LGBTQI+

IDAHOT; fobie jegens LGBTI’ers is onacceptabel!

IDAHOT is de afkorting van Internationale Dag Tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. Angst voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transmensen is totaal onnodig en niet gewenst. Sinds 2005 wordt deze dag gevierd door acties te voeren, om mensen ervan bewust te maken dat dit gedrag ongewenst is.

Iedereen heeft wel iemand in de omgeving die homo, lesbisch, biseksueel of transgender is. Iets zeldzamer zijn de mensen met een intersekse-conditie (als je niemand kent met deze conditie, vergeef ik het je). Ik kan me overigens niet voorstellen dat je echt niemand kent die in het LGBTI-rijtje past ­čśë
Iedereen heeft wel een familielid, vriend of collega die in het LGBTQI+-alfabet past. En weet je, het zijn allemaal mensen met hun talenten en eigen karakter. We zijn allemaal gelijk.

IDAHOT… Moet dit? Is de Gay Pride niet genoeg?

Ja, dit moet! Ondanks dat Nederland redelijk tolerant is, bestaat er geweld en fobie jegens LGBTI-ers. Er zijn genoeg mannen die niet hand in hand durven te lopen in de stad, in de angst dat ze te maken krijgen met geweld of homofobe uitspraken. Of dat ze niet uit de kast durven te komen vanwege het vertekend beeld wat familieleden hebben of wat hun vrienden wel niet zeggen. En hoe langer je in de kast zit, hoe erger de problemen worden…

Of lesbiennes die niet eens door de stad kunnen lopen zonder voortdurend lastig te worden gevallen door mannen die oneerbare voorstellen hebben.

En als je biseksueel bent, pas je vaak niet helemaal in de gemeenschap. Je bent niet lesbisch, niet homo en niet hetero. Als biseksueel heterostel val je praktisch buiten de gemeenschap, omdat het niet zichtbaar is. De onzichtbaarheid veroorzaakt verwarring. Je bent een vreemde eend in de bijt, terwijl je gevoelens niet anders zijn dan die van de hetero- en de homogemeenschap. Je voelt gewoon… liefde!

Als transmens krijg je vaak te maken met discriminatie en geweld (ruim 40% maakt het mee). Transmensen moeten ook over straat kunnen en aan de slag kunnen. Gelukkig krijgen steeds meer bedrijven de Transzoen, een kunstwerk gemaakt door Katinka Waelbers, want steeds meer werkgevers geven het goede voorbeeld. Recente voorbeelden van bedrijven die heel goed omgaan met mensen die in transitie gaan, zijn Brasserie ’t Zusje in Eindhoven en Biblionet Drenthe. Zo hoort het ook! Transmensen hebben het al moeilijk genoeg.

Een botenparade is natuurlijk hartstikke gezellig en leuk, maar beslist niet genoeg voor de bewustmaking dat fobie jegens LGBTI’ers onacceptabel is. Er is meer nodig. Daarom hebben we ook deze dag, waarop allerlei activiteiten plaatsvinden.

Ok├ę dan, maar wat kan ik doen?

Deze dag is een bewustmakingsdag. Wat jij kan doen, is je LGBTI-kennissen steunen. Als je een collega hebt die trans is, mag je hem/haar/die volledig in diens proces steunen, maar dit mag natuurlijk ook op andere dagen, of gewoon altijd! Als je een collega hebt die homo is, pik je de homofobe grappen van de andere collega van het team niet. Komt je zus uit de kast? Steun haar en laat haar je waardering voor haar als mens merken. Want we zijn allemaal mensen en daar gaat het om.

idahot

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.