Algemeen

10 irritante uitspraken als je al langer rijles hebt

Ik heb iedere week rijles en het ging deze week heel goed. Wat een verademing, want ik had voorgaande weken gewoon niet het gevoel dat ik progressie maakte. Dat is een naar gevoel. Maar deze week ging het goed en mijn zelfvertrouwen was een beetje opgekrikt. Ik ben overigens bijna 30, maar dankzij een chronische aandoening ben ik later gaan lessen. Mijn oma was 70 toen ze rijlessen ging volgen, er is hoop voor mij 🙂
Maar ik doe er wat langer over, langer dan de gemiddelde 40 lessen. Het lijkt alsof er niets belangrijkers bestaat dan binnen die marge te blijven.

Irritante uitspraken als je nog rijles hebt (met automaat-bonus!)

   1. ‘Hoe gaat het met je rijles?’ Deze hoor ik het vaakst, het liefst net in een week dat het niet zo goed ging. Ik antwoord meestal met een ‘Mwah, gaat wel’ (klinkt beter dan ‘Het ging niet zo goed’). Het gesprek is wel gauw voorbij, want mensen verwachten niet dat je erover door wilt praten.
   2. ‘Ik deed er [mooi getal] lessen over.’ Heel fijn, maar jij bent niet de standaard. Ik ben geen natuurtalent en dat weet ik. De meeste mensen die dit zeggen, rijden vaak heel gevaarlijk. En dat wil ik écht niet!
   3. ‘Je bent al anderhalf jaar aan het lessen. Wordt het niet tijd om je rijbewijs te halen?’ Ik ga alleen de weg op als het veilig is. En als ik er genoeg vertrouwen in heb. Als ik me er niet goed over voel, weet ik gewoon dat ik niet de weg op durf. Met rijangst ben je verder van huis. Daarnaast heb ik niet iedere week les; mijn rijinstructeur gaat ook wel eens op vakantie (en ik ook, dat loopt nooit synchroon).
   4. ‘Haha, lesauto’s haal ik altijd in!’ of ‘Bij lesauto’s ga ik altijd bumperkleven.’ Grapjas, dat kan soms voor gevaarlijke situaties zorgen. Ik ben al vaak genoeg ingehaald (het liefst over het verdrijvingsvlak) door mensen die vonden dat ik te traag reed. De rijinstructeur adviseert altijd om iets boven de maximumsnelheid te rijden (53 in plaats van 50), zodat je minder wordt ingehaald en er voor minder gevaarlijke situaties wordt gezorgd. Ik kan dit soort stoerdoenerij niet zo waarderen, want je hebt zelf ook in een lesauto gezeten.
   5. ‘Had je beter niet op je achttiende kunnen lessen?’ Hell no, ik mocht vanwege medische redenen niet rijden. Ik durfde toen niet eens een proefles te nemen, omdat ik bang was dat ik het nooit zou kunnen.
   6. ‘Je kunt nog altijd in een brommobiel gaan rijden.’ Oh, maar dat is niet wat ík wil. Er is niets mis met een brommobiel, maar als ik alleen in de stad wil rijden, gebruik ik de fiets wel.
   7. ‘Oh, maar [naam beruchte rijschool] helpt iedereen aan een rijbewijs!’ En juist van die rijschool komen de meeste leerlingen met roadrage en asogedrag. Nee dank je, mijn huidige rijschool bevalt me prima, ik weet precies wat ik aan mijn rijinstructeur heb.
   8. ‘Waarom ga je in deze tijd je rijbewijs halen als er straks zelfrijdende auto’s zijn?’ Lieve schat, heb je de krant wel eens opengeslagen? Dan weet je dat de techniek nog lang niet uitontwikkeld is. En dat je nog steeds verkeersinzicht moet hebben om daar veilig in te rijden. En het winnende lot in de loterij.
   9. ‘Mensen die er meer dan [standaard getal] lessen over doen zouden van mij niet meer de weg op mogen.’ Mooi dat jij dan niet de regels bepaalt. Sommige mensen doen er gewoon langer over, omdat hun zelfvertrouwen en assertiviteit moet groeien.
   10. ‘Het is niet erg om een keer voor je theorie te zakken. Bijna niemand haalt zijn theorie in één keer.’ Leuk, maar ik haal mijn theorie-examen toch liever in één keer. Dat kost mij minder tijd en geld. Ik leer liever één keer goed!
   11. AUTOMAATBONUS: ‘Oh, je kunt zeker niet schakelen?’ Dat kan ik wél; ik heb het een jaar gedaan, maar het kostte me teveel energie. Aandacht verdelen is voor mij af en toe moeilijk. Ik wil daar niet op vastlopen; de automaat maakt het makkelijker, omdat er een serie aan handelingen wegvalt. Er zijn meer mensen die hier op vastlopen, maar er niet over peinzen om in een automaat te rijden.
   12. AUTOMAATBONUS:’Automaat is voor oudere mensen en mensen die niet kunnen rijden.’ Deze uitspraak is giftig, want het manuele schakelen wordt als iets heiligs beschouwd. Sommige mensen zijn gewoon veiliger op de weg als ze in een automaat rijden, omdat ze zich meer kunnen focussen op anderen in het verkeer. En er zijn mensen met een lichamelijke handicap, die tóch kunnen rijden dankzij een automatische transmissie.

Maak jij je ook wel eens schuldig aan deze uitspraken? Of hoorde jij ze ook toen je nog rijlessen kreeg?

