LGBTQI+, Mens & Leven

Open brief aan minister Bruins

Beste meneer Bruins,

Van de week las ik dat u de vergoeding voor KID-behandeling uit het basiszorgpakket wil schrappen, tenzij er een medische indicatie voor is. Het ontbreken van een man is volgens u geen medische indicatie.

Nou zal ik u vertellen dat het toch knap lastig is zonder een man een kind te krijgen. Als lesbisch stel kunnen wij zoveel seks hebben als we willen, maar ik ben er nog nooit zwanger door geraakt. Dat heeft zo z’n voordelen, maar niet als je een kinderwens hebt. Als we een kind willen krijgen, moeten we praktisch al een kind kopen bij een spermabank. We krijgen het zaad namelijk al niet vergoed. Het kost ongeveer €600,- per rietje. En ze raden aan om meerdere rietjes te kopen, want de kans dat iemand zwanger wordt van de eerste poging, is 15%.

Wat ook geld kost, is een kind op laten groeien. Een kind van een lesbisch ouderpaar of een alleenstaande moeder is nóg duurder. Als je naar een fertiliteitskliniek wilt, kun je dat nog enigszins betaalbaar maken door in december al te besluiten een duurdere zorgverzekering af te sluiten, die een contract heeft met de fertiliteitskliniek. Omdat de fertiliteitskliniek populair een wachtlijst heeft, is het raadzaam om de afspraak voor een intake op tijd te maken. Na die intake neem je een besluit of je het traject ziet zitten. Zo ja, dan wordt er een volgende afspraak gepland, voor een psychologisch en een inwendig onderzoek. Je wordt later ook nog getest op SOA’s en HIV. Je wordt compleet doorgelicht.

Je krijgt huiswerk mee; snuffel eens lekker rond op de site van de Deense spermabank. De wachtlijst voor de Nederlandse donoren is langer dan de Deense. Er zijn ook meerdere tarieven. Als de fertiliteitskliniek beslist welke donor jij krijgt, is het goedkoper dan als je zélf kiest. En als je zelf gaat kiezen, krijg je kinderfoto’s te zien van de donor. En eventueel het handschrift van de donor.

Sommige stellen laten de fertiliteitskliniek beslissen welke donor ze krijgen, want dat is betaalbaarder (wij kregen een kortingscode van de kliniek, want wie wil er nou niet 10% korting op een baby? 😉 ). Die kiest op hoeveel je donor op je partner lijkt. Bij heterostellen zal dit ongetwijfeld goed werken (‘Goh, wat lijkt de baby toch op papa!’). Bij lesbische stellen wekt dit hilarische situaties op, vooral als er wordt gezegd hoeveel de baby toch op de meemoeder lijkt.

U weet nu dat donorzaad niet vergoed wordt. Bij veel heterostellen is dit anders; ze hebben seks met elkaar en soms komt er een zwangerschap uit. U bent vader van 3 zonen, u weet hoe voortplanting werkt. Dit gebeurt kosteloos en is soms niet gepland. Als lesbische stellen een kind krijgen, is dat heel erg gepland en wordt er ook veel meer gelet op het financiële aspect. Kortom: de keuze om kinderen te willen is een zeer bewuste keuze.

Natuurlijk zijn er ook lesbische stellen die een geschikte man in de vriendenkring hebben die donor wil zijn. Of ze doen een oproepje op social media en komen daardoor aan een donor. Maar je hebt ook stellen die geen geschikte donoren in de vriendenkring hebben (of donoren die eisen het alleen te willen als er seks bij komt kijken, dat is zeer intimiderend) of zich niet comfortabel voelen bij oproepjes op social media.

Een onenightstand is voor mij niet de oplossing. Ik moet er niet aan denken om nog ooit met een man naar bed te gaan. Ik voel me daar niet goed bij. Er zijn meer vrouwen die hier niet aan moeten denken, maar die kinderwens wordt er niet minder op. Als u nu de moderne mogelijkheden blokkeert voor deze vrouwen, krijg je gevaarlijke situaties. Als dit onbetaalbaar wordt, waar zullen vrouwen dan mogelijkheden gaan zoeken? In het buitenland? Ongereguleerd, met het risico op SOA’s en zaad van twijfelachtige kwaliteit? Of gevallen als Jan Karbaat? U kunt zich vast wel voorstellen dat dit een heleboel leed veroorzaakt.

