Algemeen

Oplichters op Marktplaats

De titel is mogelijk een beetje misleidend en kan leiden tot ongerustheid; nee, ik ben niet het slachtoffer van een Marktplaatsoplichter! Maar ze proberen het maar al te vaak. Ik trap er niet in, maar ik kan me voorstellen dat andere mensen het lastig vinden om betrouwbare kopers en oplichters te scheiden. Marktplaats is een geweldig medium om van al je overbodige spullen af te komen!

Toch zijn er mensen die dat plezier weg kunnen nemen. Hier een top 10 van de vele Marktplaatsoplichters;

 1. Western Union/MoneyGram-oplichters. Als Marktplaatsoplichters vragen of je het daarmee over wilt maken, moeten er al alarmbellen afgaan. Dit komt vrij vaak voor in combinatie met concertkaarten. Je hoort er nooit meer iets van terug. Als je zelf al twijfelt, moet je het gewoon niet doen.
 2. De Whatsapp-identiteitsfraudeur. Deze soort oplichters laten merken dat ze geïnteresseerd zijn in je artikel. Dit lijken vaak gewone mensen, maar ze opereren onder een valse naam en een gestolen profielfoto (zodat het slachtoffer van wie de identiteit is gestolen ook nog eens wordt bestookt met berichtjes van boze mensen). Maar ze hebben verhalen dat ze ooit opgelicht zijn en dat ze wel willen weten of je ‘echt’ bent. Ze vragen een foto van je ID of bankpas om zo je identiteit te stelen. Meestal hebben ze zelf ook geen Marktplaats-account of doen ze daar extreem moeilijk over. En ze wonen in een of ander slecht te bereiken dorp, zodat het afschrikt om verhaal te gaan halen.
  Ik heb regelmatig met dit soort oplichters te maken. Ik gebruik bijna altijd betaalverzoeken en dat gaat eigenlijk altijd goed (als daar extreem moeilijk over wordt gedaan, vertrouw ik het al niet). Maar ik heb mijn Marktplaats-account niet voor niets, ik regel bijna alles via dat account. Dus als er al iemand geen Marktplaats-account heeft, vind ik dat een veeg teken.
 3. De betaler met vals geld. Dit gaat meestal niet om kleine bedragen. Ik weet eerlijk gezegd ook niet of dit heel vaak gebeurt, maar ik ben er behoorlijk alert op.
 4. De nep-appgebruiker. Er schijnen corrupte apps rond te zwerven van ABN Amro en ING. De oplichter gaat als volgt te werk… Stel: je verkoopt een laptop en deze wordt opgehaald. Degene die hem op komt halen, heeft geen contant geld.
  ‘Gelukkig heb ik daar een app voor!’ zegt diegene. De oplichter laat zien dat hij/zij met de (nep-)app het geld over heeft gemaakt. Het slachtoffer denkt ‘Komt wel goed, dat verwerken duurt even’ en geeft de oplichter de laptop mee. Het slachtoffer zal het geld nooit zien en ziet zijn goederen nooit meer terug.
 5. De vlekkenverwijderaar. Dit is een grijs gebied in de wereld van oplichters en komt vaak voor bij kinderkleding. Op de foto’s ziet het er allemaal prima uit, maar als je het binnen krijgt, denk je: waarom heb ik zoveel betaald voor een partij weervlekken en verwassen kleren? En als je de verkoper erop aanspreekt, krijg je te horen dat de vlekken er voor het verzenden niet in zaten en dat je ze er zelf in hebt gemaakt. Of course darling.
 6. De Google Translate-Nigeriaan. Spreekt behoorlijk slecht Nederlands of Engels. Er is vaak geen touw aan vast te knopen wat de koper nou eigenlijk wil en hoe diegene in vredesnaam gaat betalen. Maar je mag het product versturen naar… Nigeria. Dit soort kopers moet je niet willen, ook al wil je je spullen wel erg graag kwijt. Je komt er vaak armer vanaf.
 7. De verkoper die maar twee dagen actief is. Niet aan beginnen. Meestal word je opgelicht.
 8. Dit-product-is-te-mooi-om-waar-te-zijn-verkopers. €250,- voor een iPhone X, dat soort praktijken. Veel mensen die er blind voor vallen, maar je krijgt nooit iets binnen. En de verkoper? Die is gevlogen. De naam die je bij de bankrekening krijgt klopt ook vaak niet. Rabobank waarschuwt je als de naam niet matcht met de naam waar de rekening écht aan gekoppeld zit, maar veel banken doen dit niet. Het is raadzaam om dit soort advertenties te rapporteren.
 9. 1 cent-oplichter. De dader maakt je wijs dat hij je niet vertrouwt, omdat hij al zo vaak opgelicht is. Om je identiteit te bevestigen en of jouw rekeningnummer echt van jou is, vraagt hij je om 1 cent over te maken (de meeste mensen doen dit, want wie mist er nou een cent op zijn bankrekening). Via Whatsapp krijg je een link die leidt naar een site die op de site van je bank lijkt. Stiekem gebruikt hij je gegevens om bij je bankrekening te komen en rooft zo heel je bankrekening leeg.
 10. Achterafoplichter. De verkoper zegt: ‘Ik woon in Ballum’. Tja, ga je dan je camera ophalen? Nee joh, stuur maar op! En je ziet nooit meer wat terug. De oplichter kan zijn nieuwe boot financieren van jouw zuurverdiende geld.

Toch te grazen genomen door een oplichter?

Doe altijd aangifte bij Marktplaats én de politie. En neem contact op met je bank.

En als je een nummer niet vertrouwt, zoek het dan hier op: wieheeftgebeld.nl. Als er een Marktplaats-oplichter actief is, staat het er meestal wel op. Oh ja, praat erover met lotgenoten. Krop het niet op.

Ben jij wel eens opgelicht via Marktplaats? Op welke manier?

3 thoughts on “Oplichters op Marktplaats

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.