Gratis

Gratis: de Weggeefhoek

Mensen die op Facebook zitten, zijn vast wel bekend met het fenomeen ‘Weggeefhoek’. In iedere regio zit er wel een, soms met alleen maar goede spullen, soms met kapotte spullen. Soms met een heleboel dezelfde mensen die haantje de voorste zijn, soms met de meest gulle mensen op Aarde.

Kleine portemonnee

De Weggeefhoek op Facebook is een bron van vermaak, maar je kunt er ook hele goede contacten opdoen. Je helpt elkaar aan fijne spullen. Jij bent af van wat er bij jou in de weg staat en de ander ook.

In het begin vond ik het ook erg leuk. Ik woonde net in een huisje in een boerengat, waar één kringloopje was. Die was niet zo vaak open, maar één dag per week. Ze hadden niet zoveel. Ik zat op de lokale Weggeefhoek en was er vrij actief. Vaak had ik spullen die ik niet kon gebruiken. Soms zocht ik het een en ander. En dan had iemand anders het op zolder liggen. Dat vond ik ideaal.

Aangezien ik ook regelmatig in de grote stad kwam, zat ik ook bij die Weggeefhoek. Hartstikke gezellig en iets drukker dan die van het dorp. Ik kende in de grote stad heel veel mensen, omdat ik ze had ontmoet bij festivals of bij een feestje. Stiekem is zo’n grote stad ook een groot dorp; iedereen kent elkaar wel ergens van. Ik had het niet zo breed, maar er waren een heleboel mensen met kleine kinderen die nog minder te besteden hadden. Zij haalden hun kinderkleertjes, inboedel en speelgoed van de Weggeefhoek. En gaven het weer door wanneer ze het niet meer nodig hadden. Persoonlijk vind ik dit een mooi en duurzaam systeem.

Ik heb er veel meubilair weggegeven, maar ook dvd’s, oude boeken, gadgets die je bij je Kerstpakket krijgt. Ik heb er veel fijne contacten opgedaan, het is hartverwarmend als je nog een berichtje krijgt dat mensen er blij mee zijn!

Rotzooi en rellen

Bij sommige Weggeefhoeken is er ook niets te vinden; alleen beschadigde vieze meubeltjes en oude matrassen. Niemand die erop reageert. Dan denk ik: waarom zet je dit in vredesnaam op zo’n medium? Ken je dan geen schaamte? Of ken je niemand met een auto die het met je naar de stort wil brengen?

Ook ontstaan er soms discussies over wie eerst was of wie er het meest recht heeft op de goederen. Dat is enerzijds vermakelijk, anderzijds wel een beetje eh… jammer. In mijn archief heb ik van jaren geleden een screenshot;

Weggeefhoek

En, maken jullie wel eens gebruik van de Weggeefhoek? Of is er iemand beheerder (en hoe is dat)?

P.S. Ik ontdekte dat er ook nog een Facebookloze variant was van de Weggeefhoek; klik!

4 thoughts on “Gratis: de Weggeefhoek

  1. Het is een bijzonder fenomeen. Ik heb ook weleens goede spullen te geef aangeboden in een soortgelijke rubriek. Toen ik niet direct reageerde op een reactie kreeg ik van betreffende persoon een hele lange en boze mail. Ik vond dit eigenlijk zeer ongepast en was er daarna een beetje klaar mee. Af en toe zet ik iets op marktplaats. De rest gaat naar kringloop/speelgoedbank/leger

    1. Ja, mensen gaan af en toe over lijken als er iets gratis is. Het kan heel mooi zijn, maar je hebt er ook rotte appels bij. Ik was er klaar mee toen mensen niet op kwamen dagen zonder iets te laten weten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.