Minimalisme, Taal

Minimalisme en boeken

Waarschijnlijk voor velen een moeilijk punt en zeker ook voor mij (en als ik zo gok, ook mijn vrouw): Boeken en minimalisme. We hebben boekenkasten vol en ik zit er mee. Geven ze echt geluk: nee. Staan ze in de weg: eigenlijk best wel. Maar ik kan ze toch niet echt wegdoen.

Het is vasthouden aan herinneringen, het is een fysieke herinnering aan ervaringen die ik heb gehad. Van de tijd toen ik in groep 6/7 zat en verdwaald raakte op weg naar Jeruzalem in ‘Kruistocht in spijkerbroek‘ tot Sauron’s ondergang in ‘The return of the king‘ tot het kookboek waar het recept in stond dat ik op de eerste date met mijn vrouw gebruikte. Kortom: boeken bevatten voor mij vaak belangrijke herinneringen. Vaak ook gekoppeld aan herinneringen over wat er gebeurde in mijn leven toen ik een bepaald boek las.

Boeken en nog meer boeken,

maar wegdoen, ho maar!

En toch staan ze in de weg. Ik wil ruimte voor andere dingen in mijn huis: een leeshoekje of op den duur een kinderkamertje. Dus rationeel gezien weet ik dat we van een hoop boeken afstand moeten doen. Maar ja, boeken wegdoen: dat doe je niet, zo leerden mijn ouders! Terwijl we lid zijn van de bibliotheek en we dus met enige regelmaat boeken terugbrengen bij de bieb. Herinneringen die we terugbrengen, waar we dan ook geen enkele moeite mee hebben. Maar boeken die we zelf ooit gekocht hebben: eigenlijk niet.

Kortom, we houden van een minimalistisch huis, van opgeruimdheid, we houden het liefst alleen vast aan voorwerpen die echt waarde toevoegen aan ons leven: maar blijkbaar zijn alle boeken dat. En iedereen weet dat dat niet waar is.

Beslissen en boeken

We moeten dus een manier gaan vinden om te beslissen welke boeken we houden en ordenen. Ik denk dat ik vooral een criterium ga handhaven: ga ik het boek nog een keer lezen. Is het een overtuigend JA! dan houden we het boek. Maar dan komen we bij de lastigere categorieën: oude studieboeken en jeugdboeken. Beide hebben goede herinneringen.

Studieboeken zijn lastig omdat het geschiedenisboeken zijn: wetenschappelijke verhandelingen over gebeurtenissen lang geleden. Mijn grote hobby en vreugde. Ik zou graag weer me bezig houden met gendergeschiedenis en hoop daar ooit nog verder mee te gaan door weer door te studeren. Dus nee, weg kan ik ze niet doen.

En jeugdherinneringen? Dat is de lastigste: want ik ga ‘Kruistocht in spijkerboek’, ‘Pinkeltje‘ en andere boeken waarschijnlijk niet meer lezen. Maar misschien, als we kinderen krijgen, zij hopelijk wel. En daarnaast als ik de boeken zie geeft het mij een goed gevoel. Ik kan dan weer dromen over een tijd dat ik geen andere zorgen had dan de vraag of Dolf Jeruzalem zou halen. En nu… nu weet ik het niet; houd ik Dolf zijn avonturen in huis in mijn oude uitgave met alle herinneringen of niet?

En dus zou het waarschijnlijk een interne strijd worden, en een strijd met elkaar. Wat houden we en wat verkopen we, wat geven we weg aan vrienden en familie en wat blijft er over;

Het liefst alles en

het liefst ook zo min mogelijk

Criteria zal dus vooral zijn: wat is praktisch nuttig. Kookboeken die we nog gebruiken, boeken die we nog een keer willen lezen of gebruiken als naslagwerk en boeken die ons terug transporteren naar goede herinneringen aan het verleden. De rest van de boeken mag plaats gaan maken voor herinneringen voor de toekomst.

”Huisvlijt”

7 thoughts on “Minimalisme en boeken

  1. Als ik je een beetje kan helpen….. Pinkeltjes boeken gaan je kinderen echt niet meer lezen. Veel te traag en de woordkeus is niet meer van deze tijd. Ik ben 2 keer ervaringsdeskundige. Eerst als moeder, daarna als oma.

  2. Ik heb ongeveer 20 boeken die ik beslist niet kwijt wil. De andere duizenden boeken heb ik verkocht of weggegeven. Ben nog steeds lid van de bubliotheek, leen 3-wekelijks ongeveer 6 tot 10 boeken (papieren) en 6 eboeken op mijn Ipad. Het geeft zo’n ruimte en rust in het huis dus ik zou zeggen: weg ermee!!

  3. Ik hou van boeken! Die van mij storen me op dit moment ook niet. Ik hou van grote boekenkasten en ik heb nu nog ruimte over. Wel heb ik met mezelf afgesproken dat er niet meer boekenkasten bijkomen. Dus als we meer hebben dan past, dan zal ik wel wat gaan opruimen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.