Kleding, Schoenen

Sterk naar je werk; een nette garderobe

Sinds ik werk, heb ik mijn halve garderobe om moeten gooien. En veel dingen zagen er ook mottig uit. Ik had al bijna een jaar niets nieuws gekocht. Een heleboel kledingstukken kan ik gewoon ook niet aan op mijn werk. Ik moet er representatief uitzien en dat vind ik nog best wel een uitdaging met de hoeveelheid kledingstukken die ik in mijn kast heb hangen.

Mijn kledingkast en werk

Afgelopen jaar heb ik amper nieuwe of tweedehands kleding gekocht. Wat ik ‘nieuw’ heb, zijn gevertjes. En sommige kledingstukken zijn zo ontzettend verwassen, dat ik ze niet naar mijn werk durf te dragen. Ik heb één nette spijkerbroek. Ik vind het kopen van broeken echt moeilijk, want waar mijn heupen inpassen, zit minstens 10 centimeter ruimte bij mijn kont. En visa versa.

En er is gewoon veel versleten kleding. Mijn zwarte jasje is helaas niet zwart meer. Ik kan wel in pak komen, maar dat is veel te formeel. Dat was een succes bij mijn sollicitatiegesprek. En mijn hele formele donkergrijze jurk is leuk voor een netwerkborrel, maar niet voor mijn doordeweekse taken.

Ik vind het moeilijk. Soms heb ik al moeite met combineren, omdat ik altijd aan mezelf twijfel. Daarnaast heb ik ook dagen dat ik mezelf niets leuk vind staan!

Winkelen

Ik ben een lastigere vrouw als het om winkelen gaat. De hele winkel doorkijken is niet aan mij besteed; ik wil gewoon recht op mijn doel af. De nettere afdeling van H&M is mij niet vreemd, aangezien de getailleerde blazers mij altijd goed passen. En een bloesje kopen vind ik best lastig, want de helft van de modellen zit raar of maakt me vierkant. En als ik iets niet ben, is het vierkant! Broeken vind ik sowieso verschrikkelijk, maar ik weet tegenwoordig welk nette model me goed past. Het liefst koop ik dat in vier kleuren. En dan ben ik klaar😅

Mijn vrouw heeft in een land gewoond waar formeel kleden op de werkvloer normaal is. Het liefst winkel ik met haar of vraag ik haar advies, omdat ze er kijk op heeft. Mijn pak heb ik ook met haar gekocht. Dat staat me goed en past ook goed. Ik vraag haar vaak om advies, minstens drie keer per week, omdat ik niet zo’n ster ben in combineren. En daarnaast heb ik ook nog een beperkt aantal paar nette schoenen en wil ik niet altijd op hakken lopen. Ik heb maat 42 én brede voeten, dat is in de doorsnee schoenenwinkel geen ideale combinatie.

Goed, winkelen is niet mijn hobby. Soms winkel ik tweedehands, maar dan ben ik nóg kritischer. Wat verwassen is of maar een beetje mottig oogt, gaat niet mee. Toch heb ik laatst een jasje gekocht waar de knoop er bijna afviel. Maar ja, een knoop aanzetten is een koud kunstje. Dus heb ik afgedongen🤡

Je eigen stijl

Wat ik vooral heb geleerd, is om je eigen stijl aan te houden in combinatie met je werk. Dat is het meest goedkoop en het voelt gewoon veel prettiger. Ik hou enorm van patronen en kleur. Het leven is te kort om saaie kleding te dragen, vind ik. En het was ook wel fijn om mijn garderobe aan te vullen met wat nieuwe en tweedehandse kledingstukken, ook omdat je soms over kledingstukken heen groeit. Wat ik 10 jaar geleden droeg, zou ik nu minder snel dragen.

Moest jij je garderobe erg aanpassen aan je beroep? Of niet? En heb je er hulp bij gekregen? Of kwam je in aanmerking voor Dress for Success?

5 thoughts on “Sterk naar je werk; een nette garderobe

  1. Ik voel mee met je voor wat betreft de broeken! Hier net zo’n probleem. Paar tips: als je tot de gelukkigen hoort die stevige dijen heeft maar wel dunne knieen, kuien en enkels, kan je een chino broek dragen. Dan blijft het gedoe met de taille maar het geeft je wel meer mogelijkheden. Heb je ook stevige onderbenen,blijf dan ver van de chinos. Een taille kan je laten innemen door een coupeuse maar soms ontstaan er dan zadeltassen helaas. Wat ook kan is een stevige elastische band in de achter naar innaaien (band losmaken, elastiek er in,band weer dichtnaaien. Of dit laen doen). Verder: als je een broek hebt die heel goed zit, kan je die door een coupeuse of kleermaker laten namaken. Dat is handiger dan een broek from scratch maken uit een kledingblad, want daarvoor zul je dan ook een papieren patroon op je eigen maten moeten aanpassen en dat is wel werk voor iemand met ervaring.
    Ik hoop dat hier veel tips komen te staan van vrouwen die ook nette broeken zoeken voor een bredere heupmaat, de laatste keer dat ik een goed passend broekmodel kon kopen is 15 (!) jaar geleden en sindsdien is de broekmode steeds meer richting rookworst gegaan. Inmiddels is het probleem zo nijpend geworden dat ik er echt wel geld voor over heb (moet hebben)

    1. Broeken van het merk ART /Heart zijn heel goed voor mensen met stevige benen. Ik vind ze heerlijk zitten. De taille sluit goed aan en ze zijn ruim of zelfs uitlopend bij de benen. Veel verschillende stoffen met of zonder elasthan. Ik doe er jaren mee en ze zijn netjes genoeg voor naar het werk.

  2. Ik snap je struggles wel! Ik zou vooral dicht bij jezelf blijven. Met leuke kleuren en patronen in de tops en wat neutralere basics erbij moet je denk ik een heel eind kunnen komen met een professionelere stijl.

  3. ik heb meerdere jaren afgekeurd thuis gezeten voor ik weer een nieuwe baan vond en ja mijn kledingkast had een behoorlijke update nodig. helaas woon ik niet in een regio waar dress voor succes zit. maar door breed in mijn netwerk mijn vraag uit te zetten en dankzij de kledingbank genoeg kunnen vinden voor een goede opstart ( begin bijna aan mijn derde contract)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.