Algemeen

Van trouwe fiets naar gestolen fiets

Mijn fiets is oud. Mijn moeder heeft er nog mijn broertje achterop genomen in een klein fietsstoeltje. Hij is al in de 20, dus dat is een tijdje terug. Ik fiets op deze fiets naar mijn werk, schoonouders, de vakantiebestemming in Limburg… Ik heb zoveel kilometers erop gemaakt…

Als er lekke banden zijn

Zonder fiets ben ik afhankelijk van het Openbaar Vervoer. Leuk en aardig, maar mijn fiets is goedkoper. En hij brengt me exact waar ik moet zijn! Natuurlijk kost hij me ook geld in onderhoud en merk ik dat hij oud wordt. Onlangs heb ik heel het achterwiel vervangen. Er zat een scheur in de velg. Toen het wiel er nog goed uitzag had ik het velgenlint en de band vervangen. Een rotklus. Een dag voor mijn vakantie, toen het in de zomer zo heet was, kreeg ik een klapband. Ik heb een fiets-abonnement op de ANWB. Op dat moment kon ik niet worden opgehaald, dus de ANWB was de beste optie. Ondertussen zat ik in zo’n typisch Brabants bruincafé, waar de Kerstversiering nog hing. Toen de ANWB-man er was, maakte ik kennis met de binnenband met twee uiteinden. Binnen no time kon ik weer naar huis fietsen.

Ik heb de band moeten vervangen, maar ik kon net zo goed mijn hele wiel vervangen. Ik had geluk; ik had nog een fiets staan met hetzelfde versnellingssysteem.

Gesloopte fiets

Afgelopen jaren heb ik ontdekt dat er met regelmaat gesloopte fietsen bij het afval staan; ik ben niet de enige in de wijk die haar eigen fietsen repareert. Dankzij een Gazellewrak is een gedeelte van mijn bagagedrager groen in plaats van zilverkleurig. Het is betrouwbaarder dan twee tie-wraps. En: een extra kleurtje op een fiets is nooit weg! Ook heb ik nog een reservewiel gevonden. Maar ik weet niet wat de kwaliteit ervan is; ik vermoed dat die erg krom is (prima om bonenstokken in te zetten). Gelukkig hoeft mijn voorwiel nog niet vervangen te worden. Moge er nog vele fietsenwrakken bij het afval staan, dat is goedkoop repareren.

Ik kan me niet meer voorstellen dat ik ooit mijn fiets naar de fietsenmaker heb gebracht (dit is inmiddels 11 jaar geleden!), maar dat zou ik niet meer willen. Het is leerzaam om mijn eigen fiets in elkaar te zetten. Het duurste wat ik afgelopen jaren aan reparaties heb gehad, zijn de binnenbanden.

Een verdrietige afsluiting

Ik wilde graag positief afsluiten met een rit naar Santiago in de toekomst, maar deze rit gaat waarschijnlijk niet plaatsvinden. Mijn fiets is vannacht gestolen uit het portiek terwijl hij op slot stond. Het enige wat ik ervan over heb is een treurige bos sleutels. En ik ben zo ontzettend verdrietig. Ik voel me zo afschuwelijk. Zo leeg. Zo fietsloos.

Met 2 fietsenwrakken in de schuur.

2 thoughts on “Van trouwe fiets naar gestolen fiets

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.