Minimalisme, Opruimen

Waarom ik minimaliseer.

Zoals je al in andere posts van mijn vrouw hebt kunnen lezen van mijn vrouw, leven we redelijk minimalistisch en zijn hard bezig om telkens of af te vragen wat we in ons leven willen. Dit is niet alleen qua spullen, maar ook voor de niet materiële zaken. En ik denk dat het goed is om eens te kijken naar de drijfveren voor mij om het te doen.

Minder spullen geeft minder zorgen.

Alles wat je bezit, heeft onderhoud nodig of moet vervangen worden wanneer het stuk gaat. Als je het toch niet (echt) gebruikt en er niet (echt) van geniet, dan geeft dat veel zorgen. Je weekenden gaan op aan het onderhoud en vervanging van spullen of het simpelweg op orde houden van alle spullen. Kortom het kost tijd, tijd die ik niet in mijzelf, mijn relatie of mijn hobby’s kan steken. En als ik nou van een ding graag meer heb, dan is het wel tijd die ik kan geven aan dat wat mij dierbaar is.

Ergens zal ik het ook moeten verdienen.

Spullen kosten geld, veel geld. We hebben eigenlijk alles al en waarom zou ik meer willen hebben. Op den duur is het goed en is er genoeg en kost het mij simpelweg al tijd om het geld te verdienen om alles te blijven betalen. Meestal geeft minder tijd je ook meer meer vrijheid.

The make-do attitude

Als het niet kan zoals je wil, dan moet het maar zoals het kan. Je kijkt wat je al in huis hebt, en of je op een of andere creatieve manier het ook voor elkaar kan krijgen. Minder spullen forceert je om creatief na te denken over oplossingen.

Als ik nu om mij heen kijk en zie dat zoveel mensen geld tegen problemen aangooien, dan voelt het raar: mensen lossen het niet zelf op, ze kopen zich een weg uit een probleem. Soms is geld heel handig als oplossing, maar voor sommige problemen in het leven is geld geen oplossing; en wat is er mooier dan dat je al heel creatief bent geworden in het oplossen van problemen.

Een aarde, en alles is eindig.

Wat ik niet gebruik, hoeft ook niet gemaakt te worden. En dat is een heel prettig idee. We hebben geen kinderen en dat maakt natuurlijk dat we de aarde niet doorgeven aan onze kinderen. Maar misschien wel aan jouw kinderen en dan is het een mooi om te weten dat zij een aarde krijgen die nog net zo mooi en gezond is (en hopelijk gezonder) dan dat hij nu is.

En eigenlijk is dat ook wel het belangrijkste van alles, ik heb niet alleen een verantwoordelijkheid naar mijzelf, maar ook naar de rest van de wereld.

2 thoughts on “Waarom ik minimaliseer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.