Het voelt echt als een trap na, meneer Bruins. Vooral omdat heterostellen wél recht hebben op de inseminatievergoeding. Alleenstaande en lesbische vrouwen moeten het maar uitzoeken, vindt u. In de volksmond heet dit discriminatie. Als ik u vraag om het gelijk te trekken en de vergoeding ook voor heterostellen in te trekken, zegt u waarschijnlijk: ‘Ja, maar dat kan ik toch niet maken?’. Zou u willen uitleggen waarom u onderscheid maakt tussen vrouwen met en zonder man? Het is 2019. Gelijke monniken, gelijke kappen.

Ik ben diep droevig en een halve week erg chagrijnig geweest, omdat wij heel graag kinderen willen. En op deze manier kan dat niet meer, want dan gaan we zelfs als we beiden heel hard werken failliet voordat het kind geboren wordt. Wij zijn niet het enige vrouwenstel met een kinderwens. Ik ken er een heleboel en ze begrijpen uw beslissing niet.

Dit moet anders toch anders kunnen. Ik zou mijn vragen graag aan u willen stellen, want het zijn er zoveel.

Met vriendelijke groet,

Mevrouw Tok

P.S. Mocht een van mijn lezers behoefte hebben om de petitie te ondertekenen om de KID-behandelingen voor lesbische en/of alleenstaande vrouwen tóch nog vergoed te laten worden, dan kan dat hier. Alle steun is welkom!

13 thoughts on “Open brief aan minister Bruins

 1. Vorige week heb ik al getekend.
  Ook wij als heterostel hadden een diep verlangen naar kinderen en ik weet dus heel goed hoe dit voor jullie voelt.
  Wij hebben uiteindelijk 2 lieve dochters geadopteerd.

 2. Het besluit slaat echt nergens op. Toen mijn man en ik graag kinderen wilden, was dat lastig, omdat hij zich op 21 jarige leeftijd ( hij had toen 2 kinderen ) had laten steriliseren. Dus die ingreep is ongedaan gemaakt, met weinig kans op succes, maar ondanks dat was de operatie gelukt. Na een paar maanden dat ik niet zwanger raakte, weer controle, en bleek er geen zaad meer te zijn. Dus nogmaals operatie, en toen snel de zaadcellen die er toen weer waren, gebruikt om bij mij IVF te doen. Via deze weg heb ik 2 kinderen gekregen, en heeft mijn man zich daarna weer laten steriliseren. Wat denk je dat dit de ziektekosten verzekering gekost heeft? Niemand vroeg zich af of dit wel vergoedt moest worden, terwijl mijn man zelf de keuze heeft gemaakt om zich zo jong te laten steriliseren. Eigen keuze. Als iemand door slechte levensgewoontes een operatie nodig heeft wordt toch ook niet gezegd dat is eigen schuld, zelf betalen?? iemand die gevaarlijk gaat skiën, zelf betalen als hij zijn been breekt? Gebeurt nu ook niet toch?

  Dat je nu als vrouw van een vrouw houdt, wat echt geen keuze is, maar gewoon zoals het is, dan gaan ze ineens moeilijk doen? Ik denk dat er heel veel andere zaken zijn waar op bezuinigd kan worden. Ik teken dus voor !00 % deze petitie, en wens jullie veel succes.

  1. Ik ben blij dat het jullie gegund is om twee kinderen met elkaar te krijgen❤️
   Ik hoop ook dat het ons gegund is (en dat ik in de toekomst met mijn huisarts nog steeds grapjes kan maken over vikingbaby’s)😊
   We waren vorig jaar naar de kliniek geweest en als het financieel wat beter zou gaan, zouden we een donor gaan uitkiezen. Maar ja, het hele medische gedoe er omheen moet wel betaalbaar blijven, een donor is al duur genoeg!

   Bedankt dat je hebt getekend, doet me goed!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.