Algemeen

Marktplaats; 10 tips om succesvol te verkopen

Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik veel via Marktplaats verkoop. Ik heb een tijd gehad dat ik niets verkocht op Marktplaats, omdat het niet lekker liep, maar sinds een paar weken loopt het als een trein. We hebben laatst de berging eens aangepakt, waar er schatten tevoorschijn komen… schatten voor andere mensen. Wij gebruiken het niet. En wat we niet gebruiken en nog heel is, gaat naar de kringloop of Marktplaats!

Het geheim van Marktplaats

Men vraagt wel eens wat mijn geheim is. Hoe krijg ik dingen verkocht? Ik heb een paar tips die ik wel wil delen. De meeste tips zijn bekend, maar hebben een kleine toevoeging.

 1. Maak goede foto’s. ‘Logisch’ zal je denken, maar heel veel mensen hebben verschrikkelijk slechte foto’s. Het valt inderdaad niet mee om goede foto’s te maken. Je hebt geen high-tech camera nodig… De nieuwste Nikon maakt geen betere foto’s zolang de fotograaf niet weet waar hij/zij op moet letten. Een compactcamera of telefoon doet het óók. En liever 2 goede foto’s dan 4 foto’s die met een aardappel lijken te zijn gemaakt.
 2. Als het mogelijk is, zet dan een synoniem in de titel van je advertentie. Dan is je advertentie beter vindbaar.
 3. Zorg dat de beschrijving van je advertentie duidelijk is. Een complete beschrijving trekt meer kopers aan dan een beschrijving van drie woorden. Zorg voor goedlopende zinnen. Een goede spelling zorgt voor een sympathieke en verzorgde uitstraling.
 4. Verwijs naar je advertenties in dezelfde categorie. Stel, je hebt een meubel te koop. Grote kans dat er iemand naar meerdere meubels op zoek is. Wijs mogelijke kopers erop. Geef ze eventueel korting als ze meer kopen.
 5. Zorg ervoor dat kopers contact met je kunnen houden. Als mensen geen contact met je kunnen houden, gaan ze wel op zoek naar een ander object. Beantwoord geduldig hun vragen. Blijf beleefd (behalve als ze ‘2 euro’ zeggen op iets wat €20,- kost… dan mag je echt wel ‘nee’ antwoorden 😉 ).
 6. Bied opties aan bij verzending. Het is vervelend als iets kleins alleen maar opgehaald kan worden in Ganzedijk. Bied aan te verzenden. Doe moeite om de tarieven uit te zoeken. Past het door de brievenbus? Met of zonder track & trace? Wil je een verzekerd pakket als het duur is? Dit hoeft natuurlijk niet met de piano die je te koop hebt staan, ik weet niet of daar dozen voor zijn 😉
 7. Bied service aan. Sinds kort heb ik de optie ontdekt bij Post.nl dat het mogelijk is pakketjes te laten bezorgen bij het dichtstbijzijnde Post.nl-punt. Dat is heel fijn voor mensen die werken. Ze hoeven het niet bij de buren aan te kloppen met ‘Hé, er was volgens mij een pakje voor me, hihi.’ (ik vind dat zelf altijd heel vervelend). Het is ook goedkoper. Het kost €5,95 (als je de zegel zelf uitprint).
  Daarnaast heeft Marktplaats de optie om via Ideal te betalen. Ik vind dat heel handig en de betalingen zijn veel sneller binnen, omdat veel mensen alleen maar op de link hoeven te klikken en via hun bank-app betalen. Scheelt het overpennen van gegevens.
 8. Wees precies in je verzending. Regel de verzending goed. Zorg voor een stevige doos (ik koop bijna nooit wat via internet, dus ik recycle de doosjes van de buren en de supermarkt) en stevige enveloppen (ik recycle alle luchtkussenenveloppen). Zorg ervoor dat je klant track & tracenummers ontvangt.
 9. Ververs je advertenties regelmatig. Vul ze aan. Of haal ze er af en zet ze er weer op (dit is de goedkope variant van het omhoogzetten van je advertenties. De luie variant kost €0,30).
 10. Wees begripvol en oplossingsgericht als het misgaat. Dit is heel belangrijk. Soms gaat het mis of blijft er een pakketje in de bus liggen. Kijk samen naar een oplossing. Laat zien dat je pro-actief bent en bel Post.nl (of de andere pakketjesboer die je hebt gebruikt) om te kijken wat er is gebeurd met het pakket. Ze kunnen soms heel veel voor je doen!

Marktplaats is een geweldig medium waar heel veel leuke mensen op zitten die echt blij zijn met je artikelen (meer over dat soort ervaringen lezen? Klik hier). Ik vind het heerlijk; het huis raakt leger en mensen zijn blij met mijn spullen. En ik heb een extra zakcentje voor de vakantie! Ik zal er niet rijk van worden, maar alle beetjes helpen!

marktplaats

Verkoop jij ook via Marktplaats? En heb je nog een gouden tip voor me? 🙂

1 thought on “Marktplaats; 10 tips om succesvol te verkopen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.