dat is goed voor de orchidee, maar zonder bloemen zijn het kale en saaie planten. Er mist iets.

Jaloers kijk ik naar de orchideeën van oma, die telkens nieuwe bloemstelen aanmaken. Sinds de tijd dat ze in haar nieuwe huis woont, hebben ze al 2 keer gebloeid. Onuitstaanbaar!
‘Hoe doe je dat toch?’ vraag ik dan.
‘Niets bijzonders, hoor. Ik vergeet ze soms ook wel eens,’ zegt oma. In de tijd dat ze niet bloeien, zet ze er nep-orchideeën bij. Zien ze er toch een beetje leuk uit. Wat doe ik verkeerd, denk ik. Dit heb ik allemaal bij ze gedaan;

 • Mest gegeven in het juiste seizoen en in de juiste hoeveelheid
 • Hydrotherapie gegeven
 • Niet in de volle zon gezet (2 zomers geleden is dit misgegaan, toen zat er een enorme brandplek in een van de bladeren)
 • Niet boven de verwarming gezet
 • In de badkamer gezet
 • Naar oubollige YouTubefilmpjes van de zogenaamde experts gekeken
 • De meest lelijke orchidee een echte Elho binnenpot gegeven

Erg veel moeite voor… bloemen?

Ik had een mooie tweedehands Agave voor in mijn plantenrek, dus mijn lelijkste orchidee verhuisde naar de vensterbank. De bladeren en luchtwortels waren goed stevig. Maar verder deed hij knap weinig. Ik was een beetje sceptisch over zijn nieuwe plek; ik hoopte dat hij niet op de tocht stond. Maar iedere week werd er een nieuwe luchtwortel aangemaakt. Hij was tevreden, dat scheelde. En op een sombere zondag zag ik opeens iets wat ik al jaren niet heb gezien; een bloemensteel! Een stukje van een centimeter, maar dit was beslist geen luchtwortel! Op de foto zie je ook het verschil tussen bloemenstelen en luchtwortels (hoop ik);

orchidee

De bloemensteel is paars in plaats van lichtgroen (wie heeft ‘m gespot?). Maar het is een heuse bloemensteel! Iedere week groeit hij een centimeter. Ik hoop dat mijn andere orchideeën de hint snappen en ook een keer iets gaan doen. De verwachting is dat de gekleurde orchideeën sneller een bloemstengel geven dan de witte, want de witte zijn vaak een stuk minder sterk (geen idee waar dat aan ligt). Staat wel zo gezellig in de donkere maanden!

9 thoughts on “Het wortelstelsel van een orchidee

 1. Tip: mijn orchideeën gaan na de bloei een tijdje logeren bij oma in het verzorgingstehuis. Die doet iets magisch met een hoge temperatuur en tegen ze praten ofzo. In ieder geval krijg ik ze dan weer bloeiend terug!

  Tof dat het jou nu ook gelukt is!

  1. Mijn oma heeft juist nooit de verwarming aan, omdat het zo goed geïsoleerd is. Toch bloeien haar orchideeën vaak. Zou het dan toch het licht zijn?

 2. Verwen je ze teveel? Ik heb ze nog nooit mest gegeven. Sporadisch water geven , minder dan 1 keer per week. Ik weet niet beter dan dat je deze plant moet verwaarlozen en dat kan ik al snel met planten. De orchidee doet het bij mij dan ook goed :)).

  1. Ik vermoed dat ze te donker staan in mijn plantenrek. En ik geef ze niet veel water. Wat me wel opvalt, is dat de witte orchideeën een stuk kwetsbaarder zijn dan de donkere soortgenoten. Heb jij dat ook?

 3. Je geeft ze teveel water. Een beetje verwaarlozen werkt beter om planten in bloei te krijgen. Planten gaan over het algemeen vaak bloeien omdat ze bijna het loodje leggen; nog even zorgen voor de voortplanting! Bij mij staan de orchideeën in een redelijke zonnige vensterbank, boven de verwarming en ik geef ze zo om de twee weken een klein scheutje water. En soms vergeet ik ze nog langer. De meeste bloeien nu voor de derde keer.

  1. Die orchidee van de foto staat nu ook boven de verwarming in de vensterbank. Geef ook een klein scheutje water. Ik denk dat ze in mijn plantenrek gewoon niet licht genoeg staan.

 4. Ik had ook zo moeite met die planten tot dat een vriendin mij vertelde dat ik ze periodiek eens flink moet verwaarlozen. Ze staan op de vensterbank, ik geef ze pas als ze weer droog zijn een plens water. Wel regelmatig water geven tijdens de bloei. Ik geef ze ook geen mest meer en zo waar ze gingen in bloei………..rare dingen moet ze gewoon mishandelen in mijn ogen…..

  1. Ik verwaarloos ze ook flink. Af en toe zet ik ze zonder licht en water in de badkamer. Voor een paar maanden. Nou, er gebeurde niets. Maar op een gegeven moment zette ik de orchidee van de foto in de vensterbank boven de verwarming en hup, na een tijd zag ik opeens dat hij naast zijn luchtwortels ook die stengel had. Er is geen vaste gebruiksaanwijzing voor.

 5. Ik weet niet wat het is maar bij mij doen orchideeën het juist ontzettend goed. Een keer per week een klein scheutje water. Als ze niet meer bloeien een handje orchideeën ondergrond er bij. Ze staan hier op het noorden voor het raam. Ik kreeg zelfs een stek op een bloem stengel die ik afknipte op het tweede oog na de bloei. Bij de orchideeënhoeve raad gevraagd want deze orchidee had ik geërfd van mijn overleden vriendin. Ook deze stek doet het nu prima en staat in de bloei. Dat vind ik een fijn gevoel. Een cadeautje van haar!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.