Algemeen

Het pollenseizoen is weer begonnen!

Al zolang ik me kan herinneren heb ik hooikoorts. Als kind kreeg ik prednison voor mijn hooikoorts. Een paardenmiddel, maar zo had ik er een stuk minder last van. Later pas waren er ook gewoon tabletten van Allerfre.

Allergisch voor… alles?

Vroeger had ik last van Astma. Kattenallergie, stofallergie en pollenallergie. Kattenallergie vond ik vreselijk, want ik ben juist gek op katten. En om nou iedere dag een pil in te moeten nemen om een kat te houden… Dat is ook niet alles. Zodra de hazelaar maar begon te bloeien voelde ik dat ik niet meer door mijn neus kon ademen en dat mijn luchtpijp vernauwde. Tranen in de ogen. Dan is buitenspelen al een stuk minder leuk. Ik kreeg in mijn tienerjaren regelmatig een Allerfre-tablet van mijn moeder.

Ook kreeg ik een allergische reactie op rauw fruit… Ik kon geen appels of kersen meer eten zonder jeuk aan mijn gehemelte te krijgen. Krabben is helaas een stuk lastiger bij een jeukend gehemelte šŸ˜‰

Verandering

Maar het veranderde zodra ik een jaar of twintig werd. Mijn Astma verminderde. De inhalator die ik vroeger dagelijks gebruikte, gebruikte ik op een gegeven moment maandelijks. Volgens mij heb ik na mijn twintigste ook niet meer mijn longfunctie laten testen… De noodzaak was er niet, want ik gebruikte geen Astmamedicijnen meer. Goed, tenzij ik griep had.

De kattenallergie verminderde ook. Op een gegeven moment woonde ik in een huis waar ze twee katten hadden. Ik ontdekte dat ik het minst last had van zwarte kattenharen. De zwarte kat was ook dikke maatjes met mij, dus dat kwam goed uit. De enige keer dat ik last had van kattenallergie, was toen ik ergens kwam waar stofzuigen zeldzaam was en er wel 5 katten rond renden. Gelukkig kon ik uit de krochten van mijn handtas nog een inhalator vissen. Maar doordat ik in een huis met katten terecht kwam, heb ik gewoon een vorm van immunotherapie toegepast en dat heeft voor mij heel goed gewerkt. Ik kan nu bij vriendinnen langskomen zonder maar ergens last van te hebben. En een paar zomers geleden paste ik op de kater van de vriendin die later mijn vrouw werd!

Berkenpollenallergie

De allergische reactie op appels en ander rauw fruit is ook veranderd. Ik kan meer eten dan vroeger. Jaren geleden kreeg ik nog een zeer heftige allergische reactie, maar bij sommige appelsoorten heb ik nergens last van. Bij Pink Lady’s en kleine zoete appeltjes heb ik een minimale allergische reactie. Druiven kon ik vroeger niet eten, maar nu wel. En ik vind ze heerlijk! Ik heb krieken kunnen eten… Al moet ik zeggen dat ik al 20 jaar geen rauwe zoete kersen heb gegeten. Noten eet ik liever niet rauw; ik rooster ze altijd, want dan hebben de eiwitten die de reactie kunnen veroorzaken geen effect meer.

Effecten van hooikoortsmedicatie veranderen ook

Ik heb jarenlang aan de Loratadine, Desloratadine en Cetrizine gezeten. De eerste twee maakten me op den duur chagrijnig en zombieachtig. Op een gegeven moment was ik iedere lentedag gewoon te moe om te functioneren. Daarnaast hielp het ook op een gegeven moment niet meer, want ik voelde toch mijn luchtpijp weer vernauwen en mijn ogen tranen. Mijn huisarts scheen precies hetzelfde te hebben en was overgestapt op een ander medicijn.

Ik ben nog een paar jaar aan de Cetrizine gegaan, maar op een gegeven moment was ik weer zĆ³ duf en chagrijnig, dat ik alleen maar in mijn bed wilde liggen. Toen ben ik ermee gestopt.

Ik had beter aandelen kunnen kopen in Kleenex, de hele dag had ik tranende ogen, kon ik geen normaal gesprek voeren vanwege het niezen en had ik een vernauwde luchtpijp. Ik koos toch liever een hele dag hooikoorts hebben boven het niets meer kunnen. Het is kiezen uit twee kwaden!

En nu?

Nu probeer ik iets te doen met de tip die ik een keer van een collega kreeg… Iedere dag een schep honing, met lokale pollen. Maar ik merk dat ik daar ook moe van word, maar minder moe dan van die pilletjes. Ik reageer een stuk minder heftig op pollen in honing dan op pollen in de lucht. De eerste dag dat ik ermee begon, had ik er meer last van dan de dag erna. Toen heb ik mijn neus een paar keer moeten snuiten, maar ik kon de rest van de dag tenminste ademen.

Ik vind heel veel van dit soort dingen een beetje kwakzalverig overkomen. Als je allergie voor pollen te ernstig is, zou ik het ook niet proberen. En het helpt alleen als je allergisch bent voor pollen, je allergie voor stof of huisdieren blijft. Voorlopig kijk ik dit aan. Even kijken of de tip van mijn collega helpt.

4 thoughts on “Het pollenseizoen is weer begonnen!

  1. De Santana en Elise zijn appels die mensen met milde appelallergie wel vaak kunnen eten, en de Fuji soms ook. Die zijn speciaal gekweekt als hypo-allergene appel.

  2. Als kind had ik eczeem, daar ben ik overheen gegroeid maar halverwege de 20 kreeg ik last van hooikoorts. Allergisch voor vroege boombloeiers zoals de hazelaar, els en berk. Jaren lang gebruikte ik ceterizine, maar dat hielp vorig jaar helemaal niet meer. Een trap op lopen was al te veel. Ik vroeg de huisarts om immunotherapie, maar ik moest eerst maar eens andere medicatie proberen. Nu heb ik desloratadine en dat helpt veel beter. Waarschijnlijk treed er na een tijd gewenning op. Van reacties op fruit heb ik nog nooit wat gemerkt.

  3. Ik was alleen maar allergisch voor huisstofmijt maar heb sinds 3 jaar ook last van de hazelaar en de berk. Loop deze dagen dus ook weer gewapend met veel papieren zakdoekjes rond. Vind het wel verschrikkelijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.