D.I.Y.

Zelf shampoo maken met SCS

Long time no see, want er ging na een update van WordPress teveel mis waardoor ik mijn berichten niet kon publiceren. Dit keer ga ik het hebben over shampoo. Wat, shampoo? Ja, dat ene middeltje waar bij iedereen zijn haar mee wast!

Zeg nee tegen macramé

Al jaren heb ik dun en breekbaar haar, wat niet in model te krijgen is. Ik had vroeger heel dik haar, maar toen ik eenmaal in de puberteit kwam, was dat voorbij. Er zit wel een of andere rare krul in, maar ik krijg het nooit hoe ik het hebben wil. Mijn haar is het schrikbeeld van iedere Andrélon-reclame. Ik houd het ook niet graag los, omdat ik het nooit echt mooi vind. Laatst vroeg ik mezelf af: heb ik ooit shampoo gehad die geschikt was voor mijn haar, zonder dat het uitdroogde en weer op macramétouw leek? Nee. Ik besloot op onderzoek uit te gaan.

Ik lees vrij vaak blogs over succesvolle pogingen om je haar te wassen met appelazijn en zuiveringszout. Dat wil ik ook, dacht ik. Beide pogingen waren geen succes. Ik heb ooit 5 weken mijn haar niet gewassen met shampoo, maar met water en appelazijn. Het was geen succes. Ik kreeg het niet schoon en voelde me daar niet prettig bij. Dan maar weer aan de shampoo. Zucht.

Shampoo bar

SLS1 is een middel waardoor je shampoo heerlijk schuimt. Alleen droogt het je haar gigantisch uit. SLS-vrije shampoo’s, zou dat wat zijn? Ja! Maar die prijskaartjes… Een fles shampoo kost dan net zoveel als naar de kapper gaan. Dat wordt me te gek. Mijn vrouw (toen nog vriendin, we woonden zelfs nog niet samen) had wel eens zo’n Lush shampoo bar die ik mocht proberen. Wel met SLS, maar het idee van de shampoo bar beviel me. Mijn haar werd er geen touw meer van.

Een shampoo bar… Zou je dat zelf kunnen maken? Zonder SLS? Wat waren de alternatieven voor SLS? Het enige wat ik kon vinden was een recept voor een shampoo bar met SCS2, maar dat kon je niet in Nederland vinden. Ik heb het in Duitsland moeten bestellen. Wat was ik blij toen het pakje binnenkwam! De kokosolie en etherische (of esthetisch, wat is het nou?) had ik nog liggen, omdat ik graag kokosolie gebruik om cosmetica te maken. Dit is het recept, eerlijk gejat van Zaailingen;

Verwarm de SCS au bain marie. Bij mij werd het niet echt vloeibaar of een papje. Hoogstens een beetje kleverig. Het is wel noodzakelijk dat je alle ingrediënten goed mengt en dat het één geheel wordt. Daarna giet je het in een siliconen vormpje (mijn cakevormen komen van Ikea). Daarna zet je het in de vriezer. En als je het gaat gebruiken, haal je het er weer uit. Zo ziet mijn shampoo bar er uit;

 

zelf shampoo maken

En, bevalt het?

Mijn vrouw was het eerste slachtoffer. Het schuimde goed (hoogstens andere bubbels, meer microbubbels)! En het rook lekker (ik heb er wilde bloemenolie in gedaan). En toen haar haar eenmaal droog was, viel het me op dat haar haar een stuk minder dof was dan nadat ze shampoo zou gebruiken met SLS. De kleur waarin ze het heeft geverfd was opeens een stuk feller, dat viel ook op. En het duurde langer dat het vet werd. Hoe minder je je haar hoeft te wassen, hoe gezonder het blijft. En haar hoofdhuid was een stuk minder droog.

Het duurde even tot ik de shampoo kon gebruiken.3 Maar toen dat eenmaal kon, merkte ik dat mijn haar veel minder droog was dan gewoonlijk na het wassen. En beter in model te brengen. Het voelde ook dikker aan. Mijn hoofdhuid was iets rustiger dan normaal, maar ik ga nog geen reclamejubelpraatje houden tot ik écht zichtbaar verschil merk bij mezelf. Daar gaan een paar dagen overheen, denk ik.

  1. SLS is de afkorting voor Sodium Lauryl Sulfate, oftewel Natriumdodecylsulfaat. Dit zit in tandpasta en shampoo en zorgt dat het gaat schuimen.
  2. SCS staat voor Sodium Coco Sulfate en is een stuk milder. Hier lees je alles ver het verschil. Echt heel groen is het blijkbaar toch niet.
  3. Tussendoor hebben we een weekend met een rioolverstopping gehad. Toen heb ik twee dagen niet kunnen douchen en mijn vieze haar in een knot moeten dragen. Gelukkig hebben we het op kunnen lossen!

Heb jij wel eens je eigen shampoo gemaakt?

2 thoughts on “Zelf shampoo maken met SCS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.