Opruimen

Wie wat bewaart heeft teveel zooi

Ooit was ik de trotse eigenaresse van verzamelingen. Trollen met neonkleurig haar, kroonkurken, zeepjes, Rotring-pennen, tassen, planten, analoge camera’s… Alleen de laatste twee hebben het overleefd.
Maar ik ben niet de enige die heeft verzameld of nog steeds verzamelt. Om mij heen zie ik mensen letterlijk dichtgroeien. Meestal in het bezit van een groot huis, waar het ook kan.

Help… troep!

Ik wil weten wat ik heb en waar ik het kan vinden. Een Pietje Precies met opruimen ben ik niet, maar ik word er gek van als ik iets niet kan vinden. Of dat ik me eerst door overbodige zooi heen moet graven om iets te vinden. Ik vraag me echt af waarom ik vroeger de grond vol had liggen met speelgoed en gewoon niet ordende. Er is altijd chaos in mijn hoofd, maar die kan ik de kop indrukken door lekker op te ruimen. Lekker te ordenen. Dat lucht zó op!

Mensen om me heen zijn ook chaotisch en raken óók spullen kwijt. Maar wat doen ze dan vaak? Ze kopen het nieuw, want ze hebben het NU nodig. De omgeving raakt voller, en voller… en het kan niet meer bijgehouden worden. Zelfs de kapotte spullen worden gehouden. Mocht het ooit nodig zijn, dan hebben ze het maar toch in huis! Ik ben vaak blij als ik dan thuis ben, want ik zou er gek van worden. Ik vraag me altijd af: hoe houd je ál die zooi bij? Daar ben je toch heel veel tijd aan kwijt? Wat is je geheim? 😉

Zooi is giftig

Als je een tijdje (onbewust) verzamelt, groei je dicht. Je denkt dat je een groter huis nodig hebt, maar vaak is dat niet nodig. Kijk gewoon eens naar wat je hebt. Heb je echt drie eierwekkers nodig? Kijk je die kranten van drie maanden terug écht nog eens in? Je hoeft niet groot en rigoureus te beginnen. Een mens moet ergens beginnen. Begin maar in de krantenmand. Of de bezemkast. Of in het schoonmaakkastje. Keus zat, weet je hoeveel kasten een mens in huis heeft (je zou ze eens moeten tellen!)?

Is het kapot? Weg ermee. Kun je het niet gebruiken? Kringloop of weggeven. Ga je dat spel niet meer spelen? Doe er een ander een plezier mee.

Je zult zien dat je huis opeens een stuk leger wordt. Niet per se ongezelliger, gewoon minder vol. Hoe houd je dat vol? Houd het bij. Ga niet weer kranten verzamelen. En plak die nee-nee sticker maar gewoon op de brievenbus (die van Loesje mag ook!). Daarnaast: laat je niet verleiden door die aanbiedingen. Heb je dan toch een hogedrukreiniger nodig? Vraag in je omgeving of iemand er een heeft en vraag of je die mag lenen. Of kijk op Peerby. Het bespaart ruimte én geld. En je hebt je klus geklaard.

Spullen tellen

Als je wilt weten hoe het er uitziet als iemand veel spullen heeft, heb ik een leerzame documentaire;

Nee, de documentaire is niet nieuw. Maar wél leerzaam.

En deze video motiveert je om overbodige spullen weg te doen 😀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.