LGBTQI+

Hand in hand met mijn vrouw

Als het mooi weer is, ga ik graag met mijn vrouw een eindje wandelen. We kunnen eerst een eind fietsen en naar het bos gaan, maar ook even wandelen naar de supermarkt. Dat is geen enorme wandeling, maar we hebben tijdens het wandelen veel meer aandacht voor elkaar dan als we op de fiets naar de supermarkt gaan. We lopen namelijk hand in hand, wat heerlijk is.

De meeste stellen lopen hand in hand

We zijn geen doorsnee stel, maar volgens vrienden een enorm schattig stel. Kletsend met onze boodschappentas in onze hand lopen we door de straten heen. We lachen om idiote dingen die we zien. Auto’s die op vreemde plekken staan, mensen die sprekend op hun honden lijken. Over verkeerstheorie, die ik nog moet leren voor dat gewilde roze pasje. We groeten de postbode en verwonderen ons over het feit dat de rozen te laat gesnoeid zijn.

Stiekem zijn we een heel normaal stel. We hebben voor de volkstuin zelfs dezelfde jassen, omdat alleen die kleur in de aanbieding was. Ik ga hem alleen niet aandoen als zij hem aanheeft, want dat vind ik te ANWB (mijn schoonmoeder zegt altijd: ‘Wat is er mis met de ANWB? Ze hebben er prima spullen!’).

We lopen altijd hand in hand of gehaakt door de stad. Net als heterostellen. Twee keer hebben we een boze blik gekregen, een keer in Hema van een moeder met kinderen en een keer in het ziekenhuis van een man die zijn gezicht achter zijn jasje verborg zodra hij ons zag.

Verder heeft nooit iemand vreemd gedrag vertoond. Het hoeft namelijk ook niet. Wij zijn namelijk net zo normaal als jij.

Homogeweld

Ik ben nog steeds erg verontwaardigd dat sommige stellen niet hand in hand kunnen lopen. Dat je niet openbaar kan zijn wie je bent, niet mag laten zien van wie je houdt… Ik vind het belachelijk dat je niet eens veilig bent op een app. Dat je risico loopt in elkaar gebeukt te worden of nageroepen te worden. En dat de daders er hoogstens met een paar middagen schoffelen vanaf komen, omdat er geen bewijs is dat het gedrag daadwerkelijk homofoob was.

Ik ken meerdere homostellen die niet meer hand in hand durven te lopen. Dat is toch schandalig? En waarom geeft het relatief minder problemen als je als meisjes hand in hand loopt? Ik loop met mijn vriendinnen ook niet hand in hand, dat voorrecht heeft mijn vrouw! Waarom valt dat niet op bij twee vrouwen en bij twee mannen wel? Die mannen hebben recht om zich net zo veilig te voelen als wij.

Het is een voorrecht wat je hebt als stel, om hand in hand te kunnen lopen. Heel normaal, zo normaal als jij en ik. Als iedereen hand in hand kan lopen over straat, zijn we al een stap dichterbij acceptatie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.