LGBTQI+

Hé homo!

Gisteren, onderweg naar de bibliotheek, hoorde ik het weer. ‘Hé homo’ en ‘Hahaha, flikkertje’. Een club jongens die niet ouder zullen zijn dan 16. Peukies waarschijnlijk gejat van mama en scootertje erbij.

Hé homo

Tja, dat kan toch geen kwaad, zou je denken? Die jongens dollen maar wat. Het zijn kinderen, bladiebla. Het spijt me, maar het zal niet eens bij me op zijn gekomen om iemand uit te maken voor homo. Bij ons thuis was dat not done, je toonde maar respect voor elkaar. Tegenwoordig is dat maar normaal en moet dat allemaal kunnen, lekker elkaar pas en te onpas voor homo uitmaken. Is het soms minder om homo te zijn? Ben je minder mens als je homo bent? Ben je soms zwak als je homo bent? Allemaal nee, maar dat wordt er wel geïnsinueerd. Ik durf te wedden dat de helft van de gemiddelde (V)MBO-klas wel eens iemand heeft uitgemaakt voor homo. Weet je dat er in de gemiddelde klas minstens één LGBTQI’er1 zit?

Maar als je jong bent, ben je nog zo kwetsbaar. En als je dan nog niet uit de kast bent, is het dan makkelijk om uit de kast te komen wanneer vrienden om je heen insinueren dat homo zijn minder is? Nou, nee! Zeker niet als je niet mondig en weerbaar genoeg bent. Nog niet kunt zeggen dat je het eigenlijk helemaal niets vindt dat je vrienden elkaar uitmaken voor homo. En dat het je kwetst. En dat je het lastig vindt dat je geaardheid wordt gebruikt als middel om de spot mee te drijven.

Lastige situaties

Het is al moeilijk genoeg in deze maatschappij om je staande te houden als je niet in het heterohokje past. Het heterohokje is makkelijk en vanzelfsprekend. Je kunt gewoon hand in hand lopen zonder dat je wordt aangegaapt of dat er over je gepraat wordt. Twee mannen hand in hand… veel mensen hebben er moeite mee. Waarom? Het zijn mensen die van elkaar houden. Het is hartstikke normaal dat mensen van elkaar houden. Hand in hand lopen is voor hen net zo normaal als het hand in hand lopen van het gemiddelde heterostel.

Helaas zijn er nog steeds mensen die het not done vinden. Ik weet nog dat ik net een relatie had met mijn vrouw. Giechelend stonden we bij verschrikkelijk fout ondergoed in de Hema. Ik gaf mijn vrouw een aai over haar rug en zei iets liefs tegen haar (ik kuste haar niet eens!). En opeens staat er een moeder van twee kinderen boos naar ons te kijken, alsof we ons moesten schamen. De kinderen hadden gezien dat ik affectie naar haar toonde, oh nee! Ik vond het een belachelijke situatie.

Voor de klas schijnt het ook moeilijk te zijn als je homo bent. Minstens een kwart van de docenten durft niet uit de kast te komen, uit angst gepest of gediscrimineerd te worden. Door leerlingen, maar ook door collega’s. Ik denk dat er op diverse scholen geen maatregelen worden genomen als iemand dankzij zijn/haar/hun geaardheid gepest wordt. Wie trekt er aan het kortste eind als diegene gepest wordt? De docent of de leerling? Wat denk jij? Wat zijn jouw ervaringen?

Conclusie

Er wordt te weinig gelet op jongeren (en ouderen, want in de bedrijfscultuur hoor je het ook… let er maar eens een keer op). Homo zijn is geen schande en daarnaast heb je er niet voor gekozen. Wat is er mis met ‘pannenkoek’ of ‘flapdrol’? Geef maar eens de grens aan, stuur dat kind maar eens de klas uit wat ‘homo!’ tegen zijn klasgenoot zegt. Zeg er maar wat van als er een kind met jouw kind speelt en hem uitmaakt voor homo. Het is geen scheldwoord, laat het dan niet telkens gebruikt worden. Ik maak jou toch ook niet uit voor ‘hetero’?

1 LGBTQI is een afkorting voor Lesbisch, Gay, Biseksueel, Transgender, Queer en Intersekse conditie. Er zijn nog veel meer letters, dus meestal wordt LGBTQI als LGBTQI+ aangeduid.

1 thought on “Hé homo!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.