11 thoughts on “10 irritante uitspraken als je al langer rijles hebt

 1. Ik heb dertig jaar geleden met pijn en moeite na 4x afrijden en talloze lessen mijn rijbewijs gehaald. Eerlijk gezegd door een aardige vrouwelijke examinator. Ik haatte autorijden maar mijn ouders betaalden. Daarna twintig jaar bijna niet gereden, altijd in grote steden gewoond. Met mijn vriend huurde we een paar keer per jaar een auto en dan reed hij. Hij kreeg gezondheidsproblemen en wilde niet lang meer alleen rijden. Ik nam weer wat rijlessen maar nu in een automaat. Na een paar lessen was ik woest! Waarom had vroeger niemand gezegd dat ik ook automaat kon rijden, dat ging veel beter. Schakelen en autorijden gaan bij mij niet samen. Waarom moeilijk als het makkelijk kan?

 2. Een automaat is hier niet zo hip, maar in andere landen vaak standaard. Juist omdat er een aantal handelingen wegvalt. In Amerika is een automaat standaard. Nog een voordeel van de automaat, hij slaat niet af, en filerijden is relaxer. Tegenwoordig is een automaat zuiniger dan een schakelbak, doordat een automaat meer versnellingen heeft en dus altijd het optimale toerental rijdt. De zuinige Hollander moet dat toch kunnen waarderen 🙂

  Succes met lessen en geniet ervan. Nog een tip die ik altijd geef, ga ook eens samen met de instructeur de auto in een parkeergarage parkeren. Juist als je aan dingen moet wennen is het fijn dat als je dat al eens een keer tijdens het lessen gedaan hebt.

  1. Wij hebben een automaat uit 2002 en die is net zo zuinig als zijn schakelequivalent. Net zoveel versnellingen. En met het ‘nieuwe rijden’ toch ideaal! Zal wel wennen zijn als ik mijn rijbewijs heb, want er zitten nog meer opties op dan een manueel geschakelde auto.

   De parkeergarage ga ik ook een keer proberen, ik weet welke twee garages ik het engst vind. In een van de garages is mijn vrouw klem gereden (er was geen plaats meer, één in- en uitgang en die kerel weigerde aan te passen) en de ander is er een met heel scherpe bochten. Het wordt de laatste, daar zal ik het vaakst parkeren, die is namelijk gratis.

 3. Ik geef nooit zulk commentaar, mijn dochter heeft nu ook rijles, kan niet wachten tot ze hem heeft;)
  En hier ook een automaat hoor,tenminste die van mijn man, ik heb een handgeschakelde, de volgende wordt ook automaat.
  Zo relaxed rijden is dat.

  1. Wij hadden eerst ook een handgeschakelde auto, maar die is op een gegeven moment total loss verklaard. Nu hebben we een automaat, ook omdat ik in een automaat les. En mijn vrouw vond het eerst wennen, want ze kende het niet (wel grappig, je vrouw les moeten geven, terwijl je zelf nog lest). Uiteindelijk zijn we ermee naar Frankrijk gereden. De terugweg in één dag, had ze niet gedaan als de auto handgeschakeld was geweest. Ze was een stuk minder moe.

 4. Ik ben op mijn 44ste begonnen met rijlessen te nemen! Theorie in een keer geslaagd, ook serieus gestudeerd en nooit gedacht dat het een makkie zou worden. De praktijk was voor mij een stuk moeilijker maar ben toch de derde keer (staatsexamen gedaan, dat kon toen nog) al geslaagd. Hoeveel lessen ik gehad heb?? 104 lessen van 5 kwartier.

 5. Het verkeer van nu is veel drukker dan toen ik mijn rijbewijs haalde, echt niet te vergelijken. In het dorp waar ik afreed was 1 verkeerslicht 😉 Automaat rijden, nou en? We doen de was toch ook niet meer op de hand? Niks van aantrekkne, jij hebt straks te papiertje en de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt.

 6. Ik maak me er vast weleens schuldig aan. Niet persé om iemand een rotgevoel te geven, maar gewoon omdat je er een gesprek over hebt.

  Ik vind het altijd een beetje dubbel als iemand aangeeft moeite te hebben met schakelen en daarom automaat kiest. Autorijden vereist nu eenmaal je aandacht op meerdere plekken. Als dat in de toekomst ook een probleem geeft middenin het verkeer, dan is de medeweggebruiker daar niet bij gebaat.

  Ik heb auto- en motorrijbewijs en rij heel graag. Vaak rijden heeft me zelfvertrouwen en inzicht gegeven. Vlot rijden was het motto bij mijn rijlessen. Vlot als in: de situatie snel overzien en daarnaar handelen.

  Ik vind het dan wel weer verstandig dat je aangeeft je eigen gevoel van vertrouwen te volgen totdat je wilt afrijden. Want inderdaad, als dat gevoel er niet is, dan stap je óf nooit meer in, óf je wordt zo’n gevaar op de rechterbaan met 80km/u met zweet in de bilnaad. 😉

  Succes!

  1. Dat lijkt me verschrikkelijk, dat ik niet zou durven rijden (of alleen maar rijd bij hoge nood). En dan met 40km/u invoegen! Ik heb het helaas gezien… dat vind ik zó gevaarlijk. Ik wil een bestuurder worden die met zelfvertrouwen de weg op gaat!

   ‘De situatie snel overzien en daarnaar handelen’ is ook mijn motto. Dat gaat me ook goed af, dat is een goed begin.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.