Milieuvriendelijk

Scheer je weg; milieuvriendelijk scheren

Jarenlang heb ik me geschoren met veel te dure mesjes van Gillette. En wegwerpgevallen van Action, die binnen no time bot waren. Ik vond het resultaat maar matig, de haartjes waren gekortwiekt in plaats van afgeschoren. Voor mijn gevoel voelde ik nog steeds aan als een implodeerde cactus.

Double edged

Ik besloot onderzoek te gaan doen naar andere scheermessen. Scherper en ook milieuvriendelijker. Geen overbodig plastic meer. Al snel kwam ik in de wereld van double edged mesjes terecht, oftewel de klassieke scheermessen. Je hebt alleen maar blikafval, wat goed te recyclen is.

Ik ben qua scheergereedschap redelijk veeleisend, omdat ik scheren an sich al een vervelende bezigheid vind. Ik kan het ook mijn beenhaar laten staan, maar ik voel mezelf er prettiger bij als ik dat afscheer. Scheren kost me in principe al teveel tijd, maar dan kan ik er maar beter een fijne ervaring van maken, nietwaar? Ik prefereer een langere steel aan een scheermes, dat scheert voor mij gewoon prettiger. Het scheelt 1 of 2 euro met de reguliere maat.

milieuvriendelijk scheren

Qua mesjes vind ik die van Feather (loeischerp in het begin, worden relatief snel bot) erg fijn. Ze zijn ook het goedkoopst. Maar slecht te krijgen in de winkel, je bent al blij als je double edged scheermesjes kan krijgen! De enige winkel die ze heeft is Hema. Ze hebben heel fijne scheermesjes. Deze schijnen uit de fabriek van Derby te komen. Ze zijn misschien niet zo scherp als die van Feather, maar ik hoef ze niet over te laten vliegen vanuit China.

Kwasten en scheerzeep

Je komt als je onderzoek doet naar klassieke scheermessen in een wereld terecht van eh… op stand scheren. Scheerkwasten van dassenhaar bijvoorbeeld. Je hebt ze ook van varkenshaar. Deze zijn beter verkrijgbaar en bovendien zeer betaalbaar. Ik heb er een van De Vergulde Hand en deze is echt heel fijn. Hij is ook makkelijk mee te nemen.

Je hebt scheerschuim in zo’n spuitbus, maar ik vind dit spul onhandig. Die spuitbussen zijn slecht voor het milieu en scheerschuim in zo’n bus werkt voor geen meter. Daarnaast zijn ze zo leeg, omdat je er zo teveel van gebruikt.

Toen ik een scheermes kocht, besloot ik maar eens vergelijkend warenonderzoek te doen. Ik besloot scheerzeep met aloë vera van Edwin Jagger te proberen. Het rook lekker en je kunt er nog navullingen van krijgen (kwam ik helaas net pas achter). En je doet er echt heel lang mee. Ik heb er ±9 maanden mee gedaan, waarvan ik de helft van de tijd de scheerzeep deelde met mijn vrouw.

Daarna ben ik begonnen met een bakje scheerzeep van Vergulde Hand. Dat spul werkt, maar je moet niet verwachten dat het lekker ruikt. Het is goedkoop en saai en het doet wat het moet doen. Je doet er wel heel lang mee!

Ik geloof niet dat er echt vrouwengeuren zijn in scheerzeep (heeft er iemand suggesties?). De doelgroep is niet zo groot, denk ik. Ik wil misschien de scheerzeep van Weleda wel proberen, maar ik hoor er wisselende verhalen over (heeft iemand daar ervaring mee? Ik hoor ze graag).

Scheerzeep zelf maken is een brug te ver, want ik vind het douchespul wat ik maak vaak al aan de stroeve kant. Met scheren is dat niet prettig. Of heeft er iemand een suggestie voor me?

Scheermes

Zoals ik al eerder zei, ben ik best kritisch op mijn scheergereedschap. Ik besloot een scheermes van Edwin Jagger te kopen. Die gaan heel lang mee en ze liggen fijn in de hand. Ik heb een ivoorkleurig exemplaar (ik wilde eerst een lichtblauwe, maar die was toen niet voorradig). Het is een genot om mee te scheren en de reserveonderdelen zijn volop verkrijgbaar (en betaalbaar, voor de schrik krijg je er 10 Feather scheermesjes bij).

Oh ja, als je wil weten wat het verschil is tussen de Gillette Venus (of een andere kloon met 3 of 4 mesjes) en dit scheermes, heb ik een illustratie van het verschil tussen de resultaten;

milieuvriendelijk scheren

Hoe scheer jij jezelf? En ben je tevreden?

4 thoughts on “Scheer je weg; milieuvriendelijk scheren

  1. Ik heb nu scheermesjes uit Duitsland, van Balea ofzo, dat is min of meer het huismerk van dm drogerie. Niet duur en ze bevallen mij sowieso beter dan de huismerken hier in dezelfde prijsklasse. Maar misschien dat ik dit ook wel eens ga proberen, want dat van die geïmplodeerde cactus herken ik wel… Overigens zou ik wel nog eens wat vaker scheergel kunnen gebruiken. Dat sla ik vaak over, maar ik merk het verschil altijd wel…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.