LGBTQI+

Paarse vrijdag

Paarse Vrijdag wordt op de tweede vrijdag in december gehouden. Zowel scholieren als studenten kunnen hun solidariteit tonen aan LGBT’ers1 door middel van het dragen van de kleur paars. Deze dag is al sinds 2010 een begrip in Nederland. Paarse Vrijdag is afgeleid van Spirit Day in de Verenigde Staten, een dag tegen het pesten van LGBT-jongeren. De kleur paars is niet toevallig; deze kleur verwijst naar de paarse kleur in de regenboogvlag die voor ‘karakter’ staat.

paarse vrijdag

Waarom wordt Paarse Vrijdag gevierd?

Paarse vrijdag wordt gevierd, omdat veel scholen vaak nog steeds geen veilige plek zijn voor LGBT-jongeren. Het is nodig, want ruim de helft van de LGBT-jongeren durft niet uit de kast te komen. Nou denk je: tja, waarom zou je ook uit de kast komen als je er bent om te leren? Maar school speelt een grote rol in het sociaal leven. Je hebt er te maken met vriend(inn)en, klasgenoten en docenten. Het is niet alleen maar om te leren, je huiswerk te maken en je grote mond te houden.

De puberteit is al moeilijk genoeg. Je bent zo jong en je bent nog zo ontzettend zoekende naar je identiteit. Je bent nog zo kwetsbaar. Meer dan de helft van de jongeren die uit de kast is gekomen, heeft last van pesterijen of negatieve reacties rondom hun geaardheid. Had je dat verwacht? Wist je dat het aantal zelfmoordpogingen bij LGBT-jongeren 5 keer zo hoog is als bij heterojongeren? Dat is toch veel!

Het is goed dat het grootste deel van de Nederlandse scholen aandacht besteedt aan homofobie2 en transfobie3. Er worden bandjes uitgedeeld en er worden promotiefilmpjes getoond, zodat de leerlingen zich bewust worden dat LGBT-jongeren er gewoon mogen zijn en net zoveel waard zijn.

Vooral op het mbo heerst er vaak nog onduidelijkheid en negativiteit jegens LGBT-jongeren, omdat er vaak een tekort is aan voorlichting. Je krijgt dit soort praktijken. Op het mbo wordt er nog het meeste aandacht aan Paarse Vrijdag besteed, omdat mbo-scholen vaker achterlopen met voorlichting (weet iemand toevallig waaróm dat zo is?).

Iedereen mag er zijn, ook jij!

Je mag zijn wie je bent. Dat is het minste wat je verdient! En jij verdient net als iedereen respect. Je bent mooi om wie je bent; je durft te laten zien wie je bent. Dat is precies wat de kleur paars in de regenboogvlag presenteert; karakter.

paarse vrijdag

Wordt er op jouw school aandacht besteed aan Paarse Vrijdag? Of op de school van je kind?

1. Afkorting voor lesbiënnes, homo’s, biseksuelen en transgender personen
2. Angst voor homoseksualiteit
3. Angst voor transgender personen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.