Algemeen

De nadelen van minimalisme

Minimaliseren werkt voor de één heel goed, de ander wat minder. Voor ons huishouden werkt het ontzettend goed! We zijn blij dat we minder spullen in huis hebben, maar ondertussen ook veel aan het milieu denken. Het leven met minder is voor ons een verrijking.

Nadelen

Het zijn er niet veel (vind ik), dus het vergde nog heel wat moeite om te bedenken wat de nadelen van minimalisme zijn. Maar het is me gelukt!

 1. Het commentaar van anderen. Ik weet dat je daar niets van aan moet trekken. Dat vind ik niet zo moeilijk, dat hoort er nou eenmaal bij. Meestal relativeer ik het wel. Maar nog steeds vind ik het briljant dat er nog steeds mensen zijn die denken dat je zonder stofzuiger je huis niet schoon kunt krijgen (sommige mensen in onze omgeving hebben er een obsessie mee, 100 jaar geleden werkte de bezem toch ook?). Of dat je het commentaar krijgt dat wel erg vaak hetzelfde draagt. En dat je wel erg doorslaat in het verminderen van verpakkingen, dat soort opmerkingen. De oplossing is duidelijk: niets van aantrekken en je eigen plan trekken! 🙂
 2. Het vervoer van spullen naar de kringloop. We hebben geen auto, maar als we grote spullen moeten vervoeren is dat wel heel praktisch. Als het om grote spullen gaat, zijn we altijd afhankelijk van anderen.
 3. Je komt jezelf enorm tegen. Als je dacht dat je geen nostalgisch ingesteld mens was… nou, dat valt vies tegen. Dingen de deur uit doen is vaak moeilijker dan je denkt. En het gaat in fases, ook al zou je het liever vandaag weg willen hebben! Marktplaats vraagt ook veel tijd en energie, maar om de vakantiepot bij te vullen is het dubbel en dwars waard!
 4. Je winkelgedrag verandert. Vroeger ging ik nog wel eens winkelen. Niet vaak en niet omdat ik per se spullen nodig had, maar omdat het kon. Nu heb ik het al maanden niet meer gedaan. De laatste keer was in… januari? Toen heb ik een nette jurk in de uitverkoop gekocht, die ik meerdere seizoenen kon dragen. Maar ik denk echt niet als ik bij Hema ben: goh, kijk eens wat leuk… dat móét ik hebben! Nee, ga ik voor een fotorolletje in te leveren, niet om te kijken of de rookworstchips nog in de aanbieding is. Ik merk dat ik nooit meer denk van: dat móét ik hebben. En als ik dat denk, hoor ik een stemmetje zeggen ‘Heb je al’. Shut up, Marie!
 5. Je raakt er verslaafd aan. Opruimen werkt verslavend (haha, moet ik nu net zeggen als ik achter een extreem rommelig bureau zit). Je blijft bezig. En je huis raakt alleen maar leger. Dat is hartstikke fijn, maar je zit nooit stil.

Voordelen zijn veel makkelijker om te bedenken! Wat vind jij het grootste nadeel aan minimaliseren?

 

11 thoughts on “De nadelen van minimalisme

  1. Ik snap dit heel goed. Het is niet meer leuk om met iemand te gaan shoppen (niet dat ik heel erg van het shoppen ben, maar toch…)!

 1. Het moeilijkste vind ik omgaan met mensen die “maximaliseren”. Ik bedoel, die mensen die wél alles wat los en vast zit kopen, die kinderen hebben met bergen en bergen speelgoed, die drie keer per jaar naar het buitenland vliegen, of alweer een nieuwe bank/auto/tuinset kopen, en niet eens weten hoeveel boodschappengeld ze per week opmaken.
  Niet mijn soort mensen, maar ik kom ze wel tegen. Buren,collega’s,ouders van de vriendjes van de kinderen.
  Ja, dat vind ik soms moeilijk. Vooral als ze hun oude spulletjes aan mij willen geven “dan heb jij ook eens wat nieuws” en niet snappen dat ik hun spulletjes niet wil omdat ik tevreden ben met de spullen die ik heb. En dat dan netjes communiceren, ja lastig.

  1. Ik vind dat altijd een beetje gek. Je kunt het geld maar één keer uitgeven. Maar ja, je leeft nu en maar één keer hè… als je dood bent kun je het geld niet meer uitgeven (heb ik serieus een keer gehoord!!). En dat van de oude spulletjes herken ik. Ik vind dat best vervelend. Het is met een goed hart gegeven.

 2. Ik denk dat voor mij het grootste ‘nadeel’ is de verslaving. Dat ik bij (wijze van spreken) bij ieder dingetje in huis me afvraag “of ik dit nog wel in huis wil hebben”. Meestal kan ik wel om mijzelf lachen, maar soms is deze gewoonte weel vermoeiend 😉

  Grtjs, Astrid C

 3. Het nadeel vind ik, tegenstrijdig genoeg, dat het veel inspanning kost om mijn huis en mijn leven minimalistisch te houden. Het kost mij bijvoorbeeld minder tijd en energie om spullen maar gewoon op zolder te zetten, dan het uit te zoeken, beslissen, verdelen, verkopen of naar de kringloop brengen.

 4. Het nadeel van minimalisme is dat ik voor mijn verjaardag en kerst niets wil hebben en dan toch goedbedoelde cadeaus krijg die ik dan de rest van het jaar weer moet zijn kwijt te raken.

  1. Kun je gewoon niet duidelijk maken aan degenen die jou een cadeau willen geven dat je liever iets leuks met ze wil doen (bij wijze van spreken)? Ik vind dat ook moeilijk… dat vond ik ook best lastig bij de huwelijkscadeaus.

 5. Ik herken me wel in jouw puntjes (behalve dan dat wij nog wel een auto hebben) en vooral in het laatste. Dat opruimen en rommel wegdoen, dat stopt precies nooit!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.