Kleding

Leven op grote voet

In een ver verleden heb ik een schoenenwinkel op willen richten voor mensen die ook leven op grote voet. Ik zou me onderscheiden door leuke en trendy schoenen te verkopen in maat 42 en alles daarboven. Mooie vrouwenschoenen in verschillende breedtes en verschillende schachten voor de laarzen.

Tot heden is dat nog niet gelukt.

Help, it’s Bigfoot!

Toen ik lief, schattig en onschuldig was (oh help), had ik nog redelijk makkelijke voeten. Toen kwam ik in groep 6 terecht en ik had sandalen nodig. Ik had toen al maat 40. Dat is toch redelijk groot voor een kind van 10, zeker voor een meisje. Ik paste zelfs mijn moeders schoenen niet meer, dat vond ik heel erg. Zij had leuke blokhakken staan, met zo’n kek ritsje.

Vanaf mijn twaalfde was het hek van de dam… Ik was in een groeispurt en mijn voeten groeiden mooi mee. Ik vond het vreselijk, want met het budget dat er was, waren er bijna alleen van die instappers waarin je oma niet eens wilt lopen. En sandalen, van Nomad. Die heb ik overigens nog steeds, die waren ideaal op de camping. Ik draag ze nu alleen nog op heel warme zomerdagen.

In mijn tienertijd heb ik zoveel gympen gedragen, dat ik ze niet meer wil dragen (en ik vind ze me niet staan). Ik had het liefst kisten van Dr. Martens, maar die kon ik niet betalen. Ik heb wel kisten gehad, maar die had ik dan bij de kringloop gesprokkeld (die heb ik op mijn gala gedragen, zag er heel vreemd uit). Dat was een uitzondering, want meestal vind je geen schoenen in die maat bij de kringloop.

op grote voet leven

Veel schoenen

Sinds die tijd ben ik gaan zorgen dat ik veel schoenen had. Het was nog steeds een ramp om ze te vinden. Mijn vrouw hoeft me nog niet te dwingen, maar ik weet toch dat ze of niet passen of toch net te klein zijn. Een Spaanse maat 42 is een andere maat dan een Duitse maat 42. Gek word ik ervan.

Ik vind het een goede zaak dat Van Haren tegenwoordig grote maten heeft. 42, 43, maar ook 44! Steeds meer vrouwen hebben grotere voeten. Maar ik vind het vaak wegwerpschoenen… volgens mij heb ik één paar laarzen wat daar nog vandaan komt. En echte nep-Timberlands. Het laatste paar gebruik ik vooral in de moestuin, lekker warm ook.

‘Je moet gewoon veel schoenen hebben,’ zei mijn moeder ooit. Tja.. makkelijker gezegd dan gedaan.

Gabor

Ik ben een groot fan van Gabor geworden. In de stad zit er ook een vestiging van, maar die gaat maar tot een beperkte schoenmaat. Ze gaan bij Gabor zelf tot… 48? Geen grap, ik heb het zelf gezien bij Wessels schoenen in Vreden. Bij de doorsnee winkels weten ze niet dat die maat bestaat. Maar Gabor verkoopt vrij comfortabele pumps in allerlei mooie kleuren, in redelijk grote maten.

Trouwschoenen in maat 42

Uiteindelijk ben ik in Duitsland beland voor schoenen. Mijn vrouw is ook lang en heeft niet de kleinste schoenmaat. Bij bovenstaande winkel begonnen ze pas bij 42,5 voor dames, dus ik kon er niet scoren (trouwschoenen werden een probleem). Nadat we voor haar trouwschoenen hadden gevonden, gingen we naar een soort eh… Duitse Scapino. Daar gingen ze tot 44 voor de dames. En ik kon gewoon kiezen, de pumps zaten me eindelijk goed. Breed aan de voorkant. En ik heb er ook brogues gevonden, zodat ik eindelijk geen kisten meer aan hoefde tijdens het rijden (dikke spekzolen en een koppeling op laten komen is geen fijne combinatie, vind ik).

Uiteindelijk ben ik getrouwd op zandkleurige pumps die ik de hele dag aan heb gehouden. Het kan dus wel, pumps die comfortabel aanvoelen.

Adviezen en links

Mijn tip: ga naar Duitsland als je een brede voorvoet hebt. En ga voor unisex sportschoenen als je ze nodig hebt (ik heb sportschoenen, meest genderneutrale variant bij Decathlon).

Boutique Sacapure (Parijs, Frankrijk)

Caland Schoenen (Rotterdam)

Stravers Schoenen (Amsterdam)

Wessels schoenen (net over de grens bij Winterswijk, in Vreden)

Zapato Schoenen (Kasterlee, België)

Dit is nog maar een kleine greep uit de collectie linkjes die ik heb. Mocht je vragen hebben of tips willen, dan kun je altijd bij me terecht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.